Mor og elitesportsudøver

OL-deltager: ”Jeg køber ikke den mor-rolle”

Vores Børn har mødt Sara Slott Petersen til OL i Rio de Janeiro til en snak, hvor hun fortæller om at være nybagt mor, om afsavn og om at planlægge sit liv ned i mindste detalje.

Sara Slott Petersen er lige nu aktuel ved OL i Rio de Janeiro, hvor hun løber 400 meter hækkeløb, mens hendes to-årige søn forhåbentlig sover trygt hjemme i Aarhus. Faderen, Thomas Cortebeeck, passer som så ofte før lille Tobias, mens mor er på farten.

Efter Danmarks bedste kvindelige atletikudøver havde løbet finale ved OL i London for fire år siden, lå en stram plan klar. Sara Slott Petersen ville nu være gravid, føde barn og træne sig op til verdenseliten igen med det samme. Der var ingen tid at spilde. Målet var det OL, der er i gang i Brasilien, hvor Sara Slott Petersen er blandt favoritterne til guldet.

Planen er lykkedes. Tobias var kun få uger gammel, da Sara Slott Petersen igen trænede intenst for at holde sig i verdenseliten. Inden sønnens 1-års fødselsdag forsvarede hans mor Danmarks farver ved europamesterskabet i Schweiz efter endnu en træningslejr.

– Rigtig mange prøver at give mig dårlig samvittighed over, at jeg bruger så meget tid på at træne og rejse til konkurrence i stedet for at være sammen med Tobias, fortæller Sara Slott Petersen i en ledig stund mellem forberedelserne til nattens løb.

Faktaboks

KORT FORTALT

Sara Slott Petersen, 29 år, atletikudøver i disciplinerne sprint og hækkeløb.

Vandt guld ved EM i atletik i 2016 i 400 meter hæk og er dermed den første danske kvinde til at vinde et Europamesterskab i atletik.

Dansk rekordindehaver i både 200 meter, 400 meter og 4×200 meter (indendørs).

Læser en kandidat i Idræt på Aarhus Universitet, hvor hun kun mangler specialet.

– Det ligger som en undertone, når de spørger, at de har svært ved at forstå, at jeg kan klare at være væk fra mit barn. Har han det godt uden mig. Dør jeg dog ikke af savn. Den slags.

Sara Slott Petersen smiler, mens hun scenevant fortæller historien. Hun er helt afklaret med sine valg.

– Jeg deler ikke den fremherskende forestilling om moderrollen. Min lille søn kan sagtens klare at være væk fra mig i perioder. Selvfølgelig savner jeg ham, og han savner mig. På den anden side er jeg i andre perioder meget mere sammen med ham, end de fleste andre forældre er med deres børn. Der er bare tale om en anden måde at indrette sig på, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Hvordan det er at have børn, spørger du?

– Sådan gør vi i min familie. Det her er mit arbejde. Det, jeg tjener penge på til familien.

Ingen fortilfælde

Et godt bagland

For at optimere formen og opnå resultater som elitesportskvinde er disciplin et nøgleord. En træning kan ikke udskydes og endnu mindre aflyses, hvis Tobias bliver syg eller bare morsyg. Programmet er fastlagt ugevis forud. Træningslejre op til de store konkurrencer ligger fast. Så vidt muligt kommer Tobias med nogle af dagene enten med sin bedstemor eller med faderen Thomas Cortebeeck.

– Tobias er rigtig meget sammen med sin far, og de har et helt specielt nært forhold. Ikke alle mænd oplever sådan et forhold til sin søn, som min kæreste har. Det er smukt. Og når jeg ikke træner eller er på rejse, er jeg jo hjemme, så samlet er Tobias faktisk mere sammen med sine forældre end flertallet af danske børn, siger Sara Slott Petersen.

– Det med at gøre det til et problem, at moderen er meget væk fra sit barn, deler jeg ikke. Det er en alt for firkantet vurdering. Mange mødre har aldrig sovet væk fra deres børn, indtil børnene bliver 5-6  år. Det har jeg. Og Tobias har det aldeles godt med at være sammen med sin far.

Til at bakke sig op har Sara Slott Petersen andre end kæresten. 3-5 gange om ugen er Tobias hos hendes forældre, og moderen var flere gange været med i træningslejren med Tobias, når kæresten ikke havde mulighed for det.

Faktaboks

Moreffekten gør os skarpere

Det er nærmest en dansk OL-disciplin for kvindelige roere at blive gravide og holde sig i verdenstoppen.

Roeren Anne Lolk er en af tre danske roere ved OL, som også siden OL i London 2012 er blevet gravid, har fået barn og genoptrænet sig tilbage til verdenseliten.

Hun ror letvægtsdobbeltsculler med Juliane Elander, som har gjort det samme.

– Man skal ikke se det som setback at være blevet mor, siger 33-årige Anne Lolk.

– Selvfølgelig har det været drøjt, men vi har bakket hinanden op. Og selvfølgelig har vi været trætte, når vores børns behov tærede på kræfterne. Men man behøver ikke begrænse sig selv som nybagt mor, bare man har det rette setup, siger hun.

Hun og Juliane Elander har husket hinanden på, at roningen ikke måtte gå ud over familien. Der skulle være enighed om og opbakning til, at målet var endnu et OL.

Anne Lolks kæreste sagde: “Ok, du tager en tur til.” Og hendes mor dedikerede sin fritid på at hjælpe til.

Til gengæld blev der skruet ned for den civile karriere. Hun er gået på 15 timers uge.

– Jeg har taget en beslutning om, at arbejdskarrieren ikke skal gå så hurtigt. Man skal være skarp på sine prioriteringer. Man kan ikke både dyrke familie, sport og arbejde. En af de tre pinde må vælges fra. For mig er det arbejdskarrieren, fortæller Anne Lolk.

Datteren Thora er lige fyldt tre år. Hun var med på to træningslejre i foråret på hver 14 dage, passet af Anne Lolks mor. Den tredje træningslejr besøgte hun med sin far.

– Det er vigtigt for mig, nu hvor jeg ikke ser hende, at jeg får daglig opdatering. Billeder, en lille historie. Jeg skal være helt sikker på, at hun har det godt.

Anne Lolk forklarer, at hun og makkeren Juliane Elander er blevet mentalt stærkere af at blive mødre.

– Vi er er klar over, hvad vi vil. Det nytter ikke at bekymre sig om, hvordan barnet har det, når vi træner og er i konkurrence. Vi er nødt til at tænke: OK, får vi ikke max ud af det her, så er der er et andet sted, vi hellere skulle være. Med vores børn. Det lærer os at blive hårdere. At yde en 100% indsats. Ellers giver det overhovedet mening, siger hun og fortsætter:

– Det er moreffekten.

– Hemmeligheden bag min succes er min familie. Havde de ikke været med på min karrieredrøm, var resultaterne ikke kommet, siger hun.

LÆS OGSÅ: Morkroppen skal værdsættes med kage

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

LÆS OGSÅ: "Jeg elsker ikke at være mor"