10 nyttige oplysninger om dit barns tissemand
Er du forælder til en dreng, har du måske også tænkt over, hvordan du skal håndtere din søns tissemand. Hvordan skal den vaskes? Og hvornår kan han selv klare det? Få 10 nyttige oplysninger her.
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 18. juli 2017. Efter aftale med børnelæge Karen Tilma og Sundhedsplejerske og forfatter til ’Babykalenderen’, Dorte Fischer, er artiklen opdateret af Amalie Nebelong.
1. Vaske eller ikke vaske?
Der kan samle sig en masse skidt derinde i det lille aflukke, tænker du måske om din søns forhud. Men det skal du ikke være urolig for, forsikrer børnelæge Karen Tilma.
"Du skal lade den være og ikke tænke i at vaske din søns penis separat – og du skal slet ikke begynde at trække forhuden tilbage for at vaske derinde. Ved tilbagetrækning af forhuden hos små drenge, kan der komme rifter, som senere kan danne arvæv og danne forhudsforsnævring", siger hun.
Sundhedsplejerske og forfatter til ’Babykalenderen’, Dorte Fischer, mener dog godt, at du kan vaske lidt – men du skal gøre det ganske forsigtigt.
"Du kan godt vaske rundt om roden, hvis der samler sig lidt skidt dér, eller hvis din søn har haft afføring i bleen, som har spredt sig fortil. Det er først, når forhuden kan komme tilbage langt senere – i fem-otteårsalderen – at det kan være en idé at bruge lidt intimsæbe. Men endelig ikke før", siger hun.
2. Rød i spidsen?
Hvad betyder det, hvis min søns penis er lidt rød helt ude i spidsen?
"Den hyppigste årsag vil være, at du har vasket din søn med sæbe i en sådan grad, at hans slimhinder er blevet sårbare", siger Karen Tilma. Men det kan ifølge børnelægen også være tegn på infektion i urinrøret eller i sjældne tilfælde i selve blæren.
"Hvis din søn har ondt, skal I gå til lægen, da det kan være tegn på infektion. Lægen vil afklare, om der er tegn på betændelse", siger Karen Tilma.
Dorte Fischer mener, at en årsag til rød penis i nogle tilfælde også vil kunne hænge sammen med, at din søn piller og hiver lige rigeligt i hans tissemand, for drenge har ofte svært ved at lade den være i fred. Simpelthen fordi de er nysgerrige.
3. Hvad med stenene?
Måske kan du huske, at din søns læge tjekkede hans sten ved den første børneundersøgelse. Men hvad var det nu lige, det handlede om?
"Stenene er sædvanligvis i pungen ved fødslen eller umiddelbart efter. Det er vigtigt, at stenene ligger i pungen ved 15-måneders alderen, da din søn ellers kan få problemer med fertiliteten senere i livet," siger Karen Tilma. Din læge vil afgøre, om der er grund til behandling.
4. Hvorfor er den SÅ spændende?
Du har sikkert lagt mærke til – i hvert fald hvis din søn er over spædbarnsstadiet – at han har opdaget sin penis. Måske synes han, at den er meget spændende. Det er helt naturligt.
"Små børn piller og hiver i alt. Når drengebørn opdager deres tissemand, har de svært ved at lade den være, da det også giver en rar fornemmelse, når de piller ved den. Nogle gange kan det være nødvendigt, at du siger til din søn, at han skal lade den være, da det kan være hårdt for den lille penis at blive hevet i konstant, plus at din søn også skal lære, at man ikke alle steder kan stå og pille", siger Dorte Fischer.
5. Pyha – den lugter?
Hvis det er tilfældet, kan det være en god ide at være opmærksom, siger børnelægen.
"Det kan være tegn på en infektion typisk forårsaget af bakterier fra tarmen, der er kommet i forbindelse med den. I første omgang skal barnet bare i bad, men du må stadig ikke gnubbe tissemanden, for det ødelægger bare det naturlige forsvar", siger hun.
Dorte Fisher pointerer, at det hos det lille barn kan skyldes bleens indelukke.
"En indelukket ble, afføring og gammel urin kan godt skabe en lugt. Derfor skal du hos det lille barn skifte bleen ofte og sørge for at få vasket godt efter afføring", siger hun.
6. Hvor ofte i bad?
Når din søn er blevet renlig, bliver han ikke vasket ligeså ofte, som da han brugte ble og blev skiftet og vasket flere gange daglig. Men hvor ofte skal din søn så i bad, nu hvor situationen er en anden?
"Det kan være alt lige fra en gang om dagen til en gang om ugen. Urin er sterilt, så der er ingen bakterier på den front. Men det vil være rart for din søn med rene underbukser dagligt, da der kan forekomme lidt dryp fra penis. Helst ikke for stramme underbukser, der kan irritere penis og stenene", siger Karen Tilma.
7. Kulde sender stråler gennem luften
Som mor til en lille dreng har du helt sikkert oplevet, hvordan din søn kan sende en høj stråle op i luften, så snart han bliver placeret med numsen bar på puslemåtten. Måske har han endda tisset lægen i hovedet ved børneundersøgelsen?
"Når dit lille barn bliver en smule afkølet, vil det få tissetrang, og den kan han ikke styre. Det er først, når din søn bliver renlig i to-tre-årsalderen, at han vil lære at kontrollere vandladningen selv ved afkøling. Voksne kender det også: Når vi fryser, er det næsten umuligt at holde os, hvis vi skal tisse," siger Dorte Fischer.
8. Hvornår kan forhuden trækkes tilbage?
Hvornår går spidsen på din søns penis fra at ligne en lille runken sag til at blive en penis, hvor forhuden kan trækkes tilbage?
"I 12-14-års alderen løsner forhuden sig naturligt fra penishovedet. Til den tid skal din søn selv vaske sig efter behov, så de kirtler, der sidder bag forhuden, ikke kommer til at lugte grimt", siger Karen Tilma.
9. Kan han selv vaske den?
Lidt ligesom med tandbørstning, er du nødt til at agere de kyndige hænder, indtil din søn får en vis størrelse. For ellers gør han det ikke godt nok og får huller i tænderne – eller et ildelugtende underliv.
"Det er først lige omkring pubertetens start, at han selv kan stå for det. En otte-niårig dreng skal stadig mindes lidt om at få vasket sig ordentligt, og han har nok også stadig brug for hjælp til at få det gjort", siger Dorte Fischer.
10. Har min søn forhudsforsnævring?
Højst sandsynligt ikke. Men hvis åbningen i spidsen af hans penis er meget lille, skal du være lidt opmærksom, mener Karen Tilma.
"Hvis han tisser fint i en stråle og overhovedet ikke har ondt, er alt fint. Men hvis det gør ondt, når han tisser, og hvis der er så forsnævret, at penis bliver ligesom en lille ballon, så skal I gå til læge", siger hun.
Lægen vil enten ordinere noget creme, der kan blødgøre huden og derved gøre åbningen større, eller din søn kan ved et mindre kirurgisk indgreb få udvidet åbningen.
"Med forhudsforsnævring skal du endelig heller ikke trække forhuden tilbage i den tro, at det vil gøre åbningen større. Du skal helt lade den være, indtil din søn er kønsmoden, ligesom med resten af penis", siger børnelægen.
Læs mere om baby
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Test: Her er den bedste højstol til din baby
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Top 100: Her er de mest populære babynavne
-
Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby
-
Den store madguide: Det må din baby spise
-
Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber
-
Forkølelse: 6 råd der kan hjælpe din baby
-
10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt
-
Derfor bør du ikke bære dit barn med ansigtet ud
-
Zoneterapi: 4 magiske punkter, der får din baby til at sove
-
Amning eller flaske: Det rammer hårdt, når andre mener, du ikke gør det godt nok
-
Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?
-
Barselsgæster: 10 formanende råd til dig, der skal på barselsbesøg
-
Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk
-
10 facts om amning og alkohol