Ros til risen
Giv det lille korn lidt ekstra opmærksomhed ved middagsbordet! Vi bruger alle de forskellige farver og serverer dem som nem og lækker hverdagsmad.
SUSHI I SKÅL MED BRUNE RIS
Fantastisk nem måde at servere sushi på. Vi bruger brune rundkornede ris for at give sushien smag og karakter, men almindelig sushiris kan selvfølgelig også bruges.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid (4 pers.)
250 g brune rundkornede ris
3 dl vand
Marinade:
4 spsk. riseddike
2 spsk. sukker
1 tsk. fint salt
1 pose edamamebønner
250 g svampe
1 broccoli
1 spsk. olie
2 avocadoer
1 bundt forårsløg
200 g fersk laks eller tun
Tilbehør:
1 potte thaibasilikum eller frisk koriander
sojasauce
evt. wasabi
1. Skyl risene flere gange. Kom ris og vand i en gryde, og kog op. Sænk varmen, og lad risene simre under låg i min. 30 minutter, til de er møre, men stadig har lidt bid.
2. Rør riseddike med sukker og salt, til det er opløst.
3. Vend forsigtigt marinaden i risene, mens de endnu er varme. Lad risene afkøle til stuetemperatur.
4. Kog edamamebønner i rigeligt vand i 2 min. Afdryp og bælg bønnerne.
5. Rens svampene. Del broccoli i mindre buketter. Damp broccoli i lidt vand i en lille gryde. Varm olien på en pande, og rist svampene, til de er gyldne.
6. Skær avocadoerne i skiver. Snit forårsløg. Skær laksen i mindre stykker.
7. Fordel risene i 4 skåle. Top med grønsager, laks og krydderurter. Server sushien med sojasauce og evt. lidt wasabi.
BRUNE RIS er polerede ris, med en mere karakteristisk smag end hvide ris. Kim- og skaldele er bevaret, og risene har derfor et højt indhold af kostfibre. Til sushi anvendes rundkornede ris. Kan du ikke skaffe rundkornede brune ris, kan du anvende almindelig sushiris eller grødris.
VIETNAMESISK SUPPE MED OKSEKØD OG SORTE RISTid: ca. 15 min. plus kogetid
(4 pers.)
200 g sorte ris
1 rød chili
100 g mange tout-ærter
(sukkerærter)
2 peberfrugter
100 g babyspinat
2 fed hvidløg
1½ liter bouillon, f.eks. grønsags- eller oksebouillon
2 spsk. fishsauce
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sukker
400 g oksekød i strimler
1. Skyl risene, og kog dem som angivet på emballagen. Hold risene varme.
2. Flæk chilien, skrab kernerne ud. Snit mange tout-ærter og peberfrugter. Skyl og afdryp spinaten.
3. Kom chili, mange tout-ærter, peberfrugter, presset hvidløg, bouillon, fishsauce, citronsaft og sukker i en gryde, og bring i kog.
4. Tilsæt kødet, og lad suppen simre under låg i ca. 5 min., til kød og grønsager er møre.
5. Tilsæt de kogte ris og spinat, og smag suppen til med salt, peber og evt. mere citronsaft. Server suppen rygende varm.
SORTE RIS er meget aromatiske i både duft og smag. Den sorte farve får risene fra et naturligt pigment i jorden. Kim- og skaldele er bevaret, og risene har derfor et højere indhold af kostfibre end almindelige fuldkornsris.
SVINEKØD I WOK MED VINTERGRØNT OG KRYDREDE RIS
De krydrede ris giver fantastisk smag til denne uhøjtidelige og nemme hverdagsret.
Tid: ca. 30 min.
(4 pers.)
Krydrede ris
1 lille løg
2 friske chilier
3 dl basmatiris
1 spsk. olivenolie
1 kanelstang
1 tsk. spidskommen
5 dl bouillon
Wok
2 porrer
1 peberfrugt
200 g grønkål
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
300 g svinekød i strimler
1 dåse kokosmælk, 400 ml
1 dl bouillon
saft af 1 lime
salt og peber
1 potte frisk koriander
evt. chiliflager
1. Hak løget fint. Flæk chilierne, fjern kernerne, og hak chilierne fint. Skyl risene godt.
2. Varm olien i en gryde, og svits løg og halvdelen af chilien. Tilsæt kanel, spidskommen og ris, og hæld bouillon på. Lad risene simre under låg i 10 min. Sluk for blusset, og lad risene stå i yderligere 10 min.
3. S nit porrerne, og skyl dem godt. Snit peberfrugten. Rib grønkålen, skyl bladene, og hak grønkålen fint.
4. Varm halvdelen af olien i en wok, og svits porre, peberfrugt, grønkål, resten af chilierne og presset hvidløg ved god varme. Vend godt rundt, så det ikke brænder på. Når grønsagerne er møre, tages de op.
5. Varm resten af olien i wokken, og steg kødet, til det er mørt. Tilsæt grønsager, kokosmælk og bouillon, og kog op. Smag retten til med limesaft, salt og peber. Server med krydrede ris, frisk koriander og evt. et drys chiliflager.
TIP
Efter kogning kan risene tilsættes en klat smør eller lidt olie, hvilket gør dem endnu mere velsmagende.
BASMATIRIS er langkornet og meget aromatisk. Risene indeholder store mængder stivelse, og derfor er det en god ide at skylle dem godt før kogning. Risene bliver klistrede efter kogning, og netop derfor egner de sig godt til thai- og wokretter.
RISSALAT MED BAGTE RODFRUGTER, KYLLING OG SENNEPSDRESSING
En rest kogte ris egner sig rigtig godt som fyld i salater. Vi bruger røde ris, men du kan sagtens bruge brune eller vilde ris.
Tid: ca. 20 min. plus bagetid
(4 pers.)
½ kg jordskokker
2 pastinakker
2 æbler
1 spsk. olivenolie
250 g kyllingebrystfilet uden skind og ben
2 dl bouillon til kogning
200 g kogte røde ris (kan erstattes af brune eller vilde ris)
salt og peber
1 potte frisk basilikum
Sennepsdressing:
1 spsk. vineddike
3 spsk. olivenolie
2 tsk. grovkornet sennep
1 tsk. flydende honning
1. Tænd ovnen på 200 grader.
2. Skræl rodfrugterne, og skær dem i mundrette stykker. Skær æblerne i kvarter, fjern kernehus og skær æblerne i både. Vend rodfrugter og æbler med olie, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Bag i ovnen i ca. 25 min., til de er møre.
3. Kog kyllingen i bouillon i ca. 8 min. Tag kyllingen op, og pluk kødet i mindre stykker.
4. R yst ingredienserne til dressingen sammen.
5. Vend kogte ris med rodfrugter, kylling og dressing. Krydr med salt og peber, og top med masser af frisk basilikum.
RØDE RIS er meget aromatiske og har en fast kerne. Det er den lerede jord på voksestedet, som giver risene deres dekorative farve. Kim- og skaldele er bevaret, og risene har et højt indhold af kostfibre. Risene smager utrolig godt som fyld i grønsagssalater.
► SE OGSÅ: Risotto med med røget ost, rucola og valnødder
► SE OGSÅ: Forårsruller med rosenkål og tigerrejer
► SE OGSÅ: Cremet risotto med muslinger