Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn
Børn har også brug for tre ugers sommerferie – men hvordan? Vi går tæt på hjemmeferien og giver de bedste tips til aktiviteter for familien.
“Hvor er du altså blevet stor,” siger pædagogen, når jeres barn tropper op efter ferien. Og måske der er noget om det?
I ferien har kroppen i hvert fald fred og ro til at vokse, og hjernen kan få en pause fra hverdagen. Blandt andet fordi der ikke er så meget stress på som i hverdagen, og børnene får måske også lov til at sove længere end normalt. Så hvis ferien skal holdes hjemme i år med hygge i haven og mindre udflugter, kan I roligt læne jer tilbage og slappe af. Det er faktisk ganske sundt for jeres barn.
"Idéen med at holde ferie er, at vi for en stund har mulighed for at træde ud af hverdagens og arbejdslivets rutiner, lade op, og smage på frihed og ro og nydelsesorienterede oplevelser," fortæller psykolog og parterapeut Anette Buur Bangsgaard.
Og netop ferien behøver ikke betyde en tur til udlandet:
"Mange vælger at holde ferie hjemme i sommerperioden, hvor chancerne for godt vejr er størst. Og for børn hænger følelsen af feriestemning ikke nødvendigvis sammen med et udenlandsophold."
Ned i tempo
I kender sikkert til en travl hverdag, hvor både I selv og børnene har et tætpakket skema. Og sat lidt på spidsen, er næsten hvert minut defineret og planlagt, så tingene kan hænge sammen. Bare det at være sammen med mor og far, der har tid til at lege, er derfor utroligt dejligt for jeres børn, fortæller Anette Buur Bangsgaard:
"I hverdagen har vi ikke altid tid til at være ordentligt sammen. Så det nærvær, vi har mulighed for at have med hinanden i en ferie, er ren luksus. Det er også dejligt for børnene at se mor og far have tid sammen, så der ikke går logistik og arbejdsdeling i det hele."
Netop derfor er en ferie derhjemme en god idé, mener Anette Buur Bangsgaard, som inddeler ferie i tre elementer: afslapning, oplevelser og det at være sammen som familie.
"Den stress, vi som voksne oplever, er et indirekte vilkår for vores børn. Jo mere stressede vi er, jo mere distræte og fraværende risikerer vi at være. Så børnene er faktisk glade for at komme ned i tempo og opleve en periode, hvor de ikke hele tiden skal noget," siger hun og fortsætter:
"Hvis I kan være mere til stede, giver det børnene en fri og lystbetonet følelse og mulighed for at fordybe sig eller bare at sidde og falde i staver."
Men en ferie skal jo også helst skille sig ud fra hverdagen. Så når I har valgt at holde den hjemme, er det vigtigt, at I ikke bare gør alt det, som I plejer på en almindelig tirsdag. I skal simpelthen prøve på at blive turister i jeres eget hjem, foreslår Anette Buur Bangsgaard:
"Hvis I ikke passer på som forældre, kommer I let til at bruge ferien på at gøre rent eller gå og ordne småting – og ellers se tv og surfe på computeren. Derfor skal I se jeres hus som en ferieramme og slippe de pligtagtige gøremål, der hører hverdagen til, og som I ikke har brug for nu."
Øvelsen er at bruge dit hjem på nye måder. Det kan være noget med pludselig at slæbe madrasserne ind i stuen og sove sammen hele familien. Og holde skovtur i børneværelset på en regnvejrsdag. Eller bare lade togbanen stå fremme i flere dage, selv om den fylder hele stuegulvet. I er på ferie, så der behøver heller ikke være så pænt og ryddeligt.
Find balancen
Ferien bliver ikke bedre af, at du putter en masse aktiviteter ind i den. Men alligevel skal der også ske noget. Ikke mindst for de voksnes skyld. Så det handler om at finde en god balance. Og jeres barns alder spiller en rolle, når I skal planlægge sommerprogrammet.
Jo yngre barnet er, desto flere pauser mellem aktiviteterne. Men det er også værd at huske, at selv om tre-fire-årige børn kan klare lidt mere, behøver de ikke nødvendigvis at skulle have fyldt mere på end et-to-årige.
"Der skal være så tilpas meget plads om hver aktivitet, så I ikke stresser over det program, I har planlagt. Hvis efterklangen af en stor oplevelse griber ind i den næste, så bliver den på en måde også lidt mindre værd," siger Anette Buur Bangsgaard.
Naturen er derfor et rigtigt godt sted at få oplevelser for børn i alle aldre. Især for de små, fordi der er lidt mere roligt i skoven end i en forlystelsespark. Et vellykket udflugtsmål behøver langtfra være et sted, hvor der er entré og lange køer.
Tit vil jeres børn også have fået nogle kompetencer i den seneste tid op til ferien, som I enten har haft for travlt til at opdage – eller til at fordybe jer i. Det kan I bruge tid på nu.
"Det er oplagt at bruge en ferie til at komme ud og få trænet på den nye cykel, kaste med bolde, øve i at sjippe eller prøve nogle af de lege, som barnet er optaget af i børnehaven," siger Anette Buur Bangsgaard.
Hun mener, at det bedste for jeres børn er, hvis I har mulighed for at holde mindst to sammenhængende uger med hele familien og gerne mere. Det tager nemlig tid at komme ned i gear og finde sig til rette med hinanden.
"Når vi pludselig har vores børn døgnet rundt, er det noget af en omstilling, vi skal i gang med. Så man kan opleve, at ferien starter med en herlig blanding af sammenstød og små-skænderier. Her er det vigtigt at acceptere, at det er helt naturligt og ikke et udtryk for, at vi ikke kan finde ud af at holde ferie sammen," siger Anette Buur Bangsgaard.
Gode aktiviteter efter dit barns alder:
0-6 måneder:
- Baby har det godt der, hvor mor og far er, og har ikke behov for at tage på udflugter. Jeres lille pus kan dog fint tage med mor og far rundt på café, museum eller vandreture i klitterne.
- Tag baby med i barnevognen, eller bær ham eller hende i en bæresele på gåture i terræn, hvor barnevognen ikke kan komme frem.
- Stil eventuelt barnevognen under et træ i parken, så jeres baby kan ligge og kigge op på en gren, der vajer i vinden. Det er storartet underholdning.
- De helt små er som regel ikke vilde med at komme i en kold svømmepøl eller i havvand. Men har I lyst til at bade uden for med den lille, så fyld lunkent vand i babybadekaret og tag det med ud i haven på en rigtig varm sommerdag. Husk at sørge for skygge til de helt små.
6-12 måneder:
- Et barn under et år har stadig ikke behov for at komme på de store ture til Zoo eller Tivoli. Det betyder ikke, at I ikke kan gøre det. Men så skal det være, fordi mor og far elsker at se på dyr eller prøve forlystelser – og ikke for jeres barns skyld.
- Med børn i denne alder kan ferien med fordel bruges til bare at slappe af og være sammen med jeres barn uden de store dagsordener. Udnyt barnets sovetider til selv at få slappet af. Der skal ikke laves for meget om på jeres babys rytme, selv om det er sommerferie
- Når jeres barn er omkring otte-ni måneder, kan I begynde at cykle ture med barnet bag på cyklen. I kan også anskaffe jer en indsats til cykelvognen, så den helt lille baby også kan komme med på cykeltur.
- Find en stor græsplæne og tag et tæppe med, hvor I kan ligge sammen med barnet og kigge op i himlen.
1-2 år:
- Nu får dit barn lidt mere ud af at komme i Zoologisk Have eller andre steder med dyr. Måske er der også en bondegård i nærheden af jer, hvor man kan komme og klappe dyrene.
- Vær opmærksom på, at dit lille barn måske er meget mere optaget af en regnorm på stien end de store, imponerende løver. Det er helt naturligt. Små børn har små referencer og oplever lige her og nu. Så lad den lille trold på halvandet se på regnorme og gråspurve, mens I voksne fascineres af løver og elefanter.
- Børn under to år kan godt blive lidt utrygge, hvis I hele tiden flytter jer rundt – for eksempel på besøgsturné til venner og familie i hele landet. Lav i stedet en tryg base i jeres eget hus eller et sommerhus og tag på små ture derfra. Men ikke hver dag. Skaf plads omkring hver aktivitet.
- Vand er fantastisk for dit barn lige nu – og i øvrigt de næste mange år frem. Et badebassin og en masse kopper, kander eller baljer, som jeres etårige kan hælde vand frem og tilbage i, kan give utallige timers leg.
- En tur til stranden er oplagt. Lad jeres tumling løbe ned ad klitterne og rulle sig i sandet. Husk at beskytte med løst tøj, der dækker så meget hud som muligt, så I ikke behøver at smøre alt for meget med solcremen.
- Tag sandting som skovl og spand med og eventuelt en parasol eller et lille telt.
LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen
2-3 år:
- For et barn på to til tre år kan det være hyggeligt at komme på lidt større ture. Men stadig ikke for meget Tivoli, Legoland og andre sommerlande.
- På en sommer er én af den slags forlystelsesparker rigeligt. Det ender nemlig tit med, at de mindste børn bliver bange for nogle af tingene – eller bliver forvirrede i hovedet af alle de tilbud, de skal forholde sig til og vælge ud af. Vælg en af de parker, der har mest for de helt små børn.
- Det er en god huskesætning at sige til sig selv: Et udflugtsmål behøver ikke være et sted, hvor der er lang kø og entré.
- Naturen er rigtig god for børn i denne alder.
- Tag på cykeltur, hvor I har madkurven og et stort vattæppe med. Eller find et sted i en skov eller en på strand, hvor det er tilladt at lave bål.
- I kan også lave bål i jeres egen have, hvis I er så heldige at have sådan en. Grill pølser og bag snobrød, og lad børnene få rød saftevand, mens I drikker en kold øl.
- Opsøg nye legepladser i jeres by. Børn elsker legepladser – de behøver ikke engang være udstyret med særlig avancerede legeredskaber for at tilfredsstille jeres poders legelyst. Måske er der også en naturlegeplads i nærheden.
3-4 år:
- Tag jeres barn med på råd. Hvad har han eller hun egentlig lyst til at lave i jeres ferie? Jeres barn kan faktisk være med til at komme med forslag, så snart han eller hun har fået et sprog – selv om det selvfølgelig vil være meget enkle bud i starten.
- Rundt omkring i Danmark findes en lang række ’levende’ museer, hvor I kan komme og se, hvordan de levede i stenalderen og vikingetiden. Ofte vil I også blive inviteret med til at lave mad over bål, lave smykker eller våben eller prøve det tøj, de gik med dengang. Flere steder ved søer udlejer de vandcykler.
- I selskab med jer og iført redningsvest kan jeres treårige godt komme med ud på vandet og cykle lidt rundt.
- Rent motorisk er det tid til at komme ud og træne på cyklen – enten den med støttehjul eller måske allerede den uden.
- Børn omkring de fire kan også begynde at lære at stå på rulleskøjter.
- Slå et telt op i haven. Teltet kan både bruges til hulelege og picnicsted og er en skyggemulighed midt på dagen, hvis solen bager. Hvis mor eller far er med, så kan den tre-fireårige godt sove en nat i teltet. Eller I kan nøjes med at flytte godnat-historie-seancen ud i teltet. Husk en lommelygte, så bliver det rigtigt spændende.
- På ture til skov og strand kan I samle blade, grene, sten og muslinger og tage med hjem og bruge, når I er i det kreative hjørne. I kan for eksempel lime tre sten oven på hinanden, klistre hår af tang og øjne, næse og mund af småsten eller muslinger på. Så har I lavet en stentrold.
- Er der lege, som jeres børnehavebarn har fortalt om fra hverdagen i børnehaven, men som I voksne bare ikke kender endnu? En sommerferie er en oplagt mulighed for at dykke mere ned i jeres børns univers og lære det at kende.
For mor & far:
- Et besøg på et kunstmuseum er altid dejligt – også selv om man ikke nødvendigvis går vældig meget op i kunst. Som regel vil I to kunne få en masse at snakke om, når I går rundt og ser på billederne – hvad enten I kan lide dem eller ej. Ofte ligger museerne i et naturskønt område, så I kan kombinere det med en gåtur i det grønne, hvor børnene kan lege lidt. Eller I kan spise en god frokost i caféen, mens den lille sover i barnevognen.
- Invitér en flok venner med børn på skovtur med indbygget rundbold eller andre spil/lege fra jeres barndom. Det er rigtigt sjovt, når først I kommer i gang.
- Kan en nabo måske se efter jeres sovende barn et par timer, mens I tager i biografen midt på dagen?
- I kan faktisk godt arrangere en voksenudflugt, hvor børnene også kan være med.
Kilder: Dorte Fischer, sundhedsplejerske og Anette Buur Bangsgaard, psykolog og parterapeut.
Find inspiration til din sommer med børn
-
Skal I holde ferie i Danmark? Her er 14 børnevenlige destinationer
-
Her er 30 ting, du kan lave med børnene i sommerferien
-
Sommerferie med børn: Her er 7 danske øer, der er et besøg værd
-
Ferie i børnefamilien: Sådan kommer I helt ned i gear
-
Den store sommerquiz til børn og (meget) barnlige sjæle
-
7 uundværlige tips til kør-selv-ferien med børn
-
6 ferieråd: Sådan håndterer du søskendeskænderier
-
Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn
-
Parforhold: 10 råd der får familieferien til at fungere
-
Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser
-
11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen
-
Sommeren er over os: Her er 15 fine sandaler til børn
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 15. december 2008. Efter aftale med psykolog Anette Buur Bangsgaard og sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.