Legetøj

Derfor har dit barn brug for legetøj

Har babyer og små børn overhovedet brug for al det farverige legetøj? Ja er svaret, for legetøj hjælper dit barn til at lære sig selv og verden at kende.

Faktaboks

  1. Vælg legetøj af god kvalitet Det kan være en god idé at gå efter mærkevarer. Så holder legetøjet oftest længere, og det kan gå i arv til lillebror eller -søster.Variér også gerne materialerne, så dit barn både har legetøj af for eksempel træ og plastik.

  2. Vælg legetøj, der passer til alderen Ofte vælger vi legetøj, som vores børn er lidt for små til.Vi tænker ‘han er jo så kvik’, og tanken bag er god, fordi vi så gerne vil stimulere vores poder mest muligt.Vælg legetøj, der passer til dit barns alder. På den måde undgår du, at han føler nederlag, fordi han ikke kan gennemskue legetøjets funktion.

  3. Vælg legetøj, der kopierer den virkelige verden Til børn op til tre år er det bedst at købe legetøj, der ‘kopierer’ virkeligheden. For eksempel tøjdyr, dukker, legekøkkener og biler.Omkring fireårsalderen begynder dit barn at interessere sig for fantasiverdener, så nu kan du købe for eksempel Ben10 og Star Wars, og udklædningstøj hitter stadig.Sørg dog for, at dit barn også har legetøj som togbane og lægesæt, der kopierer den virkelige verden.

Er vejen fra stuen til køkkenet hjemme hos jer også én lang forhindringsbane af klodser, tøjdyr og farvestrålende dimsedutter?

Børns legetøj fylder, blinker og dytter. Og når dit lille myr endelig er faldet i søvn klokken otte, kan du nok let bruge tre kvarter på at rydde alle legesagerne op – selv om det hele skal frem og ‘pynte’ igen dagen efter.

Men hvorfor har børn egentlig brug for alt det legetøj? Og har de overhovedet det – eller kunne en grydeske og en colaflaske med pastaskruer i være lige så godt?

Nej, lyder svaret fra legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold. Legetøj er guld værd for dit barn, fordi det stimulerer hans hjerne.

LÆS OGSÅ: Legetøj: Underholdning i stof og træ

– Legetøj spiller en stor rolle for dit barns udvikling, og der skal farver og funktioner til. Babyer og små børn udvikler sig nemlig ved at sanse, så legetøjet skal stimulere de fem sanser,” forklarer han.

Små børn leger ikke

Vi tester legetæpper

Togbanen hitter i årevis

Udvikling: Er dit barn bagefter?

Baby er glad for legetøj med lyd

Legetøj – Fra tegnebræt til butik

I vuggestuen leges parallelt

Fra funktion til fantasi

Nu bliver det interessant med legetøj, der giver børnene mulighed for at lege noget med et tema, bruge fantasien og konstruere en fantasiverden – sammen med andre. Dukkehuse, dukker, små legehuse med funktioner, togbaner, bondegårde, legeværktøj og udklædningstøj hører sikkert til blandt yndlingslegetøjet.

Tusser, farver, saks og papir er nu også et must at have liggende på hylden, for dit barn elsker at tegne, klippe og klistre. I treårsalderen kan du dog næppe se, hvad dit myr tegner, for det er processen, der er det interessante for ham.

Dit barn kan også få glæde af at styrke finmotorikken ved at lege med perler og stimulere kreativiteten med ler og fingermaling. Samtidig begynder han at blive god til at konstruere, stable klodser og opbygge tilhørende fantasilege sammen med andre.

Bliv ikke forbavset, hvis din lille børnehavebandit behandler legetøjet hårdhændet. Det er en del af dit barns udviklingsproces, fordi han er ved at eksperimentere med tingene afprøver, hvor grænserne går, og hvor meget legetøjet holder til.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at lege

LÆS OGSÅ: Sådan sætter du grænser for legekammerater

LÆS OGSÅ: Test af legetøj – sådan foregår det