Guide: Dit første babyudstyr
Det er let at fare vild i junglen af udstyr til baby. For hvad har du reelt brug for? Skal du gå efter det dyreste eller billigste, og skal det hele stå klar fra dag et? Vi guider dig, så du er klar med det rette udstyr til babys ankomst.
Puslebord
BEHOV: Tænk på, hvad I har plads til, og hvor puslebordet skal stå. Skal det gemmes væk mellem bleskift, hænge på væggen eller være et stort møbel med skuffer til alle babys sager? En god ståhøjde og indretning er også vigtig.PRIS: Det er ikke nødvendigt at spendere en formue på et puslebord, der findes masser af fine budgetvenlige modeller. Men vil du bruge bordet som reol eller kommode bagefter, bør du måske spendere lidt ekstra på et, du kan holde ud at se på i mange år.
Barnevogn
BEHOV: Har I bil, er det en fordel, at barnevognen ikke er for stor, og at den nemt kan klappes sammen. Skal baby sove i barnevognen længere end det første år, skal du dog tænke i stort liggemål. En kombivogn sparer dig for at købe en klapvogn, men har ofte et mindre liggemål end en ‘rigtig’ barnevogn.PRIS: Ofte kan du få sidste års model til en god pris eller finde en brugt vogn og spare mange penge.
Autostol
BEHOV: Baby skal altid sidde forsvarligt fastspændt i en godkendt autostol. Kører du mange lange ture, så gå efter en autostol, der kan lægges meget ned i ryggen, eller vælg en boxette, hvor baby ligger helt ned. Prøv autostolen i bilen, før du køber den – nogle fylder mere end andre.PRIS: Du skal regne med at skifte den første autostol ud, når baby er et år, måske tidligere, da den kun går op til 13 kilo. Derfor er der ingen grund til at købe den allerdyreste nu, men den skal selvfølgelig være godkendt og klare sig godt i test!
Babydyne
BEHOV: Om vinteren er det godt med en tyk dyne, om sommeren er en tynd dyne bedst.PRIS: Nogle babyer skifter allerede til juniordyne ved fem-seks-måneders alderen, fordi den er sværere at sparke af, og så er det ærgerligt at have brugt en formue på babydynen. Hvis I har tendens til allergi i familien, er det en god ide at investere i en allergivenlig dyne, som oftest koster lidt mere end de almindelige.
Sutteflaske
BEHOV: Det er godt at have en sutteflaske, hvis amningen ikke går som planlagt. Sørg for at få en med et suttehoved, der passer til barnets størrelse. Er det for stort, løber mælken for hurtigt. Er det for småt, får baby ikke nok mælk. Spørg i butikken.PRIS: Priserne spænder fra 30-40 kroner til flere hundrede kroner for de dyreste antikolik-flasker. Vent med at investere i mere end en flaske, til du har afprøvet modellen. De kan være ret kræsne, de små!
Middel mod arp
BEHOV: De fleste babyer døjer på et tidspunkt med gullige skæl i hovedbunden, kaldet arp. Det bedste middel er en tættekam og olie. Du kan også forebygge ved dagligt at rede hovedbunden blidt.PRIS: Der er ingen grund til at fyre en masse penge af på denne lille sag.
Babyseng
BEHOV: Afstanden mellem tremmerne må ikke være så stor, at baby kan få noget i klemme. Når baby bliver større, er det smart, hvis siderne kan tages af, så han selv kan komme ud af sengen. Når baby kan rejse sig, skal bunden kunne sænkes, så han ikke kan falde ud.PRIS: Du kan få tremmesenge for op til flere tusinde kroner for lækkert design, men en ganske almindelig godkendt og sikker tremmeseng behøver ikke at koste jer en formue.
Babylegetøj
BEHOV: De første måneder har dit barn rigeligt i at se på dig og far, men efterhånden får det brug for flere indtryk. Gå efter legetøj, der stimulerer de fem sanser: Legetøj i spændende former og farver, der stimulerer synssansen. Legetøj med forskellige overflader, som styrker følesansen. Eller legetøj, der kan sige lyde, når baby ryster det og styrker både høresansen og hånd-øje-koordinationen.
PRIS: Gå efter kvalitetslegetøj, der ikke afgiver skadelige stoffer, holder længere og kan gå i arv til eventuelle søskende.