Sådan dyrker du dine egen jordbær
Jordbær er indbegrebet af god dansk sommer. Se her, hvordan du får held med jordbær og med at strække sæsonen, så du kan plukke bær i ugevis.
Dyrk dine egne jordbær
De søde og velsmagende jordbær hører sommeren til, og de er nemme at dyrke i haven. Når du skal i gang med at dyrke jordbær, skal du finde en solrig plet i haven. Jordstykket skal du grave godt igennem, og det er en fordel at fjerne rødder fra ukrudt med det samme, så slipper du for, at de uønskede planter dukker op mellem bærrene.
Jordbær dyrkes typisk i rækker, og hvis du sørger for god afstand mellem planterne, kan du mindske risikoen for sygdomsangreb – planterne har nemlig godt af, at der er lidt luft omkring dem. En passende afstand er ca. 30-40 cm mellem hver plante og 80-90 cm mellem rækkerne.
Du kan plante jordbær i juli måned og i starten af august. Når du planter på dette tidspunkt, har planterne mulighed for at etablere sig inden vinteren, og næste sommer kan du nyde de søde og sunde bær.
Når jordbærplanterne er kommet i jorden, er det vigtigt at vande, så de kommer godt i gang. Planterne har brug for vand, så snart de første små grønne frugter viser sig og frem til høst – jordbærrene bliver nemlig allerbedst, når de ikke mangler vand under udviklingen. Planterne har også brug for næring, og du kan gødske, når høsten er omme. Giver du gødning om foråret, kan du risikere, at planterne udvikler masser af flotte grønne blade på bekostning af frugterne.
Hold jorden ren
Jordbærplanternes rødder ligger ret langt oppe i jordoverfladen, og det er derfor vigtigt at være forsigtig med hakke og rive. På den anden side er det vigtigt at holde jorden fri for ukrudt, så der ikke opstår konkurrence om jordens vand og næring. Har du mulighed for at lægge halm mellem jordbærrækkerne, kan du undgå, at der kommer jord på bærrene, og i tilgift vil de tørre hurtigere efter en regnbyge.
Nye planter i ny jord
Det første år giver planterne mange flotte jordbær, men i løbet af få år reduceres udbyttet, og så er der ikke andet at gøre end at starte forfra med et nyt bed. Som tommelfingerregel kan man regne med at have et fint udbytte i omkring tre år. Når du skal i gang med at dyrke nye jordbær, skal du vælge et nyt sted i haven, så er der størst sandsyn lighed for god udvikling af planterne.
LÆS OGSÅ: Hækl sommerens sødeste jordbær
Lav dine egne jordbærplanter
Har du et jordbærbed i haven, kan du være selvforsynende med nye planter. Det forudsætter selvfølgelig, at planterne er sunde, og at du er tilfreds med smag og udbytte. Når du skal vælge egnede moderplanter, skal du gå efter planter, der er størst og flottest, og som giver flest gode og velsmagende bær. Du kan sætte en pind eller et andet mærke ved disse planter, så du let kan finde dem igen. Planterne danner nemlig udløbere med små nye planter, der sætter rødder. Planten tættest på moderplanten er den største, og det er derfor den, der skal bruges. Den nye plante på udløberen begynder at vokse i havejorden, men du kan også give den en lille urtepotte at vokse i, og uanset hvordan du vælger at lade planten vokse, skal du lade den beholde kontakten til moderen. Når vi kommer hen i starten af august, kan du klippe udløberen fra moderplanten, og så er ungen klar til at stå på egne ben i det nye jordbærbed.
Få en lang jordbærsæson
10 skønne opskrifter med jordbær
-
Sprøde mandelkager med jordbær og chokolade
-
Rabarber-jordbær-islagkage
-
Jordbær-hyldeblomst-marmelade med french toast
-
Eton mess med jordbær og hyldeblomst
-
Jordbær-ispinde med mørk chokolade
-
Salat med jordbær, balsamico og hyldeblomst
-
Hurtig pulled pork med tacos og spicy jordbærsalsa
-
Jordbærsuppe med hyld, fløde og grillede jordbær
-
Sommerlagkage med jordbær, hvid chokolade og mandler
-
Nem frossen yoghurt med jordbær og kamille
Der findes en lang række jordbærsorter, og bærrene modner på forskellige tidspunkter. Der skelnes mellem tidlige, middeltidlige, middelsene og sene sorter, og vælger du sorter med forskellige modningstidspunkter, kan du plukke jordbær i haven i en lang periode. Der findes også jordbærsorter, der bærer frugt i månedsvis, og det er de såkaldte remonterende sorter. Der er ikke mange remonterende sorter at vælge imellem, og man skal ikke sætte næsen op efter en overvældende høst. Til gengæld er de vældig gode, hvis du kun har plads til få planter og gerne vil plukke lidt med jævne mellemrum. Langt de fleste jordbærsorter er selvbestøvende, så det er ikke nødvendigt med flere sorter.