Fødselsforberedelse på hospitalet: "Jeg ville ikke ligge og lave stønneøvelser på gulvet"
Heidi Jakobsen havde fået den opfattelse, at fødselsforberedelse kun var for de uvidende, men efter fire moduler på Regionshospitalet Randers følte hun sig overraskende godt forberedt.
3 kvinder fortæller, hvordan de på forskellig vis har forberedt sig til fødslen. Rikke fulgte et forløb i Smertefri Fødsel, Heidi anvendte fødestedets tilbud, og Malene valgte at forberede sig online sammen med sin mand. Her kommer Heidi fortælling.
Fødselsforberedelse er unødvendigt og kun for uvidende eller gravide med behov for særlig hjælp. Det havde 24-årige Heidi Jakobsen i hvert fald fået at vide af flere venner og bekendte, der havde børn, og derfor havde hun bestemt heller ingen planer om at benytte sig af muligheden, da hun selv blev gravid.
– Jeg troede også, at det var sådan noget med, at man lå på gulvet og prustede, og det havde jeg overhovedet ikke lyst til. Det var bare at udstille mig selv. Og jeg tænkte, at du alligevel ikke kan forberede dig på en fødsel. Den er du nødt til at tage, som det kommer, forklarer hun.
Men Heidi endte alligevel med at deltage i hospitalets kursus for førstegangsgravide, fordi hun kom med i en forsøgsordning, hvor kurset var obligatorisk. Og det overraskede positivt.
LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse på nettet: "Jacob skulle være med til det hele"
– Der var ingen vejrtrækningsøvelser, som jeg havde frygtet. Det var mere baseret på fakta og hjælpemidler til at kunne klare optakten til fødslen, hvordan du håndterer de tanker, du går rundt med, hvordan du tolerer smerte og så videre. Og jeg synes faktisk, jeg har kunnet bruge rigtig mange af de redskaber, jeg fik, både inden, under og efter fødslen, siger hun og nævner som eksempel, at hun brugte nogle af de ideer, der var til, hvordan man mentalt kommer igennem en ve.
– Det kunne for eksempel være ved, at jeg kiggede på klokken imens, så jeg hele tiden vidste, hvor langt jeg var, eller at jeg lukkede øjnene og tænkte på noget godt, så fokus blev taget væk fra smerten. Det brugte jeg meget under fødslen, siger hun.
Manglede kæresten
Heidi følte sig i det hele taget godt klædt på til alle dele af fødslen, da hun var igennem kursets fire moduler. Blandt andet var hun glad for den oplysning, der var om smertelindring.
– Jeg havde egentlig tænkt, at jeg gerne ville have en epiduralblokade, men da jeg hørte, at man kunne blive følelsesløs i benene, og måske ikke ville kunne stå ud af sengen efter fødslen, tænkte jeg, at jeg helst ville undgå det, siger Heidi.
LÆS OGSÅ: Min fødsel: "Det er sgu sådan, man føder et barn!"
Hun endte da også med kun at blive smertelindret af det varme vand i badekarret og undgik alle former for medicin og indgreb under sin 13 timer lange fødsel, der forløb uden komplikationer. Skal hun nævne noget, som hun savnede efterfølgende, så var det, at hendes kæreste, Thomas Nygaard Pedersen, også havde været med på kurset – noget, hospitalet faktisk anbefaler.
– Vi brugte for eksempel lang tid på at gennemgå, hvordan man er opmærksom på signaler på efterfødselsreaktioner, så det har jeg kunnet se på ham, men han har jo ikke kunnet se det på mig. Derfor kunne jeg godt tænke mig, at han havde været mere inddraget.
LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Er du klar?
LÆS OGSÅ: Det her kan far gøre under en fødsel
LÆS OGSÅ: Min fødsel: "Jordemoren strikkede under fødslen"