8 lidelser gravide ikke taler højt om
Er du gravid og har gener, som er så irriterende, smertefulde og måske også lidt pinlige, at ingen får noget at vide om dem? Se listen med lidelser, vi ikke snakker højt om.
Før du selv blev gravid, har du sikkert hørt veninder beklage sig over ømme bryster, hævede fødder og bækkenløsning.
De fleste har dog undladt at fortælle dig, at graviditeten kan gøre dig forstoppet i dagevis, give smertefulde hæmorider eller hårvækst på maven.
“Får du en pinlig lidelse, skal du ikke tøve med at spørge din jordemoder eller læge om hjælp,” siger Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordemoder i Bergen til Klikk.no.
Vi har samlet en række af fysiske hemmeligheder, som du som gravid måske ikke lige har lyst til at råbe op om i Netto-køen – men som det er fuldstændig normalt at lide under.
1. Oppustet mave og forstoppelse
I begyndelsen af graviditeten får mange kvinder oppustet mave og mavekneb. Hormonet progesteron gør tarmene slappere og kan forårsage forstoppelse.Hormonpåvirkningen af kroppen begynder, idet ægget bliver befrugtet, så generne kan komme meget tidligt. Det betyder, at du kan se meget gravid ud, specielt om aftenen, selvom du kun er 8 uger henne i graviditeten.
“Der kommer gravide til mig, som ikke har været ordentligt på toilettet i over en uge. De kan have voldsomme mavesmerter. Det er vigtigt at gøre noget ved forstoppelsen, når den opstår, ellers kan du døje med det hele graviditeten,” siger jordemoder Kjersti Irgens.
Løsningen er at spise mange fibre og drikke meget vand. Drikker du for lidt, kan fibrene have den modsatte effekt. Spis også linser, svesker og grove kornprodukter og sørg for at bevæge dig. Afføringsmiddel er sidste udvej.
2. Hæmorider
Hæmorider kan komme senere i graviditeten som en følge af hård mave, og at du har siddet meget på toilettet og trykket hårdt.
“Halvdelen af alle gravide får hæmorider,” siger professor Tore Henriksen fra Oslo fødeafdeling.
Hæmoriderne opstår, når blodkarrene i endetarmen ødelægges på grund af øget tryk. Det er ikke farligt, men kan være smertefuldt og skræmmende.
Blodkar kan også sprække, når du har afføring, så du bløder. Det kan forskrække nogle gravide.
Salve kan lindre generne, og hos de allerfleste forsvinder hæmoriderne efter fødslen.
3. Pels på maven
Nogle kvinder oplever at få relativt meget hårvækst på maven under graviditeten.
“Flere end man tror får lange sorte hår på maven. Kvinderne synes, det er pinligt og skræmmende, men det er ikke noget, som jordemoderen eller lægen vil reagere på. ’Pelsvæksten’ skyldes hormonforandringer. Særlig kvinder, der har PCO, får mere af det mandlige kønshormon testosteron, som har indflydelse på hårvæksten,” siger Kjersti Irgens.
Nogen oplever også at få mere hår i ansigtet, på brysterne og ryggen. Desværre kan du ikke gøre andet end at vokse eller barbere håret væk. Efter fødslen vil håret sandsynligvis forsvinde igen.
4. Åreknuder på kønslæberne
Årevæggen bliver slappere under graviditeten, hvilket kan give åreknuder. Åreknuder er udvidede blodårer lige under overfladen, oftest på benene. Er du rigtig uheldig, kan du få de klumper helt op på kønslæberne.
“Svære åreknuder på kønslæberne er en stor plage for nogle gravide. De kan hverken gå i stramme bukser, sidde på en cykel eller have samleje,” fortæller Kjersti Irgens.
Åreknuder i underlivet er ubehagelige men ufarlige. De er ikke til gene under fødslen og forsvinder, når du har født, beroliger Tore HenriksenDet eneste, der kan hjælpe mod presset, er at lægge sig ned og hvile med benene hævet højere end numse og mave. Undgå tunge løft og tøj, der strammer. Støttestrømper tidligt i graviditeten kan virke forebyggende.
5. Udflåd og underlivssvamp
Det er helt normalt at have meget udflåd, når du er gravid. Udflåddet kan være alt fra gennemsigtigt til gulligt og mælkehvidt. Under graviditeten ændrer surhedsgraden i skeden sig. Det bliver mindre surt, hvilket kan give en øget risiko for svampeinfektion.
“Hvis udflåddet lugter og bliver gulgrønt, bør du tage til lægen og få taget prøver. Tegn på svamp er blandt andet kløe og svien,” forklarer jordemoder Kjersti Irgens.
Det er vigtigt, at svampeinfektionen behandles med svampesalve og stikpiller før fødslen.
Manden skal også behandles. En vedvarende infektion gør slimhinden i skeden mere tør, og det øger ifølge jordemoderen risikoen for rifter under fødslen.Det er en god ide og skrue ned for slik og sukker, da det kan give mere svamp. Derimod kan det hjælpe at drikke eksempelvis Cultura med tarmregulerende bakterier.
6. Dårlige tænder
Tandhygiejnen er ekstra vigtig, når du er gravid. Tænderne er mere sårbare end ellers. Tandkødet kan, på grund af sarte slimhinder, begynde at bløde, hvis du børster for hårdt. Er du plaget af kvalme, så husk at skylle munden, efter at du har kastet op. Opkast slider nemlig på tandemaljen.
Vær omhyggelig med tandbørsten, og brug tandtråd. Kvinder, som aldrig har haft et hul i tænderne, kan opleve at få deres første hul under graviditeten.Tag gerne en ekstra tur til tandlægen i løbet af din graviditet.
7. Næseblod og snorken
Slimhinderne i næsen hæver op tidligt i graviditeten, og det er normalt at være lidt tæt i næsen. Mange oplever endda at få bihulebetændelse. Når maven oven i købet bliver stor, ender de fleste gravide med at sove på ryggen. Da kan de begynde at snorke højlydt.
Du kan eventuelt bruge en næsespray, og saltvand kan godt løse lidt op. Puds næsen forsigtigt, da de sarte slimhinder ellers nemt begynder at bløde.
8. Sved og hedeture
Mange gravide sveder mere under graviditeten end ellers. Svedkirtlerne bliver mere aktive, og det giver en øget svedproduktion under armene, mellem benene, på maven og i ansigtet.
Det har sammenhæng med, at blodmængde og anden væske i kroppen øges, og kroppen udskiller det gennem urin og sved. Svedkirtlerne påvirkes også af hormoner og bliver mere aktive.
Nogle gravide oplever også hedeture både om dagen og natten.
Der er ikke andet at gøre end at bruge deodorant og vælge tøj, der skjuler eventuelle svedpletter.
HUSK: Uanset hvilke gener du oplever under din graviditet, er der ingen grund til at lide i stilhed. Sundhedspersonalet har set og hørt det meste og bliver sjældent chokerede. Trøsten er, at de fleste af generne forsvinder efter fødslen.
Kilde: Klikk.no
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn