Pille bussemænd

Det skal du vide om dit barns næse

Snabel, snude, næb, tryne, tud, horn. Kært barn har mange navne. Vi tager dig ved næsen på en tur rundt i snudeskaftets univers.

Luftvejenes filter

Næsen er hovedindgangen til luftvejene. Den er beklædt med en slimhinde, som indeholder mange små blodårer. Næsen filtrerer, fugter og opvarmer luften, inden den passerer videre ned til lungerne, ligesom den filtrerer for insekter, pollen, bakterier og andre urenheder.

Ansigtets rensningsanlæg

Slimhinden er en del af en slags rensningsanlæg i næsen, som virker ved, at der dannes slim, som fanger de partikler, der kommer ind i næsen. Snot er et sekret af afstødte slimhinde-celler, hvide blodlegemer, støv og andre urenheder. Når snottet tørrer, bliver det til skorper, og de skorper er dem, vi kender som bussemænd.

Alle gør det

Snotnæse

Børn piller oftere bussemænd og har en markant højere snotnæsefrekvens end voksne. Det skyldes et endnu ikke færdigudviklet immunforsvar og en mindre god håndhygiejne. Så når fingrene har været på opdagelse – og du ved selv, hvor mange steder de fingre er i løbet af en dag – så følger bakterier og virus med retur. Med ekstra snot og flere bussemænd til følge.

En ært i næsen

Man kan næsten se det for sig: et barn og en ært – eller en perle. Og en pludselig lyst til at prøve at se, hvad der sker, når man putter den op i næsen. Hvis uheldet er ude, og ærten sidder fast, eller du ikke kan se den, så lad være med at pille for meget. Ring hellere til egen læge eller vagtlægen, og få en aftale om at komme forbi og få taget ærten ud. Jo mere I piller, desto sværere kan den være at få ud.

Blæs den ud

Kan ende i lungerne

En stinker

Lad dem pille

Puuuuust

Snot – året rundt

Jonas får dræn i ørene

Næsen følger med

Bussemænd som vitaminer?

Brækket næse?

Blodtud

Sådan stopper du næseblødning

Hvis blodet fosser, så hjælp dit barn med at komme op at sidde. Tryk næsen sammen fra side til side med hovedet let foroverbøjet, og hold trykket uafbrudt i nogle minutter. På den måde vil de fleste blødninger standse i løbet af nogle få minutter. For at standse blødningen hurtigere, kan du forsøge at holde en kold klud over næseryggen, eller I kan prøve at lade nogle isterninger smelte

i munden.

Kilder: Jesper Højager Fabech Bille, uddannelsesansvarlig overlæge, ekstern lektor på Øre-næse-hals-afdelingen på Aarhus Universitetshospital, Anette Bäckström, afdelingssygeplejerske fra skadestuen på Aarhus Universitetshospital, sundhed.dk og videnskab.dk.