Velvet Volume

Velvet Volume om deres første festivalkoncert: "Folk troede, at vi var den største joke i verden"

Aarhus har altid været stærk på musikken, og byen vrimler netop nu med nye navne. Et af dem er rocksøstrene i Velvet Volume, der indtog landets store festivaler, mens de kun havde udgivet en dobbeltsingle. Nu arbejder de på deres albumdebut og har ikke travlt med at forlade barndomsbyen.

Artiklen er et del af Euroman og Eurowomans magasin, der er lavet for at hylde Aarhus. Magasinet er sponsoreret af Bestseller.

En lørdag i december 2015 bliver de tre unge søstre fra Velvet Volume placeret i et lille rum ved Koncerthuset i København. De er smadrede og har det fysisk dårligt. Tre dage i træk har rocktrioen kørt frem og tilbage mellem Aarhus og København for først at spille ved Gaffa-prisen om torsdagen og senere som opvarmning for The Raveonettes i Aarhus om fredagen. Helst vil de bare gerne sove nu. Men trætheden må bekæmpes.

Om få timer skal de optræde til P6 Beat i Koncerthuset – kulminationen på weekenden og på deres kometkarriere indtil videre – og de skal også nå deres afleveringer til om mandagen i gymnasiet.

– Vi træder ind til det her brøl i koncertsalen og kigger helt forbløffet rundt. Det er første gang, vi mærker en hel sal gå amok på den måde. Vi suger bare energien til os fra publikum. Det var den mest fantastiske afslutning på en i forvejen vild weekend. Vores største øjeblik som band, siger 20-årige Noa Lachmi, der er sanger og guitarist i Velvet Volume.

Tidligere samme år spiller de også ved uddelingen af Kronprinsparrets Priser i Helsingør på direkte tv. Og i sommeren 2016 vælter de festivalen NorthSide, hvor der kommer så mange tilskuere, at de må lukke af til sidst. 7.000 mennesker i alt. For de fleste musikere kræver det flere udgivelser og masser af koncerter at opnå den hype. For Velvet Volume tager det en dobbeltsingle at komme dertil.

Det fremadstormende band fra Aarhus består ud over Noa af tvillingesøster Naomi, sanger og bassist, og den to år yngre lillesøster Nataja, som er trommeslager. Mens tvillingerne fik studenterhuen sidste sommer og nu arbejder på fabrik som vikar ved siden af musikken, går Nataja stadig i 2. g på Aarhus Katedralskole.

Sammen dannede de Velvet Volume i 2013 og spillede deres første rigtige job på Danmarks Grimmeste Festival i Brabrand. Pigerne tog selv initiativet, der skulle ske noget. De ville optræde for et rigtigt publikum – og ikke bare for forældrene til arrangementer på musikskolen. Noa begyndte derfor at skrive rundt til forskellige festivaler.

– Vi anede ikke, hvordan man fik sat en koncert i stævne, så jeg skrev rundt til alle de store festivaler som Roskilde Festival og Smuk Festival plus Danmarks Grimmeste Festival, selv om vi aldrig før havde optrådt som Velvet Volume, siger Noa.

Bandet, der endnu ikke var et band, hørte ikke noget i lang tid. Men pludselig et halvt år senere tikkede der en mail ind fra Danmarks Grimmeste Festival, der tilbød Velvet Volume at spille.

– Det skal vi nok klare, tænkte Naomi.

Pigerne fik travlt. De skulle nå at lave en masse sange og brugte hele sommeren på at øve. Da dagen endelig kom, kørte deres forældre dem ud til festivalen i deres Alfa Romeo, og moren legede manager for bandet. Hun stod i billetlugen og fortalte, at hun kom med et band, der var på plakaten. Udenfor holdt bilen, der ikke ligefrem bugnede af instrumenter og udstyr.

– Tre skolepiger og deres mor. Folk troede, at vi var den største joke i hele verden, husker Naomi, der troppede op sammen med sine søstre med nogle Netto-poser med ledninger i og en guitar på ryggen.

– Vi vidste ikke engang, at vi skulle lave en lydprøve inden koncerten, så uprofessionelle var vi. Hvad pokker var en monitor for en ting?, siger Noa.

Koncerten var ved middagstid, og i starten var det kun familie og venner, som lyttede med. Men der kom flere og flere. Rygtet gik, at tre unge rockpiger skulle spille ret sejt. Og der var især én blandt publikum, som skulle få afgørende betydning for Velvet Volumes fremtid: bandets kommende manager.

Projektet blev nu mere alvorligt.

– Det var en drøm at blive opdaget som band – og så endda i første forsøg, siger Nataja.

Foto: Jonas Pryner Andersen

LÆS OGSÅ: 'Københavnersnuden' Rikke Øxner: "I Aarhus er man nødt til at have åbne arme, fordi alle støder ind i hinanden hele tiden"

Noa, Naomi og Nataja Lachmi har spillet musik sammen siden seksårsalderen. Først på klaver og spansk guitar, inden instrumenterne blev byttet ud med elektrisk guitar, bas og et trommesæt i plastik fra Fætter BR. De kender så meget til hinanden menneskeligt og musikalsk, at de helt instinktivt kan blive enige om at sætte farten op og ned, når de giver koncerter. Altid ved de, hvor de skal bevæge sig hen. Men den tætte relation giver også gnister mellem dem. Det kommer især til udtryk, når de laver lydprøver inden en koncert.

– Vi glemmer ofte, at der er andre til stede, og kan begynde at råbe voldsomt ad hinanden. Det er så pinligt og må være lidt ubehageligt at overvære. Folk må jo tro, at bandet er ved at gå i opløsning, siger Naomi.

Som søstre og bandmedlemmer har de også hver deres rolle og et vidt forskelligt temperament:

Naomi er den blide med en feminin vokal, Noa er rebellen med kaos i krøllerne og en personlighed og vokal, der er vild og udfarende. Lillesøsteren Nataja er den fornuftige og rationelle, som af de andre bliver kaldt 'The Rock', fordi hun sørger for, at forholdet mellem tvillingerne er stabilt, og siger "easy, guys", når de diskuterer.

Deres musikalske forbilleder har altid været de tunge drenge inden for rocken som Jimi Hendrix, Rolling Stones og Lenny Kravitz. De kan lide energien og den umiddelbare ærlighed, der er i rock. Det er simpel musik, men samtidig så fuld af power, at den rammer dem allermest.

Til deres første optræden nogensinde spillede de Jimi Hendrix-numrene 'Purple Haze' og 'Crosstown Traffic'. De var 10 og 12 år gamle, og deres musikskole havde lejet Train i Aarhus. Pigerne havde øvet hele året, for det var første gang, de skulle spille for andre end deres forældre. Nu skulle de vise klassekammeraterne, hvor seje de var.

Men allerede efter de første 10 sekunder af 'Crosstown Traffic' gik det galt. Alle tre var helt stive i kroppen af nervøsitet, og Nataja fejlede på trommerne. Urutinerede, som de var, stoppede de helt med at spille og startede til publikums overraskelse forfra.

– Det var først senere, at vi lærte, at hvisman laver en fejl, skal man bare fortsætte med at spille. Der er alligevel ikke mange, der lægger mærke til det. Men vi gik i total panik, da det skete, husker Nataja.

I dag er koncerterne Velvet Volumes varemærke. Rockattituden og glæden ved sort har de bevaret, men væk er stivheden i kroppen. Vildskaben og energien har taget over.

Det danske band The Blue Van har beskrevet Velvet Volume som "en del af en ny bølge af pige-rockbands, som ikke finder sig i noget pis og kan spille røven ud af bukserne", mens en anmelder har kaldt deres musik for "Rabalderstræde på speed og med distortion". Selv ønsker Velvet Volume at slå fast, at de ikke er mandehadere eller feminister, bare fordi de er tre piger, som spiller rockmusik.

LÆS OGSÅ: Aarhus' bedste restauranter: 10 steder, du skal gå efter

Men de er trætte af de fordomme, de møder i en maskulin rockverden. Det var værst i starten, husker Noa.

– Vi oplevede, at både folk i branchen, publikum og på spillestederne ikke troede, at vi kunne spille rock, pga. vores køn. Det var ikke altid, at de sagde noget, men vi kunne bare mærke og se, at de opførte sig anderledes og modtog os på en skeptisk måde. Heldigvis har vi modbevist de fleste siden.

Velvet Volume føler sig selv som del af en ny og spændende scene i Aarhus og nævner kunstnere som Liss, PALA, Go Go Berlin, I'll Be Damned og Baest. Alle går de samme steder hen i byen, spørger hinanden til råds og låner instrumenter og øvelokaler af hinanden.

– Aarhus har været et rigtigt godt sted at starte som upcoming band, fordi der er så mange små og store steder, hvor grupper som os har muligheden for at komme ud med deres musik. Der er fx Godsbanen, Tape, Oppenheimer Festival på Radar og Spot Festival, siger Nataja.

– Vi har også skole og management her i Aarhus, siger Noa, som mener, at Aarhus mangler en diversitet i steder, hvor man kan gå i byen som ung, og nævner Kødbyen i København som noget, 'Smilets by' kunne bruge.

I øjeblikket arbejder Velvet Volume på deres albumdebut, som ventes klar i efteråret 2017. Forventningerne er store, og udfordringen bliver at få energien og den umiddelbare lyd fra koncerterne over på et studiealbum. Derfor har de bevidst ikke stresset med processen.

Velvet Volumes favoristeder i Aarhus

Noa

Café Under Masken

– Det er mit stamsted, hvor jeg hænger ud med mine venner. Der er hyggeligt og en fed atmosfære, og jeg er kommet der siden 9. klasse, selv om jeg ikke måtte. De spiller god musik, og der er søde bartendere.

Øst for Paradis / Café Paradis

– Det er to forskellige steder, som ligger ved siden af hinanden i samme bygning. Øst for Paradis er en biograf, som viser gode og smalle film. Det er et sted, hvor man ikke er gået på kompromis med noget som helst. Bygningen er halvslidt, og man har bevaret tingene fra gamle dage. I Café Paradis serverer de gode cocktails.

ARoS Aarhus Kunstmuseum

– Det er et internationalt kunstmuseum, og det er fedt, at en relativt lille by som Aarhus kan have så store udstillinger fra hele verden. Det er meget moderne, og jeg kan især huske en udstilling af en transkønnet, hvor man fulgte vedkommendes liv gennem en bamse.

Naomi

Skolegade

– En dejlig gade, hvor der både er værtshuset og spillestedet Fatter Eskil og rockbaren Escobar. Jeg har gode minder fra især Fatter Eskil. Vi har selv optrådt der, og vi hænger tit ud der med drengene i Go Go Berlin.

CinemaxX

– Biografen i Bruun's Galleri. Jeg elsker det sted og har været der så mange gange. Nataja og jeg havde en periode, hvor vi var i CinemaxX en gang om måneden. Nataja arbejdede der, og vi kom altid ind gratis.

Botanisk Have

– Det er den største park, vi har i Aarhus. Der er meget flot, og det er et lækkert sted at holde picnic til sent ud på aftenen med vennerne.

Nataja

Aarhus Katedralskole

– Det er bare Aarhus for mig. Selv om det er megasmåt, og der ikke er plads i kantinen eller til gymnasiefesterne, minder det mig om Hogwarts fra 'Harry Potter', og jeg opdager ofte en helt random dør, jeg ikke har set før.

Vestereng

– Man kan løbe derover og høre musik, og tit møder man folk, der laver rollespil. Vi er altid kommet der meget, fordi vi har boet tæt på engen.

HeadQuarters

– De laver en god gin & tonic, og vi har selv spillet der med Velvet Volume. De fortjener et shoutout.

– Vi vil gerne lave et ordentligt album og håber, at det kan give os flere muligheder i fremtiden – også i udlandet, da vi gerne vil have vores musik ud i verden, siger Naomi.

– Men jeg skal lige afslutte gymnasiet, inden vi for alvor skal ud og erobre verden, siger lillesøster Nataja.