Hængevugge

Har du overvejet en hængevugge til din baby?

Det er praktisk med en hængevugge i loftet, for den fylder mindre. Og dejligt for dit barn, fordi vuggen genskaber fornemmelsen af at ligge i livmoren.

Drej hovedet

Husk at dreje dit barns hoved, mens det sover, så den lille ikke sover på samme side hele tiden. Det gælder, uanset om bunden i vuggen er flad eller formbar. I en slyngevugge kan du lægge din baby lidt skråt, så du skåner baghovedet for presset.

Kilde: Ergoterapeut Mette Vainer Wegloop.

Kniber det med pladsen i lejligheden, bliver din kommende baby en urolig powernapper, eller har du altid drømt om at have en fin vugge hængende ned fra loftet? Der er gode grunde til at overveje en hængevugge, der kan flyttes fra rum til rum, berolige en utidig baby og endda stimulere den lilles sanser og udvikling. Men hvilken er bedst?

LÆS OGSÅ: 5 x hængevugger til din baby

Der findes hængevugger med fast bund og såkaldte slyngevugger eller babyhængekøjer, der former sig efter dit barn og kan vugges til alle sider ved hjælp af en fjeder. Begge typer kan berolige en træt baby, lyder det fra sundhedsplejerske Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan får du junior til at sove længe

– En hængevugge er effektiv til at få barnet til at sove, særligt hvis han er urolig. Det føles trygt som inde i mors mave, siger hun og forklarer, at en vugge er mindre og mere lukket end en tremmeseng og omslutter dit barn bedre.

– De fleste børn bliver beroliget af at være tæt slynget, fordi de er vant til den trange plads i livmoren. En hængevugge er en tryg hule med ikke ret meget plads, og særligt en slyngevugge kan imitere livmorens skvulpende nærhed, forklarer hun.

Op-ned eller fra side til side?

Særligt hvis din baby er meget urolig eller ramt af kolik, vil en slyngevugge eller babyhængekøje være optimal.

– Nogle urolige børn har brug for at blive svøbt stramt for at få ro på kroppen, og de kan godt lide, at der er noget, der ‘krammer’ dem, som slyngevuggen gør, når den bliver vugget op og ned. Dermed ikke sagt, at det hjælper på alle kolikbørn, men det gør en forskel for mange, siger Dorte Fischer.

En hængevugge kan desuden være med til at udvikle dit barns sanser. Bevægelserne stimulerer balancesansen og giver den lille en bedre fornemmelse af sin krop, forklarer ergoterapeut Mette Vainer Wegloop, der står bag hjemmesiden tumlastik.dk.

– Bevægelsen styrker dit barns kropsfornemmelse og er en vigtig del af den motoriske udvikling, forklarer hun.

– Vugger, der hænger i en fjeder og kan vugge både fra side til side og op-ned, er bedst til det formål, for balancesansen skal stimuleres i forskellige retninger, fortsætter hun og nævner slyngevuggen som særligt god for både balancesansen og den dybe følesans, fordi vuggen slutter tæt om dit barn. Om du skal gå efter side-til-side-vuggen, som typisk har fast bund, eller kaste dig over en vugge med fjederophæng, som kan bevæges i flere retninger, afhænger af din babys behov, mener Mette Vainer Wegloop.

Falder babyen til ro ved rytmisk hoppen på en pilatesbold, er det sandsynligvis op-ned-bevægelsen, der beroliger hans sanseapparat. Andre børn slapper bedst af, når de vugger fra side til side. Derfor er der ide i at vente med at investere i en dyr vugge, til du har født og lært dit barn bedre at kende. En vugge med ophæng har ofte en fast bund, som du kender det fra en tremmeseng, mens en slyngevugge eller babyhængekøje er blød og former sig efter din baby. Der er fordele og ulemper ved begge, mener Mette Vainer Wegloop.

Fast bund eller formbar hule?

Normalt anbefaler man et hårdt, åndbart underlag til helt små børn. Hvis underlaget er for fast, giver det dog et større tryk på din babys bløde kranie, og risikoen for fladt baghoved øges. Læg et tæppe i bunden under lagnet for at bløde underlaget lidt op, råder hun.

LÆS OGSÅ: Slyngen – trygt for baby, nemt for dig

– Slyngevuggen former sig derimod efter din baby, men fordi underlaget er så blødt, er der risiko for, at barnet ikke bruger sin muskulatur på samme måde som på det faste underlag. Man anbefaler desuden en afstivende madras, indtil dit barn er tre måneder, så kroppen ikke krummes for meget sammen, hvilket kan gøre det sværere at få luft, forklarer hun.

Når du skal investere i en hængevugge, så tænk også over, hvor længe du kan bruge den.

– De største vugger kan bruges længere tid, men er mere åbne og derfor mindre trygge, siger sundhedsplejerske Dorte Fischer.

– Når barnet er et halvt år, vil det dog begynde at blive motorisk uroligt og sætte sig op eller kravle ud, og så vil det i de fleste tilfælde være mere sikkert at skifte til en tremmeseng, råder hun.

Ergoterapeut Mette Vainer Wegloop er enig og påpeger, at jo ældre dit barn bliver, desto mere har han behov for at kunne bevæge sig og bruge sin krop frit for at udvikle sig.

– Nogle børn vender sig pludselig rundt, sætter sig op i søvne og kommer op på alle fire. Det betyder, at sikkerheden i hængevuggen forringes, samt at barnet får svært ved at bevæge sig naturligt, siger hun, men understreger, at hængevuggen kan bruges som et roligt helle for dit barn længe endnu, så længe det blot er under opsyn.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn, når det har natteskræk

LÆS OGSÅ: “Børn skal da sove i deres egen seng!”

LÆS OGSÅ: Vi tester slynger og vikler