Bolig: Minilejlighed med farver og eksotik
Tekstildesigner Kirsten Fribert har en stor passion for farver og håndlavede, etniske tæpper. I hendes Vesterbro-lejlighed på kun 44 kvadratmeter har hun skabt en skøn lille oase af farveflader på vægge, skabe og gulv, og overalt ses mønstrede berbertæpper fra Marokko.
Kigger man rundt i tekstildesigner Kirsten Friberts lejlighed på Vesterbro, er man ikke i tvivl om, at her bor en person, der elsker at lege med farver. Og selv om lejligheden ikke er speciel stor, har det ikke afholdt hende fra at bruge forskellige farver på skabe, vægge og gulv. Nogle ville måske tro, at det ville gøre rummene mindre, og skabe et virvar af farver på de få kvadratmeter. Men farverne er afstemte, og en del af dem går igen rundt omkring i lejligheden.
– Fordi min lejlighed er så lille, havde det været oplagt at male det hele hvidt. Mange har en idé om, at hvidt gør rummene større. Sådan er det bare ikke altid. Hvis lejligheden her havde været hvid hele vejen igennem, havde det bare lignet nogle kasser. Derfor har jeg prøvet at gøre rummene lidt større ved at give dem forskellige farver.
Farvernes magi begrænser sig ikke kun til lejligheden. I to omgange har Kirsten været på Statens Værksteder for Kunst og arbejdet med 4 meter store farveprøver. I disse arbejdsprocesser har hun samtidig læst en masse litteratur om hjerneforskning og farver, fordi hun er fascineret af at forstå, hvad der sker i vores hjerner, når vi bliver påvirket af farver. Arbejdet med farverne skal munde ud i en udstilling, og mere vil Kirsten Fribert ikke fortælle, da udstillingen også involverer en anden designer.
Kirsten Friberts farverige Vesterbro-lejlighed
LÆS OGSÅ: Sådan gør du dit hjem personligt
Med i farvespillet indgår også Kirstens mange unikke kunstgenstande. På væggene hænger masser af grafiske tryk og malerier, og rundt omkring står unikke keramiske vaser, ligesom man selvfølgelig flere steder kan spotte en del af Kirstens egne værker.
Tapet af eget design
Det gælder faktisk også tapetet på den ene af væggene i stuen, som Kirsten også egenhændigt har designet. Hun kunne nemlig ikke finde præcis det, hun havde i tankerne – et 1950’er agtigt tapet, hvis mønster ikke dominerede stuen, men som man først ville opleve efter at have opholdt sig i stuen et stykke tid. Som baggrundsfarve valgte hun grågrøn, og oven på tegnede hun et fint blyantsmønster.
– Det er et ”grid” på 5 x 5 cm, som har taget en hel dag at tegne op. Og selve mønsteret har taget flere måneder at lave. Rent faktisk har det været en god beskæftigelse, når jeg har snakket i telefon, smiler Kirsten.
Tekstildesignerens køkken og soveværelse.
LÆS OGSÅ: Herskabslejlighed i historiske rammer
Tæppe-tække
Men tekstildesignerens hjerte banker ikke kun for farver og hjemmegjorte tapeter. Selvfølgelig, fristes man til at sige, har hun også en særlig forkærlighed for tæpper. For fem år siden købte hun sit første ryatæppe – et fint lille tæppe med en sort kat. Katten skaber mange minder for Kirsten, der som barn var vild med en reklame for Egetæpper, hvor et helt kuld kattekillinger legede på nogle gulvtæpper. Om det er kattekillingerne eller blot en kæmpe passion til håndværket, der har fået Kirsten Fribert til at kaste sig over tæppehandel, må blive i det uvisse. Men sikkert er det, at Kirsten udvælger, importerer og sælger marokkanske berbertæpper med stor kærlighed.
– Jeg har altid været helt vild med tæpper. Hver gang jeg har været ude at rejse, har jeg haft et tæppe med hjem, eller et stykke tekstil af en art, fortæller Kirsten, mens hun troner majestætisk på en bunke farvestrålende berbertæpper i sin lille finurlige lejlighed på Vesterbro i København.
For godt fire år siden var Kirsten på en vandretur i Marokko, og her faldt hun pladask for et berbertæppe ved navn Beni Ourain. Tæppet, hun købte med hjem, ligger nu i hendes lejlighed og pryder gulvet i stuen. Med dét køb startede Kirsten sin forholdsvis nye karriere som tæppehandler, og samtidig begyndte et venskab med en tæppehandler i Marrakesh. Han ved præcis, hvilke tæpper hun kan lide, og har derfor altid fundet nye spændende tæpper til hende, når hun kommer til Marrakesh.
– Det er skønt at bruge den samme tæppehandler, han er rigtig sød og reel. Han er blevet min lærermester, for han ved godt, at jeg gerne vil vide noget om, hvad tæpperne hedder, og hvor de kommer fra.