Mor i køkkenet

Ditte fra 'Den store bagedyst': "Jeg blev en bedre mor af egotid i køkkenet"

Under en hård barsel blev det et frirum for Ditte fra 'Den store bagedyst' at bage kager.

Faktaboks

Lidt om Ditte

28 år, kæreste med Marck, 29 år, og sammen har de datteren Karla fra november 2013.

Arbejder som advokatsekretær og bor i Kastrup.

Ambassadør for Børns Vilkår og involveret i Bag for en sag, hvor institutioner, skoler, SFO’er, bedsteforældre m.fl. bager og sælger kager. Pengene går bl.a. til Børnetelefonen.

Donuts, fastelavnsboller og kagehuse. Uge efter uge har Ditte Julie Jensen fået de fleste munde til at løbe i vand, når hun i tv-programmet Den store bagedyst, som blev vist på DR1 i løbet af efteråret, har lavet alt dette – og meget mere. I programmet sluttede Ditte på en fjerdeplads, da kagerne kiksede for hende lige før finalen. 

At bage kager har altid været en hobby for Ditte, men lysten voksede sig endnu større, efter hun blev mor til Karla, som i dag er blevet to år. 

En hård barsel gjorde nemlig, at Ditte fik brug for et pusterum for sig selv – og det blev i køkkenet. 

– Jeg tror desværre, at mange har en glansbilledforestilling om, at når man er på barsel, så sover barnet hele tiden, og man har masser af egotid. Men min datter sov ikke i løbet af dagen – kun hvis jeg vadede København rundt med barnevognen. Så når min kæreste kom hjem, havde jeg virkelig brug for at lave noget, der bare var mig. Det blev et pusterum at gå i køkkenet og bage helt vildt, fortæller Ditte. 

Hun trænede også op til sit første halvmaraton og deltog i castingen til Den store bagedyst. Hele dagen var hun mor, så hun havde brug for at bevise noget over for sig selv. 

– Det har været sundt for mig at kunne gøre noget, der kunne tilfredsstille mig selv så meget. Jeg blev en bedre mor af at have egotid i køkkenet. Og ikke mindst give min kæreste, Marck, plads til, at han kunne klare tingene selv med vores datter, siger hun. 

Gik glip af milepæl

Slækker på sukkerpolitik

Når Ditte bager, smager hun altid selv på sine kager, da hun skal vide, om de kan blive bedre. Hun erkender dog, at den, der har spist mest kage i løbet af bagedysten, er skraldespanden. Karla går i en institution med nulsukkerpolitik, og da hun var helt lille, måtte hun heller ikke få sukker derhjemme, ‘for det skal hun nok lære at spise’, som Ditte siger. 

Men nu er Ditte begyndt at slække lidt på reglerne, for hun vil hellere give sin datter en af de kager, hun selv har lavet, end en vingummibamse, for så ved hun, hvad der er i. 

– Jeg prøver at have hende med i køkkenet. Køkkenet er egentlig min legeplads og mit frirum, så jeg elsker også at være der alene. Men jeg synes også, det er hyggeligt, når hun er med. Hun roder i melet, og jeg fortæller om det, jeg laver. Jeg glæder mig også til, hun bliver lidt større, så hun kan være mere med til at ælte, udstikke og så videre, siger Ditte. Hendes råd er, at det egentlig ikke kræver så meget, hvis man vil have børnene med i køkkenet. 

– Man skal tænke, at børnene ikke behøver at lave det hele. Hvis de bare får lov til at røre ved en af ingredienserne, så føler de, at de har lavet hele kagen,

siger hun. 

– Min datter får lov til at røre ved melet, smage på kokosmelet eller røre lidt rundt i skålen. Børn kan også hælde ting i skåle, veje ting af eller stikke æbler ud i skiver. Der giver dem selvtillid og gør dem enormt stolte, når de er med til at skabe noget.

LÆS OGSÅ: Sådan skaber du rolige stunder i hverdagen

LÆS OGSÅ: Børn med i køkkenet: Hvad kan de lave hvornår?

LÆS OGSÅ: Kræsen: Sådan får I madglæden tilbage i familien