Få råd til ferie

Drømmeferien: Sådan sparer I op!

Det kan godt lade sig gøre at tage på drømmeferie, selvom i ikke umiddelbart har råd. Tag et kig på økonomien og lær at spare op - gerne sammen med dine børn.

Faktaboks

10 tip til bedre økonomi

1. Fjern dyre enkeltposter

Kan du spare dyre enkeltposter helt væk til glæde for sommerferiebudgettet? F.eks. droppe skiferien, den dyre sommerfest eller venindeturen til Rom?

2. Skær 5 procent fra dit rådighedsbeløb

Kan du skære fem procent væk på alle dine poster fra dit rådighedsbeløb?

Kig på posterne for husholdning, tøj, ferier, gaver og diverse.

3. Skær ned på middage

Halvér dem og tænk over, hvad du byder på. Det kan sagtens være lækkert, selv om det ikke har kostet en bondegård.

4. Hvordan er renten på din kassekredit?

Den bør aldrig ligge højere end 10,5 procent. Tjek mybanker.dk, hvor du kan se, hvilke renter de andre banker tilbyder. Og husk, din bank er ikke din skrappe far eller gode ven, som du ikke må skuffe. Du er kunden – og du har ret til en fair behandling.

5. Gå alle dine faste udgifter igennem

Er der nogle forsikringer, du ikke længere har brug for? Aviser og blade, du ikke har råd til?

Fitnesskort, du ikke længere bruger. Sportsklubber, som børnene kun har besøgt få gange.

6. Skær ned på antallet af indkøb

Køb ind fast hver lørdag, og så spæd op med mælk og så videre i løbet af ugen. Du sparer rigtig meget ved det. En times planlægning kommer tifold igen. Saml dine boner sammen, og læg dem i en kasse, det har en psykologisk effekt.

7. Gør det til en sport

Det er et godt psykologisk trick at gøre en sport ud af nødvendigheden. Og man er ikke nærig, fordi man holder op med at være ødsel.

8.  Arbejd mod at sænke din kassekredit

Selvfølgelig er kassekreditter ikke smarte med de dyre renter, men Rom blev ikke bygget på en dag, så beslut dig for et realistisk beløb, du ønsker at nedskrive det med hvert år. Og husk, hvis man begynder at have nogle konti med overskud, så smitter det faktisk også af på de andre.

9. Tænk i netto og brutto

Hvis du sparer 2.000 om måneden, så er det netto kroner – tænk på, hvor lang tid det tager for dig at tjene dem. Nogle arbejder over og tjener 10.000 kr. ekstra en måned og glemmer så, at efter skat er det faktisk kun 3.000 kr.

10. Meld ud

Hvis det hjælper dig, så meld ud til venner og bekendte, at det er slut med ødselhed. Så er du trendsætter, for ødselhed er yt.

Sommerferien er rundt om hjørnet, men pengene fosser desværre ikke ind. Hvis I alligevel planlægger en drømmeferie, er det nu, den skal planlægges økonomisk.

Hvordan var det nu, mormors dyder var, da hun var ung?

Det er faktisk et godt spørgsmål at stille sig selv og sine børn som udgangspunkt, mener økonomisk rådgiver Lisbeth Nebelong. 

– Lær dine børn, at der ingen grund er til at være ødsel – det er en gave at få lov at lære at give slip på den ucharmerende vane med brug og smid væk! Vi har jo faktisk været så ødsle, at vi selv har haft lidt kvalme over det, siger Lisbeth Nebelong, som foreslår en helt konkret tilgang til det med at spare op til sommerferien.

LÆS OGSÅ: Tre storbyferier, der ikke gør (lige så) ondt på pengepungen

Det involverer, at man laver en decideret ferie-kasse. Hvorvidt det er en sjov sparebøsse eller en kreativ kreation lavet af børnene er for så vidt ligegyldigt, bare de voksne og børnene i huset er enige om, at den skal fyldes op, inden det bliver sommer og gerne på utraditionel vis.

Flyt fra en konto til en anden

Spar penge på dit barns udstyr

Skab overblik

6 råd til den bedste campingferie

Sluk espressomaskinen

Markedsøkonomi for børn

Ødselhed er yt

Både Kim Valentin og Lisbeth Nebelong mener sagtens, man kan melde ud over for venner og familie, at man ikke længere vil købe ind for penge, man ikke har.

– Sig det, som det er. Vi har ikke råd til at købe lige så dyre gaver, som vi plejer, fordi vi er ved at hakke af på vores kassekreditter. Det kan folk sagtens forstå og respektere, og der er faktisk en tendens i tiden. Jeg mærker en generel interesse for at være mere økonomisk ansvarlig, end jeg har gjort i mange år, siger Lisbeth Nebelong, som understreger, at det at være økonomisk bevidst ikke behøver at være sådan noget fornæret noget, eller noget med stor skyld og skam.

Hun råder til at kigge på sine indkøbsmønstre, som om det er et antropologisk studie:.

– Kig på, hvorfor du handler, som du gør, og så gør noget ved de uhensigtsmæssige mønstre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn om økonomi

LÆS OGSÅ: Økonomi: 7 råd når du skal skilles

LÆS OGSÅ: Ferie: Hvilken type er jeres familie?

Oprindeligt publiceret juli 2009