rengøring

Rengøringsekspert: Alle begår denne fejl med deres viskestykker

Når fugten tynger i stoffet, kan du være helt sikker på, at du har skabt de perfekte omstændigheder for bakterier i dit viskestykke. Læs rengøringsekspertens bedste tips til at undgå dem her.

Glemmer du også at skifte viskestykket ud regelmæssigt? Eller er du bare i tvivl om, hvor ofte du skal hive et nyt frem?

Det er ikke altid lige let at finde rundt i alle rengørings-reglerne – the do’s and dont’s. Selvom dit damasksvævede viskestykke tilsyneladende hænger fint og rent på sin stamknage, kan du være ret sikker på, at bacillerne hygger sig rigtig godt derinde et sted.

Men før du går helt i panik og smider al stof i vaskemaskinen, så læs med her. Vi har nemlig spurgt rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk om, hvordan vi bedst undgår bakterier i en af de ting, vi bruger allermest i køkkenet – viskestykket.

Den fejl vi alle begår

Selvom du skifter viskestykket ofte, er det ikke til ret meget hjælp, hvis du begår den samme fejl som mange andre danskere. Ifølge rengøringsekspert Louise Grønhøj er der nemlig én ting, som de fleste af os glemmer, når det kommer til viskestykkets funktion i hjemmet: Den skal ikke bruges som multiværktøj i køkkenet.

"Det er mit indtryk at størstedelen af befolkningen bruger viskestykket til mange andre ting end kun at tørre våde kopper af, som er rene. Folk bruger det ofte i forbindelse med madvarer til lige at tørre noget kødsaft op eller nogle jordbakterier fra nogle champignoner, men det skal man lade være med. For hvis man bruger viskestykket forkert, så bliver det til en bakteriebombe," forklarer Louise.

Hun understreger, at viskestykket som udgangspunkt er et redskab til at tørre rent service af, og hvis man kun bruger det til det, er der ingen grund til at skifte viskestykkerne ud dagligt.

"Viskestykket skifter man i udgangspunkt efter behov. Så hvis kun du bruger det til at tørre rene ting af med, så kan du sagtens bare hænge det til tørre og skifte det én gang om ugen. Men hvis du bruger det sådan all-around i dit køkken til fx at tørre hænder i og til lige at fjerne en plet fra nogle madvarer, så ville jeg helt klart anbefale, at man skifter det ud én gang om dagen," forklarer rengøringseksperten.

Opbevaring er også vigtig

Ifølge Louise Grønhøj handler viskestykke-hygiejne ikke kun om, hvordan du bruger det, eller hvor tit du vasker det. Bakterierne trives nemlig bedst i varme og fugt, og derfor har opbevaring også en hel del at sige.

"Når du har brugt dit viskestykke, er det vigtigt, at du jævner det ud og hænger det til tørre. Det kan fx være på en radiator eller på en tørresnor. Det værste, du kan gøre, er at lade det ligge i en klump i et hjørne et eller andet sted i køkkenet, for så kan det virkelig blive til en bakterierede. Ved at tørre det godt, strækker du også levetiden på viskestykket, før det skal vaskes igen."

Derudover anbefaler Louise Grønhøj, at man vasker sine viskestykker i vaskemaskinen, fordi varmen og tørringen er den letteste og sikreste måde at slå bakterierne ned på. Her skal temperaturen gerne være indstillet på 60 grader eller derover, hvis man skal bakterierne skal til livs.

Vælg det rigtige materiale

De fleste af os gør os nok ikke de dybeste tanker om, hvilken type viskestykke vi vælger at købe, men det kan faktisk betale sig at overveje materialevalget en ekstra gang, mener Louise Grønhøj.

Hun anbefaler, at en god sugeevne i stoffet ikke nødvendigvis er lykken på den lange bane, fordi det – igen – kan give gode vækstbetingelser for bakterierne.

"Hvis man ønsker et viskestykke, hvor bakterier og snavs ikke rigtig kan få fat, så bør man vælge et viskestykke af mikrofiber, som har en glat, blank overflade.  De tørrer ikke ligeså hurtigt som de klassiske viskestykker med en høj procent bomuld, men til gengæld er der lavere risiko for, at dit viskestykke bliver en bakteriebombe."

5 råd, hvis du vil undgå bakterier i dit viskestykke

  1. Brug ikke viskestykker til andet end at tørre det rene vaskegods op.
  2. Skift viskestykket ud én gang om ugen, hvis du kun bruger det til at tørre rene ting op med. Hvis du bruger det til meget andet, fx madrester, bør det skiftes ud én gang om dagen eller efter behov.
  3. Husk at hæng det til tørre.
  4. Vælg bomuld fra.
  5. Vask dit viskestykke ved 60 grader eller derover for at komme bakterierne til livs.

Kilde: Louise Grønhøj, basicclean.dk