Ristede rodfrugter med granbearnaise
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
4-6 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Trækketid: 3-4 timer
- Koge-/bagetid: 45 min.
- Gransmør:
- 250 g smør
- 1 dl friske grannåle (se tips)
- Granessens:
- 1-2 skalotteløg
- ½ dl graneddike (se opskrift på syltede sild)
- ½ dl hvidvin
- 5 sorte peberkorn
- Rodfrugter:
- 1 kg blandede rodfrugter (f.eks. gulerødder, persillerod, pastinak, knoldselleri, rødbeder)
- 1-2 spsk. olie
- salt og friskkværnet peber
- Granbearnaise:
- 4 æggeblommer
- ½ dl granessens
- ½ tsk. gransalt (se opskrift)
- evt. lidt graneddike
- Gransmør:
- Smelt smør og grannåle, men lad det ikke blive mere end 70 grader varmt. Blend det, og lad det trække i 3-4 timer. Varm igen op til 70 grader, og si smørret.
- Granessens:
- Pil skalotteløgene, og snit dem fint. Kom dem i en gryde med graneddike, hvidvin og hel sort peber. Giv det et opkog, skru lidt ned, og lad det koge ind til ca. den halve mængde (½ dl). Si essensen.
- Rodfrugter:
- Rens rodfrugterne, og skær dem i grove stykker. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 25 min.
- Bearnaise:
- Pisk æggeblommer, essens og salt sammen i en lille gryde, og pisk det over meget svag varme eller i et varmt vandbad, til det bliver en tyk og glat creme.
- Pisk stille og roligt gransmørret i ganske lidt ad gangen i en tynd stråle. Pisk alt smørret i, og smag til med salt og peber og evt. lidt graneddike. Justér evt. tykkelsen med en smule vand.
- Dryp sovsen over de færdigbagte rodfrugter, og servér som forret eller tilbehør.