10 grunde til at venner er vigtige for dit barn
Venskaber er som personlig ilt – de er livsnødvendige for vores velbefindende. Her er 10 gode grunde til at støtte dine børns særlige bånd til vennerne.
1. Styrker selvværdet
At andre synes om dig som person – at du har værdi for andre, bare fordi du er dig – styrker dit selvværd. Og den følelse kan venner frembringe. Uanset om du er barn eller voksen. ‘Tænk, hun synes, jeg er godt selskab. Jeg er værd at tilbringe tid sammen med’. Det er noget, vi alle vokser af. Hvis du ikke bliver set af andre, vil dit selvværd dale – og i værste fald kan det være svært ved at se meningen med livet.
LÆS OGSÅ: Børn og venskaber: Har dit barn svært ved at få venner?
2. Sociale koder
Hvad sker der, hvis man siger ‘dumme’ eller skubber sine venner? Hvordan reagerer de andre i børnehaven, hvis man undskylder eller trøster en, der er ked af det? For at lære de sociale spilleregler, er det nødvendigt at interagerer med andre både sprogligt, og ved at aflæse, hvad vennerne gør i forskellige situationer. ‘Hov, hun blev sur, da jeg rakte tunge. Det skal jeg nok ikke gøre, hvis vi skal lege sammen igen’. Der er masser af social læring i både børnehaven og skolen. Alt sammen læring, der ruster børnene til voksenlivet og styrker deres evne til at omgås andre.
3. At stå ved
Venner gennem tykt og tyndt. Selv når du siger fra. Sådan er venskab nemlig også. Når du hviler trygt i dine venskaber, tør du sige nej – også til fodbold selv om alle de andre fra klassen går til netop den sport. Du lærer at mærke dig selv, og stå ved den du er, for vennerne er der også, på trods af at du hellere vil gå til dans eller spejder. Mange – også voksne – har svært ved at sige fra, for ‘hvad tænker de andre så om mig’. Det er en styrke, hvis dit barn kan lære at stå ved sine valg og mærke, at man kan godt kan være venner, selv om man siger fra.
Støt op om den erfaring. Og måske får dit barn endda en ny ven eller to til sin nye fritidsinteresse. Også små børn lærer at stå ved, når de siger fra. ’I dag vil jeg IKKE lege mor, far og børn. Jeg vil lege med lego’ eller ’I dag vil jeg IKKE være lillesøsteren. Det var jeg også sidst. Jeg vil være moren’. Det handler ikke om at melde sig ud af fællesskabet – det handler om at stå ved.
4. Psykologisk ilt
Det er i samspillet med andre, at vi udvikler os som mennesker. Venner er som psykologisk ilt – vi har ganske enkelt brug for venner for at kunne lære. Den fællesskabsfølelse, som venskaber giver, er afgørende for vores trivsel. Hvis man bliver overset, føler sig alene eller udenfor vil de fleste mistrives – uanset om du går i børnehave, i skole eller på arbejde. Relationer er nødvendige, for det er i relationen med andre, at vi lærer at være mennesker.
5. Her kan jeg være mig
Det kan næsten føles som en pause fra hverdagen. Lige der med bedstevennen i sofaen eller sækkestolen. For når du sidder trygt og rart med nære venner, skal du ikke præstere. Her skal du bare være dig, og du har masser af værdi i dig selv. I et venskab kan du slappe af og tage en pause fra alle de situationer, hvor du skal være på. Lad dit barn tage en pause fra præstationerne med bedstevennen. Hun har brug for det.
LÆS OGSÅ: Fantasivenner og superkræfter – der er en mening med galskaben
6. Flere nuancer
Venner præsenterer én for nye indtryk og nuancer. Måske er de glade for at dyrke sport hjemme hos Tobias? Hos Ellen må man altid klippe og klistre med glitret papir og glimmer – og i Storms og Frejas familie er det ikke ok at råbe ad hinanden. Dit barn kan ad venners vej finde frem til interesserer, som hun ikke ville komme på af sig selv, og hun får måske øjnene op for, at der er forskellige måder at gebærde sig på blandt andre mennesker.
7. Venskab gør stærk
Mod, tryghed, ro. Venskab har mange fordele for din personlighed. Ikke mindst gør venskab dig stærk, for når du tror på dig selv, har du større tiltro til, at du kan overkomme nye og uafprøvede forhindringer. ‘Jeg kan regne med Ella og Olivia, så jeg tør godt række hånden op i skolen. De vil gerne lege – uanset om jeg svarer rigtigt eller forkert på lærerens spørgsmål’. Tryghed er fundamentalt for at turde tage det ekstra skridt.
8. Lær af fejle
Man lærer af sine fejl. Det gør dine børn også. Det er en stor gave at indse, at man kunne have handlet anderledes. At sige undskyld og blive gode venner igen. Hjælp dit barn på vej, så hun ikke tror, at det er farligt at være uenige eller at handle forkert. Spørg dit barn, hvad der skete, og spørg, om hun kunne have gjort noget anderledes. Hjælp hende til at forstå, at man godt kan rette op på de fejl, man begår. Ingen kan gå igennem livet uden at fejle.
9. Nærvær og samhørighed
Venskaber lærer dit barn at være nærværende, for lige der i hulen oppe i træet er det bare dit barn, bedstevennen og en hel masse fortrolighed og latter. Det er en gave at kunne åbne op over for et andet menneske og at turde stole på andre. Det medfører en følelse af at høre sammen – selv når man ikke er sammen.
LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du, at dine børn bliver venner for livet
10. Mængden er ligegyldig
Der er ingen grund til bekymring, hvis dit barn hovedsageligt leger med en enkelt eller to. Jo flere desto bedre, har du sikkert hørt. Men det er ikke en passende talemåde, når det kommer til venner. Børn med en stor flok legekammerater har det ikke nødvendigvis bedre, end børn der har et par udvalgte få. Nogle har nemlig et større behov for at trække sig og være alene. Så længe man har følelsen af at have en ven, som man har værdi for, er antallet af venner underordnet.
LÆS OGSÅ: Forstå dit barns valg af venner
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at få venner
LÆS OGSÅ: Søskende – venner for livet