Ristede kastanjer

Ristede kastanjer: Sådan gør du

Friske kastanjer er en hyggelig og klassisk vinterspise - nyd kastanierne på den enkle måde med smør. Kastanjer smager skønt med koldt smør, når de er friskristede og lune. Man kan også bruge dem i desserter eller som fyld i fjerkræ og vildt sammen med andre grønsager, f.eks. kål. Se her, hvordan du rister kastanjer:

4-6 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 15 min.
  • Bagetid: 40 min.
  • Ikke fryse-egnet
  • 500 g friske kastanjer
  • 250 g groft salt
  • Tilbehør: smør

Sådan laver du ristede kastanjer:

  1. Skær et kryds i toppen af hver kastanje og stil dem i en bradepande eller i et ovnfast fad foret med bagepapir og med et tykt lag groft salt.
  2. Giv dem 30-40 min. i en 200 grader varm ovn. Server med koldt smør.

Gode tips til spisekastajner

  1. Friske kastanjer skal både gøres fri for den hårde brune skal og den papiragtige frøskal.
  2. Man kan enten skære skrællen af med en skarp kniv, eller man kan skære et kryds i kastanjerne og riste dem møre i ovnen eller på panden og derefter fjerne skallerne.
  3. Endelig kan man give kastanjerne et opkog og derefter pille dem, mens de endnu er varme.
  4. Kastanjer er i sæson fra september til april og importeres typisk fra Frankrig, Spanien og Italien.
  5. Der vokser også spisekastanjer i Danmark, men de modnes dårligt.

Vidste du...

  • Kastanjer er fedtfattige og kan faktisk sidestilles med kartofler rent ernæringsmæssigt. Friske kastanjer skal være faste og opbevares i køleskab - de kan holde op til 10 dage.
  • Kogte, pillede kastanjer kan bruges i retter med kød, grønsager, ris og pasta.
  • Kog evt. pillede kastanjer meget møre i bouillon eller mælk og purér dem gennem en sigte eller i en foodprocessor. Puréen kan bruges, som den er - smagt til med krydderurter eller til en suppe, fyld til fjerkræ eller i desserter som kager, tærter og is.