Tandbørstning

Guide: Gør tandbørstning til en succes

Vil du gerne vide, hvordan rengøringen af de små bisser bliver en succes? Så læs vores grundige guide til tandbørstning, og lad tandbørsten og dit barn blive bedste venner – jo før, jo bedre!

Faktaboks

Anne Marie Dabelsteen er privatpraktiserende tandlæge og underviser i bl.a. pædodonti (børnetandpleje) på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Hun har desuden erfaring med børnetandpleje i Indien og på Haiti via forskellige NGO-projekter.

Det er en milepæl, når dit barn får sin første tand, men samtidig betyder det også, at I skal indlemme en ny vigtigt rutine i hverdagen: Tandbørstning.

Desværre går det ikke altid som en leg at blive gode venner med tandbørsten. Barnet vrider sig og græder måske, og forældrene bliver bekymret over, om de små bisser nu også har det godt nok derinde i munden.

Voresbørn.dk har talt med tandlæge Anne Marie Dabelsteen, der bl.a. underviser i børnetandpleje på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, og hun giver her sine bedste fif til, hvordan I gør tandbørstningen til en succes for både barn, voksne og ikke mindst for de små mælketænder.

Og selvom du måske tænker: “Arh, hvor vigtigt kan det lige være at få børstet de små babybisser – de skal jo alligevel skiftes ud på et tidspunkt”, så er det ifølge Anne Marie Dabelsteen meget vigtigt at få grundlagt nogle gode tandbørstevaner, allerede når barnet er helt lille.

For dårlig tandhygiejne kan både give gener for barnet i form af smerter og ekstra tandlægebesøg, men også have negative konsekvenser for udviklingen af voksentandsættet.

Kan give skader på voksentænderne

Pas på de første tænder

Frugtsukker er tændernes fjende

Udover at det er vigtigt at have nogle gode tandbørsterutiner, så er det som forældre heller ikke uvæsentligt at tænke over, hvad barnet putter i munden.

Tandlægen anbefaler bl.a., at man er opmærksom på, at selvom frugt og smoothies og lignende er sundt for kroppen, kan syren og sukkeret i frugten have en skadelig effekt på tænderne.

“Det betyder ikke, at man ikke skal lade børnene få frugt og smoothies, men at man bør tænke over, at fx æblebåde hele dagen som snacks giver en konstant sukker- og syrepåvirkning af tænderne,” forklarer Anne Marie Dabelsteen.

LÆS OGSÅ: Test: Bideringe til ømme gummer

Hun opfordrer også til, at man undgår at putte barnet med en sutteflaske med mælk eller amme det om natten, efter det har fået tænder. Mælk indeholder nemlig mælkesukker, og disse to ’syndere’ er årsagen til meget tidlig forekomst af huller i tænderne hos børn kaldet sutteflaskekaries og ammekaries.

Hvis dit barn skal have noget at drikke efter tandbørstning om aftenen, så tilbyd det i stedet vand.