Skilsmisse

Delebørn finder måder at klare sig på

Delebørn kan sagtens rumme forskellige hjem, men de har indimellem brug for måder at se den anden forælder, lyder konklusionerne i ny forskning.

Ar på sjælen hos både forældre og børn, konfliktfyldt farvand og svære tider. Sådan beskrives skilsmisser ofte i medierne, og for mange er det sandt. Men billedet er mere nuanceret, og det kan være ok at være delebarn.

Sådan lyder en af konklusionerne af forsker og cand.pæd. Anja Marschall, der i dag onsdag 30. oktober skal forsvare sin ph.d. med titlen ”Kan børn deles? Børns perspektiver på hverdagsliv på tværs af to hjem”.

Omsorgsfulde delebørn

”Børn er rigtig omsorgsfulde over for deres forældre og gør meget for, at de har det godt. De bidrager til, at familielivet hænger sammen, og at alle har det godt. Det hænger også meget sammen med savn. Savn kommer ofte ovenpå en skilsmisse, hvilket vi ikke kan gøre noget ved, men ofte opstår der fine måder at være sammen på, hvor man prioriterer hinanden på nye måder. Det er som en magiterning, hvor man virkelig presser alt sammen,” siger hun.

Ifølge Anja Marschall kan kernefamilien især lære, at kvalitetstid eksisterer. Måden forældre og børn er sammen på, er ifølge forskeren et meget intenst nærvær, som familierne måske kun kan have, fordi de netop ikke er sammen hele tiden.

Omvendt kan savnet også give sig udtryk i, at børnene finder små strategier og manøvrer, så de bevarer kontakten med den ene forælder, selvom de for tiden bor hos den anden, viser ph.d’en.

Strategi mod savn

Det sker blandt andet ved, at børnene sætter ”kroge” i forældre.

Ofte foregår det i det skjule ved, at børnene for eksempel sms’er godnat om aftenen, ved at de ”tilfældigt” kommer forbi, hvis de har glemt noget, eller at de bruger kæledyr som overgange, så de lige skal hen og ae kaninen eller fodre katten. Det er omveje for at få mere tid sammen på.

Respekt og fleksibilitet giver succes

Netop samhørigheden og forældrenes gode samarbejdsevner er et succeskriterium, hvis man skal få en skilsmisse med delebørn til at fungere til børnenes bedste. Det viser tidligere forskning fra forskningsinstituttet SFI, der har lavet en omfattende undersøgelse af børn i deleordninger.

Mette Walsted Vestergaard: “Mit familieliv efter en skilsmisse”