Sund julemad

Sådan ser en palæo-julefrokost ud

Sild, flæskesteg og rødkål. Sådan lyder nogle af ingredienserne i en typisk julefrokost. Det vil en dansk virksomhed nu lave om på. De mener nemlig, at deres bud på en palæo-julefrokost kan måle sig med den klassiske julemenu, som vi kender den bedst. Her udskiftes de brunede kartofler og ris a la mande med palæo-alternativer, så man på den måde kan komme igennem julemåneden på sund vis.

I en tid hvor der er stort fokus på sundhed og fedme har virksomheden Frokostfirmaet sat sig for at gøre op med den klassiske, tunge julefrokostmenu. Ifølge dem, vil det være tydeligt at mærke forskellen på en palæo-menu og en klassisk menu til en julefrokost, hvor man typisk hæver mængden af mad og alkohol. Firmaet hævder, at det ikke går ud over julestemningen, så vi har bedt dem uddybe, hvordan en palæo-julemenu ser ud.

- I stenalderkosten er der plads til at spise andet end blot kød. Grønt, frugt og fisk er mindst er lige så velset. I vores julemenu er der forfriskende og sprøde salater som f.eks. grønkålssalat med æbler, granatæble og sherryvinaigrette. Madpaletten er lige så varieret som den typiske julemenu - hvis ikke mere. Den store forskel er, at man slipper for den stivelse der bl.a. giver os de velkendte oppustede julemaver, forklarer Ida Dilling, marketingansvarlig hos Frokostfirmaet.

Nogle af de madvarer der indeholder stivelse er derfor helt udelukket i Frokostfirmaets palæo-julefrokost, selvom de hører til i en klassisk julefrokost. I stedet har firmaet fundet nogle alternativer, de mener, kan gøre det ud for de populære ingredienser:

- Ris, sukker og mælkeprodukter er bandlyst i stenalderkost og ris a la mande er derfor en udelukket dessert. Man kan dog stadig få sig en julet afslutning på julegildet med en sund chokolademousse med kokoscreme og jule-krydret nødde-/abrikos-krokant. Kartofler udskiftes i vores to menuer med bagte rodfrugter, sweet potato-mos og squash pommes anna. Den traditionelle varme rødkål tilsættes sukker og er derfor et no-go, men rødkål i sig selv er ikke forbudt, og man kan derfor sagtens sammensætte en lækker rødkålssalat og være tro mod stenalderkostens regler.

Firmaet tilbyder deres kunder to forskellige palæo-julemenuer, og her er et af deres eksempler på, hvordan sådan en kan se ud:

De lette retter:

Sild med karry, æbler, æg, rødløg og karse

Rimet laks, med bagte skalotteløg, julesalat og Carl Johan remoulade og brøndkarse

Kød:

Nakkekam med sprød svær, sveske creme og ærteskud

Sprængt andelår med tyttebær og timian

Rosa kalv med brunet løgkompot

Tilbehør:

Saltbagt selleri med sennep, syltede løg, capers og karse

Bagte rødbeder med persille pesto, frisse og persille

Nødde-brød

Sødt:

Kokos muffin med nødder, figner og dadler

LÆS OGSÅ: Se 4 oskrifter på sund konfekt