En grundig omgang zoneterapi til de små fødder kan gøre underværker, når baby har ondt i maven eller ørerne eller hoster og snotter. Lær de magiske tryk her.
Der behøver ikke gå mange uger, fra baby er kommet ud af maven, til du kan give den lille lidt kærlig velvære i form af blid zoneterapi. Med zoneterapi kan du styrke babys immunforsvar, sætte gang i fordøjelsen og skabe trivsel og velbehag for baby.
Dit lille barn ved instinktivt, hvad der er godt for det, og de fleste babyer kan godt lide at få zoneterapi. Det er blide tryk, og det gør ikke ondt på baby. Dit barn vil nyde den tætte kontakt, og I kan gøre det til en rigtig hyggestund.
“Du skal ikke være bange for at gøre skade. Som uøvet er det mest en gang blid og behagelig fodmassage, du giver din baby,” siger zoneterapeut Trine Christiansen, som guider os igennem trykkene.
– Stryg baby blidt på maven i urets retning, og skab en god kontakt.
– Begynd med at varme foden op ved at give den et lille ‘kram’ og dreje den lidt fra side til side.
– Sørg for, at baby er tilpas, mæt og veloplagt. Det skal være hyggeligt og rart at blive nusset om.Gør klar på sofaen, på gulvet med en blød dyne eller et andet rart sted, hvor du kan sidde godt.
Tyktarmszonen sidder i midtfoden og går fra højre til venstre fod. Den skal behandles i pilenes retning som vist på tegningen (Billede 2). Retningen og at gå fra højre til venstre fod er vigtig for at undgå forstoppelse. Læg barnets højre fod i din venstre hånd. Med din højre tommelfinger laver du blide, rolige tryk i en nærmest glidende bevægelse. Start nedefra på dit barns højre fod, og følg zonen i urets retning. Fortsæt oppefra i tyktarmszonen på venstre fod og ned, ligeledes i urets retning. Skift hånd, når du skifter fod. Bliv et øjeblik på de steder, hvor du mærker lidt ‘grus’.
gallery8billeder
Zone 2
Lungezonen ligger på forfodens trædepuder lige under tæerne samt oven på foden på forfodens fodryg lige under tæerne. Du starter med at lave en glidende bevægelse med tommelfingeren fra lilletå-siden mod storetå-siden. Gentag nogle gange. Derefter stryger du stykket på trædepuden nedefra og op i mellemrummene mellem knoglerne i trædepuden. Brug højre hånd til at behandle og venstre hånd til at holde foden, når du arbejder med dit barns højre fod. Til sidst trykker du med to fingre (pege- og langefinger) hen over fodryggen fra lilletå-siden mod storetå-siden. Her trykker du med venstre hånd på højre fod og omvendt. Gentag det hele på venstre fod.
gallery8billeder
Zone 3
Langs med lungezonen, men på den øverste kant af trædepuden, ligger indre øre-zonen. Du skal trykke helt op imod tæernes ‘stilke’ – der hvor tæerne møder foden. Igen bevæger du dig fra lilletå mod storetå langs tårødderne og slutter med at bevæge dig op ad storetåens inderside som vist med pilene på billede 4. Du bruger højre hånd til at trykke på venstre fod og omvendt. Når du når til indersiden af storetåen, skifter du hånd.
gallery8billeder
Bonuspunkt
Ud over de tre gennemgåede zoner findes der et hav af punkter på fødderne, der stimulerer forskellige punkter i kroppen. Et interessant punkt er søvncentret, som sammen med de tre zoner kan være et godt punkt at runde. Det alene vil ikke garantere en sovende baby, men det kan være en lille hjælp at stimulere punktet, og det skader jo aldrig at forsøge sig, når det handler om nattesøvnen. Punktet sidder på forsiden af storetåen lige under storetåneglens neglebånd og ned mod leddet. Du behandler punktet i en glidende bevægelse fra den ene side af tåen til den anden.
gallery8billeder
Tyktarmszonen
Hjælper mod uro i tarmsystemet, f.eks. kolik, forstoppelse og generelt ubehag. Vigtigt! Hjemmezoneterapi skal primært bruges til forebyggelse, velvære og at afhjælpe småproblemer. Kontakt en professionel zoneterapeut, hvis din baby har mere alvorlige eller kroniske problemer. Ved alvorlig eller akut opstået sygdom og feber bør du kontakte lægen.
gallery8billeder
Lungezonen
Hjælper mod hoste, hudirritation og forkølelse.
gallery8billeder
Indre øre-zonen
Hjælper mod øreproblemer. Næste side: Så begynder vi.
gallery8billeder
Kontakt
Hjemmezoneterapi med baby kan både være en rigtig hyggestund og give et boost til den lilles immunforsvar. Hvis blot du følger nogle enkle anvisninger og babys signaler, kommer I nemt godt i gang. Her er zoneterapeut Trine Christiansen ved at varme op til en gang zoneterapi på to måneder gamle Clara Isabella. “Det er en god idé at skabe en god kontakt med baby, inden I går i gang. Det gør baby rolig og mere modtagelig, hvis I begge er nærværende.”
(8 billeder)
Faktaboks
Når du trykker, skal det være blidt, men målrettet. Det er mere end at nusse. Du kan se, det er for meget, hvis baby trækker foden til sig.
Forestil dig, at du synker ind i vævet på foden i rolige, glidende tryk/bevægelser. Du skal ikke holde babys fod fast, men følge med de bevægelser, baby laver med benet, med et blidt greb om foden.
Slut, mens legen er god. Hvis baby siger fra efter to minutter, så respektér det, og se, hvor meget baby har behov for næste gang. Når I er færdige, kan du nusse babys fødder og mave igen for lige at runde af.