Forberedelser:
Køb en saftpresser. Råsaftcentrifugen er den mest almindelige og billigste maskine. Du kan få en til 1.000 kr. Tjek, at den også er nem at gøre ren, ellers bliver du hurtigt trøt af at stå med samlesæt og et besværligt filter. En slowjuicer koster det dobbelte, men giver en sundere, koldpresset og ufiltreret saft. Du kan også købe seks dages juicekur hos Unpluggedjuice.dk til 2.600 kr.
Gør kroppen klar. Det er lige så vigtigt at klargøre kroppen som at fylde køleskabet med frugt og grønt til at presse saft af. Det er en god ide et par dage før at nulstille kroppen og få stressniveauet ned ved f.eks. at droppe kaffe, te, alkohol, sukker og cigaretter. Så har de værste abstinenser lagt sig, når du begynder fasten.
Tøm kalenderen. Faste og stress passer ikke sammen, og det gør fest, fødselsdag og grillmiddag heller ikke. Du skal naturligvis ikke lægge dit sociale liv om, men find et par sammenhængende dage i kalenderen, og skriv faste hen over med store bogstaver.
Tyvstart med frugt og grønt
Gør det lettere for dig selv at vælge det sunde. Fyld køleskabet op med dine yndlingsgrøntsager og -frugter, prøv også nogle nye typer. Frem med urtete og ingefær til at overhælde med varmt vand flere gange dagligt.
Hvor mange dage vil du faste?
1 dag – gør underværker
Tag en pause fra dine rutiner. Erstat seks måltider med friskpresset juice. 24 timers faste gør underværker for kroppen.
3 dage – klarer hovedet
Drik juice med masser af næring i (også gerne lidt flere kalorier som f.eks. avokado) i tre dage. Du er i gang med en afgiftning, som vil fylde kroppen med energi, udstråling og mentalt overskud.
7 dage – intensiv udrensning
Det er ikke for begyndere (!), men hvis du har prøvet at faste før og ved, at din krop reagerer godt på juicekuren, er det bare med at finde tid i kalenderen.
PS. Maven går ofte i stå efter tre dage, så book gerne tid til en tarmskylning (ja, undskyld, men det føles rart bagefter).
Planlæg fasten
Hvilke grøntsager og frugter passer til hinanden, og hvornår er de bedst at drikke? Citrus er eksempelvis frisk og derfor velegnet først på dagen, mens en sødere juice er god lidt senere. Hold igen med frugten, så prøv dig frem med grøntsager. Bær kan også juices. Sådan kan en dag se ud:
7.00 Citronvand
8.00 Morgenjuice
10.00 Formiddagsjuice
12.00 Frokostjuice
14.00 Juicepause
16.00 Eftermiddagsjuice
18.00 Aftensjuice
20.00 Urtete
Cool down
En sund saftfaste skal rundes af på en elegant måde, så ved at trappe langsomt ud af fasten opnår du størst effekt. Mærk også efter, om der er nogle af de ting, du plejer at spise og drikke, kroppen reagerer negativt på at få igen. Kaffe f.eks.?
# Drik juice til frokost.
# Drik masser af vand og urtete, hold igen med kaffe, te, sodavand og alkohol.
# Spis vegetarisk, gerne råkost med friske krydderurter og sunde olier.
# Spis mindre portioner, og tyg maden grundigt.
# Spis masser af frisk frugt og grønt.
# Skær ned på hvedeprodukter.
# Bevæg dig hver dag.
7 grunde til at gå på juicefaste
Giv din krop fri
... fra sommerens kulinariske letvægtere som f.eks. grillpølser og kølig hvidvin. Ofte er det lettere helt at lade være med at spise end at spise lidt. Start med en fastedag, og mærk efter.
Ned med blodtrykket
Faste er sundt for BMI, energiniveau og for kolesteroltal og blodtryk. Selvfølgelig forudsat, at du ikke vejer for lidt før fasten.
Quick-rens
For meget mad, sukker og alkohol er usundt for kroppen. Den kan ikke nå at afgifte ordentligt selv. På en faste giver du kroppens afgiftningsorganer en chance for at indhente det forsømte.
Styrk immunforsvaret
Friskpresset grøntsags- og frugtjuice er rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter. De booster dit immunforsvar og din sundhed.
Stabilt blodsukker
Grønne juicer gør det nemmere at undvære slik og kager, fordi de indeholder kulhydrater og afbalancerer blodsukkeret.
Flad og glad mave
Det er vildt så hurtigt, du kan få følelsen af at være slank ved tage en dag uden fast føde. Farvel til oppustethed.
Find pH-balancen
Måske f‹r udtrykket syre-base-balance dig til at tænke på 80'erne. Men kroppen fungerer bedst med en pH-værdi på 7,5, som du opnår på en faste.
LÆS OGSÅ: "Det er også sundhed at have god samvittighed"
6 gode begynder-juicer
Kl. 8.00: C-booster
Lidt syrlig og bitter, men tilpas sød juice
2 blodgrape
2 appelsiner
1 citron
1 lime
1 håndfuld mynte
Sådan gør du: Skær skallen af frugterne, og kom dem i juiceren, eller halvér, hvis du bruger citrus-presser. Hak evt. myntebladene, og drys dem i.
10.00: Fennikel
En læskende juice efter f.eks. træning. Pynt med ærteskud.
1 fennikel
1 broccolistang
1 agurk
3 cm ingefær
1 lime
Sådan gør du: Skyl ingredienserne, fjern skallen på limen og juice. Fenniklen giver juicen en blid lakridssmag.
12.00: Nøddemælk
Vælg cashew, mandler, hasselnødder eller hampefrø.
1,75 dl nødder eller frø
0,5 liter vand
1 nip salt
Sådan gør du: Læg nødderne i blød (hasselnødder og hampefrø kan bruges, som de er). Hæld vandet fra, hæld frisk vand på, og hæld igennem en tæt si. Tilsæt f.eks. kanel eller dadler.
14.00 Orangeriet
Fuld af betakaroten til at beskytte huden ekstra i solen.
6 gulerødder
2 cm ingefær
1 citron
Sådan gør du: Skyl ingredienserne, skær den yderste skal af citronen, og kør igennem juiceren.
16.00: Rødbede
En behagelig rødbedejuice, som selv juice-novicer
kan lide.
6 selleristængler
2 rødbeder
1 lime
Sådan gør du: Skyl grøntsagerne, skær toppen af rødbederne og bunden. Fjern skallen på limefrugten, og kom det hele i saftpresseren.
18.00 GREEN Flow
Efter et skud grønne vitaminer er du klar til verdens bedste nat. Man sover som
en baby på en fastekur.
1 håndfuld grønkål
1 håndfuld romaine salat
2 håndfulde spinat
4-5 stk. bladselleristængler
½ agurk
1 håndfuld persille
1 citron
Sådan gør du: Skyl ingredienserne, fjern skallen på citronen, og kom alle ingredienserne i juiceren. Kapow!