Brunsviger med æble
Bag en lækker brunsviger med æblefyld. Den samme dej kan også bruges til at bage de lækreste brunsvigerboller med æble.
1 bradepande eller 12 boller
Total:45 minutter
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Hævetid: 1 time
- Bagetid: 45 min.
- Fryse-egnet
- Dej:
- 4 æbler (små tern)
- 75 g smør (eller margarine)
- ¼ l mælk
- 25 g gær
- 2 spsk sukker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 æg
- ca. 450 g hvedemel
- Fyld:
- 175 g farin
- 125 g smør
- 150 g nødder (hakkede)
- 2 spsk ahornsirup
- 1 spsk stødt kanel
Sådan bager du æblebrunsviger
- Skræl æblerne og skær dem i tern.
- Smelt smørret og tilsæt mælk. Rør gæren ud i den lune væske og tilsæt sukker, salt, æg og halvdelen af melet. Pisk dejen godt igennem og tilsæt resten af melet og æblerne. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1⁄2 time.
- Smelt farin sammen med smør, nødder, ahornsirup og kanel, og lad det køle lidt af.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og klap den ud til en tyk plade.
- Læg den i en bradepande (ca. 24x30 cm.) foret med bagepapir. Prik fordybninger i dejen med fingrene og hæld nødde/farinblandingen over dejen.
- Lad dejen hæve ca. 1⁄2 time.
- Sæt bradepanden på en bageplade med bagepapir (til at tage evt. boblende sukker) i ovnen ved 180 grader i ca. 45 min.
- Tjek med en tandstikker, om kagen er gennembagt. Løft den over på en rist ved hjælp af bagepapiret.
- Æblebrunsviger som boller: Fordél fyldet i hullerne i en smurt muffinform med 12 huller. Tril dejen til en pølse og del den i 12 stykker. Form dem til kugler og læg dem i hullerne.
- Lad den hæve tildækket 1⁄2 time og bag dem så ca. 45 min. ved 180 grader.
- Tag dem ud af ovnen og lad dem stå i formen et par min. Vend hele formen ud på et fad eller en bageplade – pas på det varme sukker.
- Tips: Læg evt. et lag tynde æblebåde på dejen, inden nødde/farinblandingen hældes over.