Kræsne børn

Børn med i køkkenet: Hvad kan de lave hvornår?

Er du klar til at tage dit barn med i køkkenet – og på at give køkkengulvet en tur med kosten bagefter? Se, hvad du kan forvente af dit barn og få gode ideer til, hvad I kan lave sammen.

0-1 år

Når barnet er stor nok til at sidde i en højstol, kan man oplagt placere barnet ved siden af sig, imens man laver mad. Giv barnet en grydeske, en skål og lidt fingermad, som barnet kan smatte rundt med, imens han observerer mor eller far lave mad. Husk at tale om maden undervejs, og lad meget gerne barnet smage.

Når barnet kan stå selv, kan han få sin egen køkkenskuffe med ufarlige køkkenredskaber i. Så er han tæt på mor og far, og han får følelsen af at være med.

1-2 år

Små børn elsker at lege med vand, så lige så snart de kan stå på en skammel, kan du sætte dem til at skylle grønsager i vasken. Giv barnet en gulerod, et par tomater eller en agurk, og vis ham hvordan.

Børn kan meget mere, end man tror. Man skal bare huske, at de helt små ofte ikke vil være med ret længe ad gangen, så man skal ikke sætte dem i gang med store projekter.

Det lille barn kan også begynde at være med til at bage. Det er en god idé at lave noget, der ikke tager så lang tid, fx pandekager eller bage ostescones eller cupcakes bagt med bagepulver.

2-3 år

Ved toårsalderen kan barnet pludselig meget mere, og derfor kan man inddrage barnet i den faktiske madlavning. Lad for eksempel barnet skylle og rive grønsager fx salatblade, skylle frugt, hælde vand og mad i gryden, bælge ærter, smøre rugbrød og putte pålæg på brødet eller ælte dej.

Det er sanseligt, og de fleste børn elsker det. Hvis barnet har et legekøkken, så stil det i nærheden af køkkenet, så barnet kan lave mad i sit eget køkken, imens du laver mad.

Sørg for at have børnevenligt køkkenudstyr som for eksempel en børnekniv, for nu kan barnet også hjælpe med at skære ting ud. Gerne bløde ting såsom bananer, kiwier, agurker, salat etc. En børnesaks kan også være fin til at klippe krydderurter med. Han kan også hjælpe med at skrælle kartofler eller gulerødder. Lad barnet mose ting med en gaffel, for eksempel kartoffelmos eller bananmos til morgengrøden.

3-4 år

Nu kan barnet pille ægget til sin æggemad, eller piske æggemassen til æggekagen. Lad ham også være med til at lave en smoothie og komme bær og yoghurt i blenderen. Krydr den med fx citronsaft, lidt kanel eller vanilje. Smag sammen på drikken og tal om, om der skal andet i, før at smagen bliver god. Han kan også forme bøffer eller krydre og marinere kød. Det er som regel et hit at lave tærte, fordi barnet nu kan hjælpe med at lave hele tærten: dejen, æggemassen samt komme fyld i den eller pynte tærten.

5-6 år

I denne alder begynder barnet at få en mere markant mening om smag. Spørg barnet, hvad han synes smager godt, og begynd at give barnet medbestemmelse. Spørg for eksempel ’synes du, vi skal prøve at putte revet selleri i kødsovsen i dag i stedet for gulerod?’

I denne alder er det godt at begynde at lære barnet lidt mere om at holde fokus på at lave én ret færdig ad gangen. For nu kan barnet sagtens stå for flere retter til aftensmaden. Den ene ret kan for eksempel være ristet rugbrødet eller franskbrødet til en suppe. Den anden ret kan være stegt kyllingelår i ovnen med krydderier og en bønnesalat med snittede grøntsager og dressing. 

Lær barnet, hvad de forskellige måleenheder er. Hvordan ser man, hvad 1 dl er i et målebæger etc. Herudover hænger madlavningen også sammen med oprydning, opvask og borddækning. Det er barnet også stort nok til at kunne deltage i nu. Det vigtigste er, at der er en god stemning om at lave maden og husarbejdet sammen.

Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 2. december 2015. Efter aftale med eksperterne er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Faktaboks

I Arla Fondens undersøgelse 'Børn, Unge og Mad' fra 2020 er 3000 skoleelever på 6. og 7. klassetrin blevet adspurgt om deres madvaner.

Undersøgelsen viser følgende:

  • 64 % af børnene vil gerne lave mere mad derhjemme
  • 82 % af børnene kan godt lide sund mad
  • 55 % af danske børn er blevet kaldt kræsen - kun 25 % vurderer, at de selv er det
  • 5,33 % dage om ugen spiser familien aftensmad sammen

Læs mere om Arla Fondens undersøgelse her.

Om eksperterne

Katrine Klinken er kok og børnekogebogsforfatter.

Charlotte Seeger er ernæringsformidler til småbørn og stifter af Babybite.dk.