Granmarineret kylling med ovnbagte kartofler og tyttebær

Granmarineret kylling med ovnbagte kartofler og tyttebær

Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.

4-6 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Trækketid: 6-8 timer
  • Stegetid: 35 min.
  • 1 stor kylling (1500 g)
  • 1 spsk. friske grannåle (se tips)
  • (eller 1 tsk. gransalt − se opskrift)
  • 1 appelsin (øko)
  • 1 fed hvidløg
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt (udelades ved brug af gransalt)
  • friskkværnet peber
  • Tyttebær:
  • 250 g friske tyttebær (eller frosne)
  • 75 g sukker
  • Kartofler:
  • 1 kg kartofler (mellemstore)
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt og peber
  • Grøntsager:
  • 500 g rosenkål, grønne bønner, broccoli eller spinat

  1. Del kyllingen i 2 bryster og 2 lår, og del dem i halve, så der bliver 8 stykker i alt.
  2. Hak grannålene meget fint med en kniv, og bland dem med fintrevet appelsinskal, finthakket hvidløg, olie, salt og peber.
  3. Vend kyllingestykkerne grundigt med blandingen i et fad eller i en stor frysepose, og læg dem i køleskabet i 6-8 timer.
  4. Skyl og tør tyttebærrene, og vend dem grundigt med sukker i en skål. Lad dem trække ved stuetemperatur i 1-3 timer, og vend rundt i dem et par gange undervejs.
  5. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i halve eller kvarter. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir.
  6. Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Læg kyllingestykkerne med skindsiden nedad på en bageplade med bagepapir.
  7. Sæt kartofler og kylling i ovnen i 15 min. Vend kartofler og kyllingestykker, og bag dem færdige i ca. 20 min.
  8. Drys evt. kyllingestykkerne med lidt gransalt, og servér med kartofler, tyttebær og smørdampede grøntsager.

Gran i maden: Sådan gør du

  • Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
  • Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
  • Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
  • Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
  • Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
  • GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
    Arbejdstid: 5 min.
    3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
    125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
    1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
    2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.