Vil du gerne vide, hvordan rengøringen af de små bisser bliver en succes? Så læs vores grundige guide til tandbørstning, og lad tandbørsten og dit barn blive bedste venner – jo før, jo bedre!
Af: Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 4. november, 2013
Barnet skal optimalt set have børstet tænder to gange dagligt: Morgen og aften. Det er specielt vigtigt at få børstet barnets tænder før sengetid, da spytproduktionen går ned om natten, og spyttets funktion som syreneutraliserende instans og mekanisk renser derfor er nedsat. Dette gør tænderne mere udsatte for bakteriernes syreangreb (karies).
Om morgenen er det bedst at børste tænderne FØR morgenmaden. Mange spiser frugt eller drikker juice eller smoothies om morgenen, og disse ting indeholder syre, som angriber emaljen (tændernes hårde ydre lag), og hvis du børster bisserne umiddelbart herefter, risikerer du at børste tandens overflade af. Så tandbørstning lige efter indtagelse af syreholdig mad eller drikke er et no-go! Skyl i stedet munden med vand for at neutralisere miljøet i munden.
Om aftenen børstes tænderne som det allersidste EFTER evt. sutteflaske med mælk eller amning.
gallery8billeder
3. Vælg lille børste og flourtandpasta
Det er meget at vælge imellem på supermarkedet hylder, når det gælder gear til tandbørstningen. Vælg en tandbørste med et lille hoved og bløde børster. Det er lettest at komme omkring alle hjørner med et lille børstehoved.
Vælg en tandpasta med flour i, og brug en mængde svarende til barnets lillefingernegl.
gallery8billeder
4. Find den rette børstestilling
Hav børn op til 3 år på skødet, når du børster tænderne på ham/hende. Lad benene pege i samme retning som dine egne ben, så du kan støtte hovedet i din arm.
Hold om hagen, hold ud i læberne med fingrene på den hånd, du støtter hovedet med, og undgå at bevæge barnets hoved, når du børster – kun tandbørsten.
Er dit barn over 3 år, så stå i stedet bagved, og støt hans/hendes hoved i din arm.
gallery8billeder
5. Få styr på teknikken
Indfør en god rutine, så du fx først børster bagsiden af tænderne, derefter tyggefladen og til sidst forsiden. Herved mindsker du risikoen for, at du glemmer nogle flader.
Kindtænderne børstes med fordel på tværs af tandbuen. Så undgår du at slå tandbørsten ind i “bagvæggen” bag den sidste kindtand – det gør ondt på barnet.
gallery8billeder
6. Børst tænderne, til de er HELT rene
Tænderne skal børstes, til de er rene. Et nøjagtigt antal minutter er svært at give, da nogle børn er lettere at børste tænder på end andre, og antallet af tænder jo kan variere en del. To tænder midt for i undermunden er gerne hurtigt overstået.
gallery8billeder
7. Gør tandbørstningen til noget rart
Nogle børn er meget svære at få til at acceptere tandbørstning. Her bør du gøre dig selv klart, at det ikke er noget, der gør ondt, og at det max tager et par min. Et senere tandlægebesøg , hvor barnet skal have lavet huller er derimod en lidt større udfordring. Så vær konsekvent, og få gennemført tandbørstningen, selvom det kan være forbundet med en del skrig og skrål.
Du kan med fordel prøve at forbinde tandbørstning med noget hyggeligt og rart, fx ved samtidig at fortælle historier eller synge en sang.
Prøv også at lægge dit mindre samarbejdsvillige barn på gulvet mellem dine ben, så jeres ben peger i samme retning, og barnets hoved hviler i dit skød. Så kan du holde barnets hoved med den ikke-tandbørstende hånd og underarm, du kan bedre se, hvad du laver, og seancen kan gå hurtigere. Lad evt. dit barn selv børste før eller efter, du har børstet.
gallery8billeder
8. Tjek tænderne på dit barn
Børn kan selv børste tænder, når de er 10-12 år – før er finmotorikken ikke veludviklet nok. Dette betyder selvfølgelig ikke, at de ikke skal øve sig indtil da, men en voksen skal altid børste efter.
Er man i tvivl, om barnet selv er i stand til at børste tænderne tilfredsstillende, kan man på apoteket købe såkaldte plaqueindikator-tabletter. Lad barnet børste tænderne, og overrask så med en sådan farvetablet. Den gør det let at se, om tænderne er rene, for farven bliver hængende på tænderne, dér hvor de ikke er børstet godt nok.
gallery8billeder
1. Begynd børstningen tidligt
Børn skal have børstet tænder, fra de får den første tand. Det vil for de fleste børns vedkommende sige fra omkring 6-månedersalderen.
Men det kan faktisk være en god idé at introducere tandbørsten allerede ved 3-4-månedersalderen, for så vænner barnet sig til at skulle have børstet tænder, og børsten fungerer også rigtig fint som massage på gummerne, der tit bliver irriterede og klør ved begyndende tandfrembrud.
(8 billeder)
Faktaboks
Anne Marie Dabelsteen er privatpraktiserende tandlæge og underviser i bl.a. pædodonti (børnetandpleje) på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.
Hun har desuden erfaring med børnetandpleje i Indien og på Haiti via forskellige NGO-projekter.
Det er en milepæl, når dit barn får sin første tand, men samtidig betyder det også, at I skal indlemme en ny vigtigt rutine i hverdagen: Tandbørstning.
Desværre går det ikke altid som en leg at blive gode venner med tandbørsten. Barnet vrider sig og græder måske, og forældrene bliver bekymret over, om de små bisser nu også har det godt nok derinde i munden.
Voresbørn.dk har talt med tandlæge Anne Marie Dabelsteen, der bl.a. underviser i børnetandpleje på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, og hun giver her sine bedste fif til, hvordan I gør tandbørstningen til en succes for både barn, voksne og ikke mindst for de små mælketænder.
Og selvom du måske tænker: “Arh, hvor vigtigt kan det lige være at få børstet de små babybisser – de skal jo alligevel skiftes ud på et tidspunkt”, så er det ifølge Anne Marie Dabelsteen meget vigtigt at få grundlagt nogle gode tandbørstevaner, allerede når barnet er helt lille.
For dårlig tandhygiejne kan både give gener for barnet i form af smerter og ekstra tandlægebesøg, men også have negative konsekvenser for udviklingen af voksentandsættet.
Udover at det er vigtigt at have nogle gode tandbørsterutiner, så er det som forældre heller ikke uvæsentligt at tænke over, hvad barnet putter i munden.
Tandlægen anbefaler bl.a., at man er opmærksom på, at selvom frugt og smoothies og lignende er sundt for kroppen, kan syren og sukkeret i frugten have en skadelig effekt på tænderne.
“Det betyder ikke, at man ikke skal lade børnene få frugt og smoothies, men at man bør tænke over, at fx æblebåde hele dagen som snacks giver en konstant sukker- og syrepåvirkning af tænderne,” forklarer Anne Marie Dabelsteen.
Hun opfordrer også til, at man undgår at putte barnet med en sutteflaske med mælk eller amme det om natten, efter det har fået tænder. Mælk indeholder nemlig mælkesukker, og disse to ’syndere’ er årsagen til meget tidlig forekomst af huller i tænderne hos børn kaldet sutteflaskekaries og ammekaries.
Annonse
Hvis dit barn skal have noget at drikke efter tandbørstning om aftenen, så tilbyd det i stedet vand.