De 15 bedste råd: Sådan lykkes dit julebag
Hvordan bager man den bedste kage? Og hvordan undgår man, at småkagerne bliver brændte? Det ved kogebogsforfatter, bageentusiast og ALT for damernes madskribent Mai Knauer - og her får du hendes bedste tips til din julebagning.
Nederst på siden, finder du vores bedste opskrifter på nemme og lækre småkager til jul...
BAGEGUIDE TIL JULEBAG
1. Læs opskriften helt igennem, inden du går i gang, og følg den slavisk trin for trin. Når det kommer til bagning, er der ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest eller sjusse sig frem. Det er kemi, der skal gå op i en højere enhed, og derfor er der som oftest en god grund til de nøjagtige mængder, og den rækkefølge ingredienserne skal kommes i.
2. Brug gode råvarer som god chokolade, økologisk mel og frisk frugt, hvis det kræves af opskriften. Går du på kompromis her, kan det smages.
3. Husk at tjekke temperaturvejledningen på din ovn, da ovne godt kan variere.
4. Gode forme er et must. Sørg for at have kageforme med løse bunde, så kagerne ikke bliver ødelagt, når de skal tages ud af formene.
5. Tag foodprocessoren i brug, når du laver mørdej. Så sikrer du, at du ikke ødelægger dejen med varmen fra dine hænder.
6. Sørg altid for, at æg og smør er stuetemperatur, når du går i gang med at bage.
7. Brug polynesiske vaniljestænger af god kvalitet. Et godt råd til at få mest muligt ud af vaniljestængerne er at samle de brugte stænger i en krukke med sukker. Når du har samlet et par stykker sammen, blender du stængerne med sukkeret, og hermed har du dit eget hjemmelavede vaniljesukker.
8. Vær nøjagtig, når du måler mængder op. Er der for lidt eller for meget af bare få ingredienser, kan det risikere at ødelægge hele kagen.
9. Rist altid dine nødder kort inden brug, også selvom du har købt dem færdigristede. De skal smage af noget, hvis kagen skal være vellykket. Jeg giver dem 5 minutter på 200 grader – det får dem til at slippe deres æteriske olier.
10. Du fjerner nemmest hinder på varme hasselnødder ved at putte dem i et rent viskestykke og nulre skallen af i viskestykket.
11. Hak først dine nødder i en foodprocessor, når de har fået stuetemperatur, ellers bliver de til en fedtet masse.
12. Husk at du kan nedfryse æggehvider, hvis du har nogen tilovers. De kan sagtens bruges igen.
13. Brug altid smeltet smør, når du skal smøre forme. Margarine og planteoliebaseret sprayprodukter kan påvirke kagens smag.
14. Når du bruger citrusskal i dine kager, er det vigtigt, at du undgår den hvide underskal. Den er bitter og smager ikke godt.
15. Tag dig god tid. Har du for travlt og stresser over det, så kommer du til at lave fejl og forglemmelser.
12 skønne opskrifter på julens lækreste kager
Julens dejligste opskrifter
-
Sådan får du sværen på flæskestegen sprød
-
12 gode tip: Sådan laver du den bedste risengrød
-
5 lækre opskrifter: Sådan laver du nemt hvid gløgg
-
Jødekager: Den bedste opskrift
-
Hjemmelavede klejner: Farmors bedste opskrift
-
Blomsterbergs brunkager
-
Fedtebrød med romglasur
-
Test dig selv: Hvilken julesmåkage er du?
-
Julens varme drikke: Hvid gløgg med lakrids, romtoddy & julekaffe
-
Opskrift på de lækreste julefrikadeller
-
Vaniljekranse fra Den Gamle By
-
Klassisk ribbensteg med sprød svær
-
Julefrokost: Moderne opskrifter med et strejf af traditioner
-
Sådan finder du gaven til hende, der har alt