Sommerferien er vigtig for hele familien. Det er dejligt at se frem til, og det er rart at kunne glæde sig til ferien sammen med børnene. Få gode råd til hvilken familieferie, som passer jer bedst i år.
Af: Charlotte Skousen, Vores Børn Junior, februar 2010
En sund og aktiv livsstil bliver prioriteret mere og mere i de danske børnefamilier. Derfor er efterspørgslen for en aktiv familieferie også blevet større. Sådan en familieferie kan lægge sig op af børnenes eller hele familiens interesser, for eksempel en rideferie, golfferie eller en mountainbike-ferie.
Men det kan også bare være en ferieform, som ikke kun er ren afslapning, som en cykelferie, en kanotur eller en ferie til en charter-destination, som specielt lægger vægt på at kunne tilbyde deres gæster forskellige sportsformer.
Disse ferieformer appellerer selvfølgelig mest til familier med lidt større børn, men det er så til gengæld ferier, som kan vække nye interesser hos både børn og voksne og kan efterlade hele familien med en dejlig ‘brugt’ følelse, som man ikke får ved kun at ligge og slappe af.
FORDELE:
Familien kommer hjem med fornyet energi. Børnene får måske prøvet nogle sportsgrene, som de ikke har forsøgt sig med før, hvilket har gjort dem en erfaring rigere plus øget deres selvtillid på den front.
ULEMPER:
Har I et lille barn, må familien måske vente lidt med at kaste sig ud i aktive familieferier – dog kan lillesøster/bror godt komme med på en cykeltur bagpå. Vælger I en aktiv ferie på de hjemlige breddegrader, bliver I nødt til at indstille jer på at tage regntøjet med også. Vælger I at tage sydpå, er det ikke den billigste ferieform.
(6 billeder)
Faktaboks
Camilla Holmgaard er cand. psych. Og arbejder som psykolog ved Mette Holm Psykologerne, hvor hun blandt andet har stor erfaring med familieterapi. www.metteholm.dk
Hvad er den perfektefamilieferie? Det vil altid afhænge af familiens struktur, børnenes alder og hvornår ferien skal holdes.
Der er mange forventninger til familiens sommerferie fra alle familiemedlemmerne. Men hvor meget skal børn bestemme? Og hvordan finder netop jeres familie frem til den perfekte sommerferie for jer?
Camilla Holmgaard er psykolog og oplever ofte, at yngre børn i dag får lov til at bestemme for meget i forhold til det, de reelt kan klare i deres alder.
“Når der skal planlægges ferie, er det vigtigt, at det er mor og far, som fylder mest. Mor og far skal derfor sætte sig ned og holde et møde alene uden børnene, hvor deres ønsker og forventninger til ferien diskuteres,” mener psykologen.
Klarlæg økonomien
Det er de voksnes ansvar at finde frem til de økonomiske rammer for jeres sommerferie. Måske gør den økonomiske situation lige nu, at I ikke kan lægge jer fast på en rejse. Men derfor kan I godt lægge et budget og se, om I kan få plads til en ferieopsparing. Måske kunne I oven i købet gøre det til en sport at spare på husholdnings- og tøjbudgettet, hvis ‘belønningen’ er, at familien så alligevel har råd til at komme på sommerferie? Men hvis I allerede har feriebudgettet på plads og kan booke ferien i god tid, hvem skal så bestemme feriemålet?
“Det skal forældrene,” mener psykolog Camilla Holmgaard, som kan se et feriemøde ende i fuldstændig kaos, hvis man giver frit valg på feriehylden til børnene.
“Lægger forældre først ferien ud til diskussion i en familie, så må de også være indstillet på at ændre deres egne prioriteter, hvis de bliver ‘stemt ned’. Har børnene også forskellige interesser, hvem skal så ‘vinde’? Det kan kun skabe konflikter, så det er vigtigt, at det er jer som forældre, som sammen finder frem til to højst tre alternativer, som I kan fremlægge for børnene på et fælles familiemøde.”
Så når I indkalder til familiemøde om dette års sommerferie, er det vigtigt, at I gør klart for børnene, hvad de reelt har mulighed for at få indflydelse på. Måske synes I, at det er okay, at børnene bestemmer mellem tre forskellige chartermål i nogenlunde samme prisleje? Måske bestemmer I, at de kan være med til at bestemme, om I skal flyve eller køre i bil ned til feriemålet? Måske kan børnene være med til at bestemme, om de vil sove i telt eller overnatte på små hoteller på vejen?
Annonse
“Det er den slags relativt små valg, et barn under 10 år kan administrere,” fortæller Camilla Holmgaard.
Psykologen slår derfor fast, at det allervigtigste i ferieplanlægningen er, at du og din partner afstemmer jeres forventninger og ønsker om ferieformen indbyrdes. Og her må I gå lidt på kompromis, indtil begge parter føler, det er en god løsning.
“Hvis jeres valgte ferieform så går på tværs af børnenes forventninger, kan I måske forsøge at modellere ferieformerne lidt, så den også passer til børnenes feriedrømme,” siger psykolog Camilla Holmgaard.
Ofte skal der ikke så meget til, før de yngste også føler sig hørt – lovning om en is hver dag, en tur med en karrusel og så videre. Ellers vælg et feriemål, hvor I har muligheder for at tage dage ud af programmet, hvor man kan gøre noget helt andet end normalt.
“Børn har svært ved at vurdere, hvad de siger ja og nej til i forhold til ferie, så det er jer voksne, som skal lave den vurdering på hele familiens vegne,” fortæller Camilla Holmgaard. Så kan I jo altid bruge lidt krudt på at sælge idéen igennem til børnene bagefter.
Drømmerejsen kan ændre sig
Den rejseform, som er perfekt til familier med større børn, kan vise sig at være helt håbløs, hvis der er småbørn med på ferien. Ofte har familier lagt sig så fast på en foretrukken ferieform, at de helt glemmer at tænke i andre muligheder, nu da deres børn pludselig er mere selvhjulpne og ikke kræver det store opsyn. Her får du derfor en lille gennemgang af de forskellige ferieformer – god tur!