Gode råd til mindre skærmtid

Begræns børnenes skærmtid: Undgå sure miner med enkle regler

Her får du gode råd til, hvordan du kan skrue ned for børnenes elektronikforbrug uden sure miner.

Børn og voksne er forskellige, og selvom de voksne måske synes, der er skærmtid nok, føler børnene måske, at der er alt for lidt.  Det kan være svært at få børnene til at slukke videospillene eller lægge telefonerne fra sig, og i mange hjem ender det med sure miner og vredesudbrud. Med enkle regler kan du dog let skrue ned for børnenes elektronikforbrug.

Det vigtigste er at sørge for, at den tid, barnet bruger foran skærmen, bruges på en konstruktiv måde og på indhold af god kvalitet. Her er nogle enkle råd:

  • Gå efter kvalitet, som er tilpasset barnets alder. Nogle apps er ren underholdning, men prøv at finde nogle, som giver barnet noget at tænke over. Det kan fx være apps, som styrker barnets emotionelle intelligens eller lærings-apps.

  • Gå på opdagelse i appen sammen med barnet, og nyd det så meget, du kan. Nogle gange vil barnet helst sidde i fred, men hvis du godt må være med, så sørg for at engagere dig, være aktivt med og snak om spillet, så barnet reflekterer over hele processen.

  • Sæt grænser tidligt. Sæt en begrænsning på 30 minutter for apps, hjemmesider og online spil, eller fx maksimum ét TV-program og så videre.

Læs også: Digital detox: Skru ned for elektronikken i ferien

Som barnet bliver større og udvikler sig, kan det også spille flere spil og engagere sig mere i den online verden. Det er nemmere for de større børn selv at skaffe sig adgang til elektronik og spil, så det er vigtigt, at forældrene bliver ved med at følge med, engagere sig og have overblik.

Sørg for at engagere dig i barnets spil, film eller program, og deltag aktivt sammen med barnet. 

  • Skab en stopklods. Hent TV-serier ned, og planlæg, hvornår de skal ses. På den måde undgår du, at det ene TV-program tager det andet, og du begrænser også skærmtiden ved at fjerne pauser og andet irrelevant indhold.

  • Hjælp børnene med at finde balance i dagen. Sørg for, at du ikke bare er efter dem, når de vil spille iPad eller se fjernsyn, men engagér dig i den fysiske leg, og sørg for, at du kan tilbyde spændende alternativer til elektronikken.

  • Vær et forbillede! Det er fristende lige at tjekke mailen på telefonen — men lad vær med at gøre det foran barnet. Når du ikke selv tyer til nem underholdning på telefonen, viser du barnet, at tiden sammen er vigtigere end tiden alene på mobiler eller tablets.