Hvad sker der i bleen?
Hurtigt opdager du, at dit – og babys – humør afhænger en del af, om der har været afleveringer i bleen i dag. Og hvilken farve og konsistens, ‘det’ havde. Ikke så underligt, for i babys ble kan du se, om alt er, som det skal være.
Babys lille mave rumler. Du lytter. Før du fik barn, forestillede du dig ikke, at bleindhold skulle blive så vigtigt for dig. Men når du har set den første kulsorte ble og forundret diskuteret den i detaljer med dit barns far, begynder du på jævnlige bletjek.
I mødregruppen opdager du, at der er stor forskel på, hvor meget der kommer ud af en babymave. Spørgsmålene er: Hvad sker der i bleen? Hvordan ser det ud? Lugter det? Og hvor tit er der gevinst?
Kamuflage-bleer
Det er ikke mærkeligt, at du kigger grundigt efter i bleen, for den giver faktisk klar besked om, hvordan dit afkom har det.
“Udviklingen af fordøjelsen er noget af det største, der sker for det lille barn i de første måneder,” forklarer ph.d. i sundhedsvidenskab og forfatter, sundhedsplejerske Else Guldager. “Det, der kommer ind, kommer ud igen. Ved at se i bleen kan du få en fornemmelse af, om dit barn får mælk nok.”
I den første tid kan du følge forandringerne dag for dag. “Gevinst og farveskift er vigtigt,” siger Else Guldager og uddyber:
“Dit barn skal have afføring flere gange om dagen, og du skal holde øje med, at farven bliver lysere. De første bleer er næsten sorte eller mørkegrønne, og derefter går det over i det grønlige for til sidst at ligne gul remulade til forveksling.”
Når du har skiftet bleer i alle kamuflagefarver, ved du, at der er gang i maven.
“Hvis dit barn bliver ved med at have sort afføring, eller der slet ikke kommer noget efter de første dage, er det en god ide at kontakte fødestedet eller en sundhedsplejerske,” forklarer Else Guldager. Kommer der ikke noget ud, kan det nemlig betyde, at der ikke kommer nok ind. Altså, at amningen kræver lidt mere øvelse og vejledning.
EFTER EN MÅNEDS TID KAN DER GODT VÆRE LANGT MELLEM AFLEVERINGERNE – LÆS VIDERE PÅ NÆSTE SIDE>>
En sjælden aflevering
Efter en måned kan hver ble stadig være en ny oplevelse, men hvis dit barn ser ud til at trives og spise fint, er der ingen grund til bekymring. Baby vil sikkert begynde at få længere tid mellem måltiderne, og det betyder noget for, hvor tit der kommer noget ud i den anden ende. Else Guldager forklarer, at grænserne for det normale er vide.
“Nogle børn leverer flere portioner om dagen, mens andre samler sammen til en stor pakke hver tiende dag. Også forandringer i farve, lugt og konsistens er normale.” Hvis dit barn har længe mellem afføringerne, kan det kræve en hel dag at komme af med det. Men selv om andre forældre måske undrer sig, når du fortæller om de sjældne bleskift, så er det altså helt normalt.
Med eller uden gryn
Selv om du begynder at kende dit barns maverytme lidt bedre, er det stadig en god ide at tage et tjek i bleen engang imellem. “Om afføringen er tynd eller cremet, med eller uden gryn, skal du ikke tage så tungt,” siger Else Guldager.
“Du skal bare være opmærksom på, at konsistensen ikke pludselig skifter og bliver helt tynd og pjasket som brunt vand, for så kan der nemlig være tale om diarre.”
Omvendt må der heller ikke være hårde knolde i bleen, så længe dit barn kun får mælk. Især babyer på modermælkserstatning kan få problemer med hård mave.
“Følg altid anvisningen på pakken. Forholdet mellem vand og pulver skal være rigtigt, ellers kan det give dit barn ondt i maven,” forklarer Else Guldager. “Du kan eventuelt prøve at skifte til et andet mærke i et par dage og se, om det hjælper.”
Pyh, for en æggehørmer
Yndige små børn kan godt slippe en vind. Det er forskelligt, hvor tit og hvor højlydt det foregår, men der må ikke være tale om æggeprutter.
“Får barnets prutter dig til at vende hovedet væk og åbne vinduet, skal du være ekstra opmærksom,” siger Else Guldager. “Grim lugt kan være tegn på en tarminfektion, så har du mistanke om det, kan du nævne det for din læge eller sundhedsplejerske.”
Lugten fra en mave, der kun får modermælk, er lidt syrlig. En mave, der får modermælkserstatning, giver mere kradse lugte som hos voksne. Else Guldager understreger:
“Heldigvis er en babymave normalt ikke et kompliceret videnskabeligt projekt. Du kan se på dit barn og bleen, om maven rumler, som den skal.”
Motion og massage for maven
Hvis baby aser og maser for at tømme sin mave, kan motion og massage hjælpe, både forebyggende og lindrende. Lav rolige cykelbevægelser med babys ben, eller læg dig selv på ryggen, og lad baby flyve på dine strakte arme, (når den lille kan holde hovedet selv). Et varmt bad giver bevægelsesfrihed og virker afslappende. Massage i små cirkler rundt om navlen og hænder, der aer over hele kroppen, virker beroligende, også på maven. Tyngdekraften gælder også i babymaver. Gå en tur med bæreselen, eller giv en forsigtig hoppetur, hvis dit barn kan holde hovedet.
Madvaner og maveproblemer
Selv om din veninde har spist et kilo chili, uden at hendes barn klagede, er det ikke sikkert, at din baby er så hårdfør. Brug sund fornuft og udelukkelsesmetoden. Hold dig fra chili i tre dage, og hvis dit barn får det bedre, så prøv med mindre mængder. Nøjes med at ændre én vane ad gangen. Snak med din sundhedsplejerske, hvis du har mistanke om, at dine madvaner giver maveproblemer for dit barn.
Beskrivelse fremmer forståelsen
Hvis du taler med sundhedsplejersken eller lægen, skal du ikke holde igen med malende beskrivelser. Det er lettere at forstå, hvis du kan sætte ord på farve, lugt og konsistens. Sammenlign bleens indhold med noget, alle kender: Er det knoldet som modellervoks eller blødt som tandpasta? Lugter det af råddent æg eller sur jogurt? Ligner det øllebrød eller remulade?