Rengøringsekspert: Denne type karklud er en bakterierede
Hvis du er en af dem, der bruger din karklud hver eneste dag, er der god grund til at læse med her. Vi har nemlig spurgt en rengøringsekspert, hvordan man bedst undgår, at karkluden i køkkenet bliver en ren bakteriebombe.
Sammenklasket hænger den over vandhanen, våd og beskidt, og måske endda dryppende ned over den resterende opvask.
Karkluden er fast inventar i de fleste køkkener, men den kan meget hurtigt blive en bakteriebombe, fordi mikroorganismerne let klamrer sig til den bløde bomuld. Det forklarer rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk, som her giver de bedste tips til valget og opbevaringen af køkkenets vådeste redskab.
Vask, vrid og tør
Hvis du vil skabe de dårligste muligheder for bakteriernes familieforøgelse i din karklud, skal du først og fremmest vaske og skylle den godt og grundigt, hver eneste gang den kommer i brug, forklarer Louise Grønhøj.
- For hver gang du har brugt den, så skyl den rigtig godt igennem under vandhanen i så varmt vand som overhovedet muligt, og vrid den så godt som overhovedet muligt, og hæng den bagefter til tørre. Bakterierne kan nemlig godt lide et fugtigt og lunt miljø, og derfor er det vigtigt at folde den ud, så den bliver tørret godt igennem efter brug, og ikke ligger og klumper sammen.
Hvis man bruger sin karklud flere gange om dagen til at tørre fx madrester op med, bør man desuden skifte den ud en gang om dagen, forklarer Louise Grønhøj.
- Du kan ikke komme udenom, at karkluden vil møde lidt af hvert, når du er i dit køkken, fordi rester fra fødevarer og andet smuds, sætter sig så let, og derfor er det vigtigt at skifte den dagligt, hvis man vil undgå bakterier.
Køb den rigtige klud
Vil man være sikker på, at ens karklud har de bedste forudsætninger for at holde bakterierne på afstand, er der desuden visse typer klude, man med fordel kan holde sig fra, mener rengøringseksperten.
- Den dårligste klud er de gamle hæklede eller strikkede karklude, som det faktisk er blevet topmoderne at bruge, fordi de ofte er lavet af økobomuld. Men jo tungere kluden bliver, og jo mere vævet eller hæklet stof den er lavet af, jo mere plads er der til, at bakterierne kan finde sig til rette i de fibre, fordi de blandt andet suger meget og er svære at tørre.
Til slut anbefaler Louise Grønhøj, at du altid vasker dine karklude ved høj temparatur i vaskemaskinen.
- Du skal give dem den højeste temperatur, som de tåler, og det skal minimum være 60 grader, for det er først ved denne temperatur, at mikroorganismer kan slås ned.