Mor og kropsidealer

Morkrop: Derfor stræber jeg stadig efter at genvinde min perfekte ungpige-krop

Urealistiske skønhedsidealer og smukke hollywood-mødre med en perfekt mor-krop: Drop din stræben efter det perfekte udseende, råder eksperterne. Men kan journalist Amalie Nebelong det?

Inderst inde ved jeg godt, at det er dybt urealistisk. Alligevel stræber jeg stadig efter at få min mor-krop til at se ud, som da jeg var 21 år, fem-ti kilo lettere og endnu var langt fra at være nogens mor.

Men hvorfor er der så langt fra min rationelle tankegang, der siger mig, at jeg selvfølgelig ikke kan se sådan ud længere, til min virkelighed, hvor jeg hver dag har lidt dårlig samvittighed over, at jeg ikke ser ud som en supermodel?

Det har kønsforsker og lektor ved RUC, Lene Bull Christiansen, nogle gode bud på.

Perfekt mor-krop nu!

Hun slår fast, at vi som kvinder gennemgår nogle forandringer, når vi får børn, og når vi ældes generelt, og dem har vi ofte svært ved at acceptere, da der i samfundet generelt er en værdisætning af det at se ung ud.

– Vi har en stigende opmærksomhed på kropslig perfektion. Samtidig handler det også om, at når du er gået igennem den store forandring det er at få børn, er der en masse forventninger forbundet med det, både omkring sundhed, livsstil og hvordan du skal passe ind i samfundet med den nye rolle, siger Lene Bull Christiansen.

Kropslig perfektion oplever jeg ofte på Instagram – blandt andet hos nybagte kendismødre – og netop det kan være kilen i min egen stræben: At jeg tror, at jeg også kan se sådan ud, når andre kan.

Kønsforskeren skyder en stor del af skylden på netop det visuelle samfund, hvor vi dagligt konfronteres med Hollywoodstjernernes perfekte kroppe.

– Problemet er, at Hollywoodstjerner lever af at være perfekte og sælge idéen om perfektion til os andre dødelige. Og ikke nok med, at vi dagligt bliver omgivet med de her historier om, at det er muligt at være perfekt, så lider mange nybagte mødre også under et identitetstab, som det er at få børn, hvor din kvindelighed pludselig handler om en helt masse andre ting end at være sexet og lækker, siger Lene Bull Christiansen.

Idealet er at være perfekt

Mange af os nybagte mødre vil forsøge at genvinde denne delvist tabte identitet ved at stræbe efter at komme tilbage til vores gamle krop. Og som kønsforskeren understreger, har det langt fra altid været helt sundt, når en kvinde er tilbage i topform bare to måneder efter sin fødsel. Det punkt er jordemor Nina Sepstrup enig i. Hun ved hvilken tilstand en krop er i efter en fødsel, og hvad der kan ske, hvis du lægger for hårdt ud med træningen efter fødslen. I værste fald kan du komme til at lide af inkontinens og nedsunkne underlivsorganer.

Men hvorfor stræber jeg så ihærdigt efter at se perfekt ud som mor, når det ikke er særlig sundt og kræver meget energi rent psykisk? Hvorfor omfavner jeg ikke mine mindre bryster og min bløde mave, da skønhedsfejlene er en helt naturlig del af det at være blevet mor? Hvorfor tænker jeg: ”Bare fordi jeg er blevet mor, vil jeg ikke gå ned på udseendet?”

– Det moderne moderskab handler om at præstere noget og kunne gøre livet fantastisk for sine børn. Men at graviditeten har sat sine spor på din krop, har ikke noget med en præstation at gøre, så derfor bliver det for mange et projekt at arbejde sig væk fra den krop, siger Lene Bull Christiansen.

Er det ideal, jeg stræber efter, i virkeligheden baseret på, ligegyldigt hvor dumt, det end lyder, at min krop skal se ud som om, den aldrig har født børn?

– Idealet er, at vi skal kunne se, at du har fået børn på dine børn. For dit liv bliver i høj grad lagt om til at skulle handle om børn. Men din krop er, på samme måde som den perfekte familie er det, et projekt om at være perfekt. Perfektionen skal genoprettes efter graviditeten, siger Lene Bull Christiansen.

Modbevægelsen mod den perfekte mor-krop

Men hvorfor stræber min underbevidsthed konstant efter at være så perfekt som mor, ikke mindst fysisk? Ifølge kønsforskeren er det ikke et nyt fænomen.

– Alle idealer har til hver en tid haft et element af at være uopnåelige. For eksempel i 1950’erne hvor der herskede et ideal om den perfekte husmor, som også var et uopnåeligt ideal. Idealerne skifter fra tid til anden, så det er ikke fordi, vi er mere underlagt idealer end tidligere. Det er bare nogle anderledes idealer, siger hun.

Men hvad synes Lene Bull Christiansen egentlig om min noget optimistiske forventning til, hvordan min krop kan se ud efter to børnefødsler?

– Lige som så mange andre måler du dig selv i forhold til idealer og hollywoodstjerner, selv om du godt ved, at du kommer til kort.

Det er meget svært ikke at blive påvirket af idealerne. Men Lene Bull Christiansen mener, at vi kan starte med at blive bedre til at se mere kritisk på, hvad det er, vi ophøjer til ideal for vores efterfødselskroppe, og hun ser en modbevægelse til perfekthedsidealet i øjeblikket. Flere og flere kendte lægger billeder på Instagram uden filter og uden makeup. Nogle går endda så vidt som til at lægge billeder ud af deres efterfødselsmaver. Men der er lang vej igen, før vores samfund når et sundere skønhedsideal – også for os mødre.

– Modbevægelserne er oppe imod nogle stærke kommercielle kræfter, der har interesse i at blive ved med at sælge drømmen om det her ideal via produkter, der skal forestille at hjælpe os med at gøre vores krop perfekt, siger Lene Bull Christiansen.

Du er som et siv i vinden

Nina Sepstrup mener, at vi skal blive bedre til at huske på, at det at blive mor er en stor fysisk og psykisk omstillingsproces.

– Du bliver uventet udmattet i tiden efter en fødsel, og den styrke, du kan have følt i kroppen, mens dit barn var i maven, afløses af, at du pludselig føler dig som et siv i vinden, fordi din ryg og dine mavemuskler er blevet slappe unde graviditeten, siger hun.

Derudover er du i ugerne efter fødslen ret inaktiv, da du bruger det meste af tiden på amning. Derfor bliver dine muskler mere slappe, som hvis du havde ligget i sengen i flere dage.

– Du skal bruge al din energi på det lille barn og vænne dig til at udsætte dine egne behov for mad, søvn og bevægelse. Det kræver tålmodighed på alle måder. Og accept af at ligesom graviditeten tog lang tid, så tager omstillingen fra gravid krop til en krop, der er nogenlunde som før lang tid, siger Nina Sepstrup. 

Tålmodighed og evne til at flyde med den proces, er der måske nogen, der, ifølge jordemoderen, ikke har så meget af. 

– En krop, der har født, strutter ikke længere, men er sådan lidt slap og blød i det, og måske har du ondt, hvor du er blevet syet. Det skal du vænne dig til. At den krop, du kendte, pludselig er så anderledes, siger Nina Sepstrup.

Jeg vil forsøge at dæmpe min indre stemme, der giver mig dårlig samvittighed over, at jeg stadig vejer fem kilo for meget efter nummer to. I stedet skulle jeg måske fokusere på, at jeg har været en temmelig rolig og tilstedeværende mor, der ikke stressede rundt i et forsøg på at genvinde den krop, jeg havde som 21-årig. For den får jeg aldrig igen. Og det er faktisk helt ok. Tror jeg.

Faktaboks

Din mor-krop efter fødslen

Musklerne i maven er lange og slappe og skal samle sig på midten. Hvis du lægger dig på ryggen med bøjede ben, og din mave får form som en Toblerone, når du spænder mavemusklerne, er det vigtigt at du går forsigtig frem, indtil musklerne når hinanden. Få eventuelt hjælp til træningen, så musklerne finder hinanden igen og forebygger eksempelvis navlebrok, siger jordemor Nina Sepstrup.

Musklerne i bækkenbunden skal komme sig efter at have været strakt, så hvis du går i gang med hård træning eller løfter for tunge ting, risikerer du at få problemer med nedsynkning af underlivsorganerne eller med inkontinens, siger hun.

Leddene i kroppen, som er blevet blødere under graviditeten, er, ifølge Nina Sepstrup, faktisk stadig blødere de første måneder efter fødslen. Så der er gode grunde til at vente med hård motion, idet det belaster kroppen for meget den første tid efter fødslen, så man kan få smerter i typisk bækkenet eller ryggen. For de fleste vil det tage to til tre måneder, før de kan genoptage almindelig motion. Indtil da er det bedst, at træningen er målrettet efterfødsel. Og så vil der selvfølgelig være nogen, der føler, at de kan gå hurtigere i gang med alm motion, siger jordemoderen.

LÆS OGSÅ: Mor-krop: 5 tydelige tegn på at jeg har født

LÆS OGSÅ: Så meget må du træne som gravid

LÆS OGSÅ: Motion: Sådan får du mor-kroppen i topform