Barnets hjerne og tankemønstre

Forstå dit barns hjerne og bliv hørt!

Dit barn kan forstå, hvad du siger. Men faktisk kan han ikke gøre for, at han ikke altid gør, som du siger – det er hans hjerne ikke klar til! Tag et kig ind i dit barns hoved.

Det er morgen, I skal ud af døren, og du bliver ved med at bede dit barn om at tage tøj på. Igen og igen siger du, at han skal huske sokker, bukser, sko, overtøj og så videre, men det siver ikke ind.

Som forælder er det nemt at tænke, at han ikke gider at høre efter måske slet ikke forstår dig, men sådan er det ikke fat ifølge neuropsykolog Susanne Freltofte.

Din babys hjerne udvikler sig med tigerspring det første år, men selvom udviklingen måske ikke foregår lige så hurtig, er der derefter stadig en masse ting, der endnu ikke er på plads i dit barns hoved. 

For eksempel er dit barns hjerne slet ikke klar til at modtage ukonkrete eller mange forskellige beskeder. Især ikke hvis de bliver sagt i morgentravlheden, hvor du står med tandbørsten i den ene hånd og frakken i den anden. 

Når du skal give dit barn en besked eller tale med ham om noget, er det derfor vigtigt at skabe det rette rum. Ved at forstå dit barns hjerne bedre, kan du hjælpe hende til at forstå dig, og I kan få en meget roligere morgen. neuropsykolog Susanne Freltofte giver sine bedste bud på hvordan 

7 tips til at blive hørt

1. Skab kontakt.

Gå ned i øjenhøjde med dit barn, og læg en hånd på hans skulder. Så er han klar til at modtage din besked.

2. Sig, præcis hvad du vil have.

Undgå upræcise formuleringer som ‘gå op og gør dig klar til at sove’. Dit barn ved ikke, hvad du mener. Tag en ting ad gangen. Start med ‘jeg vil gerne have, at du finder dit nattøj’.

3. Anerkend, når det lykkes.

Sig ‘hvor var det dejligt, at du kom, lige da jeg kaldte!’. Så dit barn får lyst til at gøre det en anden gang.

4. Tal i billeder.

‘Så er der mad’ lyder abstrakt og kedeligt, men prøv ‘så er der fri-kadeller!’. Det taler til sanserne og danner billeder.

5. Tal med kroppen.

Akkompagner beskeden ‘sæt dig ned på numsen’ med et kærligt klap bagi. Det retter fokus mod det, du vil have.

6. Undgå spørgsmål.

Sig ikke ‘kan du tage din tallerken ud?’, men hellere ‘jeg vil gerne have, at du tager din tallerken ud i køkkenet’. Det er jo netop ikke et spørgsmål!

7. Vær nærværende.

Når du har sat dit barn til at tage tøj på, så bliv hos ham, og hjælp ham igennem processen. Det giver tilstedeværelse og ro, og han lærer at blive i en situation og koncentrere sig om en opgave.