Derfor skal I gå til babysvømning
En tur i bassinet fremmer den motoriske udvikling og giver et tæt samspil mellem barn og forældre.
Babysvømning er egentlig et lidt misvisende navn, da det ikke decideret handler om svømning. Babysvømning er tæt samvær med babyer fra seks uger op til to år og dets forældre i varmtvandsbassiner, hvor temperaturen ikke understiger 32 grader, og hvor der er en uddannet instruktør som leder og vejleder.
Babysvømning er en skøn oplevelse for et lille barn og dets forældre. I er på samme niveau i vandoverfladen, I har fokus på hinanden, og I kan være helt sikre på, at det er lige der barnet elsker at have jer. I kan kigge på hinanden, pludre og snakke sammen, og børnene er hele tiden i fokus. Præcis som de elsker at være.
Som en fisk under vandetFor mange er babysvømning lig med selve dykket under vandet, som babyer er så berømte for at kunne. Der findes mange forklaringer og teorier omkring den såkaldte dykkerrefleks. Blandt andet er det en gængs opfattelse, at det kun er de første par måneder, at ens baby kan finde ud af at svømme under vandet helt selv. Men det passer ikke.
De seneste forsknings resultater viser, at refleksen forsvinder langt senere, end man hidtil har troet. Hvis den overhovedet forsvinder. Så det er aldrig for sent at gå til babysvømning og prøve at sende sin baby på dykkertur.
DykkerrefleksenDykkerrefleksen er en snedig anordning, som udløses i halsen/svælget i området over stemmebåndet. Langt de fleste børn dykker med åben mund og åbne øjne, og der er ingen grund til bekymring.
Når væske kommer ned i svælget, går der et signal op til hjernen, der fortæller, at nu skal luftvejene beskyttes, og så lukkes der af. Det kan sammenlignes med delfinens lufthul.
SvømmerefleksMen barnet har flere brugbare reflekser Når barnet er under vandoverfladen træder svømmerefleksen ind og påvirker barnet ti at spjætte med svømmelignende bevægelser.
Det stimuleres ved, at forældrene bevæger barnet rundt i bassinet, så barnet mærker vandet ”stryge” mod huden. Derfor, husk at bevæge jer rundt. Lad være med at stå på den samme plet hele tiden.
SynkerefleksNår barnet efter dykket kommer til overfladen igen, starter synkerefleksen for at synke eventuelle vandrester i svælget, for igen at kunne trække vejret roligt. Nogle børn hoster, fordi et par dråber vand måske irriterer lidt i halsen, men det går hurtigt over.
Alt dette går hurtigt og helt automatisk, og langt de fleste børn tager det at dykke meget afslappet. Når vi vil dykke, giver vi barnet et signal, så de på sigt vil lære at genkende manøvren og har mulighed for at forberede sig , før de dykkes under vandet.
Når de genkender signalet, forsvinder dykkerrefleksen, og den bliver erstattet med en betinget refleks, altså en handling barnet selv styrer. Hvis dykket ikke lykkes så godt, er det i de fleste tilfælde, fordi barnet trænger til lidt mere tid til at vænne sig til de nye omgivelser og nye indtryk. Alt det hjælper jeres instruktører jer med.
At man er tryg, er alfa og omega og samtidig forudsætningen for, at det lykkes. Ellers kan man for en tid fokusere på andre øvelser og senere vende tilbage til dykket. I må hverken presse jer selv eller barnet. I risikerer at miste glæden ved at svømme, og hvis det er barnet I presser, så mister barnet ud over glæden også tilliden til jer i vandet.
Målet med dykket er, at det ikke er en isoleret øvelse i sig selv, men en naturlig del i at være i vand. At frit og afslappet kunne svømme glide/svømme igennem vandet er vigtigt, nogle er født til det, og andre skal lære det, men – alle kan lære det.
GEVINSTER VED BABYSVØMNINGFremmer den motoriske udvikling
I vandet har barnet ikke en stor og tung ble på, intet tøj eller underlag som forhindrer det i at bevæge sig fuldt ud. I vandet får barnet fuld bevægelsesfrihed, og det fremmer barnets motoriske udvikling og også sansemotorikken.
Noget barnet kan høste gavn af hele livet. Nogle sundhedsplejersker påstår simpelthen, at de kan se forskel på de børn, der svømmer og dem, der ikke gør.
Styrker hjerte og lunger
Det tryk som vandet udøver på vores krop påvirker blodbanerne og hjertet arbejder hårdere på et skånsom måde (bare at komme ned i vand øger dit stofskifte med seks procent godt at vide for den magelige, der vil tabe sig).
Det samme gælder vejtrækningen. Man skal bruge flere kræfter på at trække vejret i vand pga. trykket, og det er med til at styrke hele vejrtrækningsapparatet.
Det er der mange, der har astma, der har fundet ud af og derfor svømmer regelmæssigt, deriblandt svømmeren Mette Jacobsen. Dykningen bevirker, at barnet vil bibeholde dets medfødte evne til netop at dykke.
Social stimulans
Babysvømmeprogrammer er oftest lavet sådan, at børnene får masser af social stimulans, samspil og kontakt med både forældre og alle de andre børn og forældre i gruppen. Forskning fra Tyskland viser desuden, at babysvømning fremmer selvstændighed og intellektuel udvikling.
Samspil
Der findes ikke noget andet element, der giver så mange umiddelbare reaktioner, og I bliver meget gode til at læse jeres børn. Selv ganske konservative læger begynder i dag at se fordelene ved denne fantastiske form for stimuli og samvær med et lille barn.
Vandtilvænning
Barnet bliver vandtilvænnet, hvilket vil sige, at barnet er trygt omkring og i vand og ikke gribes af panik i uventede situationer.
Tidlige svømmere
Et konsekvent babysvømningforløb, giver tidlige svømmere. Meget er afhængig af hvor sjovt, I har det sammen men også af hvordan, I hjælper og støtter jeres barn, og om I er modige nok til at lade barnet få lov at prøve. Der vil komme dage, hvor den lille ikke er lige så veloplagt eller helt på tværs. Så må I tilpasse timen til mere hygge og afslapning.
Hvornår de lærer at svømme? Det kommer an på barnets behov, forældres og barns samspil, og om man svømmer konsekvent. Fra to år begynder de første at svømme crawl og rygcrawl.
5 trin til svømmesucces
Det er ingen hemmelighed, at der ikke er langt fra succes til fiasko, når man har med små babyer at gøre i en larmende, oplyst svømmehal. Som udgangspunkt skal man sørge for, at barnet er udhvilet og sundt og rask, når det ankommer til svømmehallen og at barnet er fortrolig med følelsen af at få vand på krop og ansigt. Det kan man træne hjemmefra i badekar eller bruser.
5 enkle trin til optimal svømmeglæde for den mindste.
Begynd ikke at dykke med barnet, før det føler sig helt trygt i det våde element. Det kan godt vare mange gange.
Når både du og baby er trygge, så pust barnet i hovedet.
Tag barnet under vandet i en glidende bevægelse.
Giv slip på barnet under vandet og se, hvordan det holder vejret og selv svømmer op til overfladen.
Grib barnet og hyg jer i vandoverfladen igen.
LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby
LÆS OGSÅ: Sådan styrker du babys motorik
LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby