Træt af negle, der knækker? Så anbefaler eksperten dette enkle råd
Vi ønsker os pæne og velplejede negle, men for de fleste ender det ofte i et knæk, inden man kommer så langt. Men hvorfor knækker vores negle, er neglelak usundt, og hvordan kan vi pleje neglene, så vi får det resultat, vi gerne vil have? Vi har talt med en ekspert.
Smukke og velplejede negle er noget, de fleste gerne vil have, men desværre er det ikke altid vores fingerspidser, der får den største opmærksomhed, når det kommer til vores skønhedsrutiner.
Det kan resultere i tørre negle, der knækker, riller og buler, når vi overser vores negle.
Så forsøger vi at skjule det under neglelak, men resultatet bliver aldrig helt godt. Vi har derfor allieret os med en negleekspert, Signe Hartung Roslyng, som gør os klogere på neglen og ikke mindst, hvad vi selv let kan gøre.
Kan man spise sig til sunde negle?
”Der er meget blandede holdninger til, hvad der præcist påvirker dine negle. Og der er ikke noget definitivt, som viser det ene eller det andet.
Generelt går snakken på, at det primært er gener, men også ernæring, alder, miljømæssige forhold og din sundhedstilstand, som påvirker dine negle. Miljømæssige forhold er fx, om du har hænderne nede i forskellige typer kemi i løbet af din dagligdag, det kan være rengøringsmidler, om du vasker dine hænder meget, eller om du er meget fysisk med dine hænder og negle. Det påvirker jo selvfølgelig, fordi det slider på dem.
Om du kan spise dig til sundere og stærkere negle, er et område, der kan skille vandene lidt. Det er meget begrænset, hvad der er af evidens. Nogle forskere siger, at man kan spise dem stærkere, andre siger, at det kan man ikke.
Der findes mange produkter på markedet, der fortæller, at man kan få styrket negle og hår ved deres indhold af forskellige vitaminer og mineraler, som kollagen, biotin, B-vitamin og zink.
Nogen mener, at neglen kan svækkes, hvis du ikke spiser varieret nok, altså hvis du fx mangler nogle næringsstoffer. Neglen er jo lavet af keratin, som er en proteintype, og det vil sige, at den bygges op af de proteiner, du spiser. Så hvis du spiser varieret og får det normalt anbefalede niveau af proteiner, får neglen det, den har brug for.
Derfor mener mange, at hvis du er syg eller mangler næringsstoffer, kan du se det på neglene. Men fordi du begynder at spise ekstreme mængder af kød eller kosttilskud, er det ikke, fordi dine negle bliver meget bedre af den grund. Det er der i hvert fald ikke noget belæg for.
Personligt hælder jeg mest til, at hvis du spiser sundt og varieret, samt får det normalt anbefalede niveau af vitaminer og mineraler, hvilket de fleste mennesker i Danmark gør, har neglen det, den har brug for.”
Hvad betyder tegn som tørhed, streger og buler på neglen?
”Tørhed, streger og buler kan godt indikere forskellige sundhedsmæssige tilstande, som at man er syg eller mangler nogle næringsstoffer.
Lodrette linjer eller riller er oftest et tegn på aldring, fordi når du bliver ældre, bliver niveauet af keratin og den måde, hvorpå kroppen danner neglen på anderledes. Mange vil opleve, at når de kommer op i årene, vil de få flere riller og ujævnheder. Andre vil opleve, at deres negle bliver endnu mere styrket.
Men de forskellige tegn kan også sagtens skyldes, at du udsætter dine negle for hårde kemikalier, eller at de mangler fugt. Hvis du vasker eller spritter dine hænder rigtig meget af, og tilsvarende ikke får fugtet dem, kan det godt give problemer.
Så det handler meget om, hvordan du plejer dine negle. Vi er rigtig gode til at pleje vores hud og hår. Men det er ikke så udbredt, at vi også husker at pleje vores negle, og det er ærgerligt, for jeg ville ønske, at man sidestillede de to ting mere.”
Hvorfor knækker neglen?
”Hvis man skal være meget grov og dele det op i nogle kategorier, så er de mest gængse, at du kan have tynde negle fra genetisk side, hvor neglene generelt ikke er stærke nok til at kunne klare de hverdagstraumer, de bliver udsat for.
Det kan være en fysisk overbelastning, hvor neglen har været udsat for trauma, at den har fået et slag, eller en form for kemisk skade, det kan være fra rengøringsmidler eller acetone.
Og der kan være miljømæssige forhold, som fx at du vasker meget hænder, og at du ikke får dem fugtet tilstrækkeligt.
Du skal også være påpasselig med at skubbe neglebåndet ned, fordi det område er tæt på matrix, hvor neglen bliver dannet, og det kan være følsomt. Du beskadiger ikke Matrix ved at skubbe dem blidt. Neglebåndets funktion er at beskytte negleroden, og det er vigtigt at holde dem sunde, så de netop kan fungere som den barriere. Så det er vigtigt ikke at skubbe for hårdt på dem eller klippe dem for tæt.
Hvis du kommer til at presse for meget, får fingrene i klemme, eller kommer til skade i det område, der hedder matrix, hvor neglen bliver dannet, kan det give permanente skader – også ude i neglen, som først viser sig, når neglen er vokset ud, og den ser deform ud
Nogen kan opleve, at de har en negl, som altid flækker præcis det samme sted, andre er så uheldige, at de har en lang revne hele vejen ned igennem neglen, som bliver ved med at vokse ud. Og det er, fordi der er sket en skade i matrixen, hvor neglen bliver dannet.
Der er også nogle, som er ekstra sensitive i matrix. Hvis de har meget lange negle, vil der hver gang, de rykker lidt ude på spidsen af neglen, ske en bevægelse nede i matrix, og det kan være nok til, at neglen bliver irriteret.”
Hvor lang tid kan en skade vare ved?
”Den kan vare for evigt. Man kan være heldig, at den regenererer sig selv på et tidspunkt, fx hvis du har klemt dine fingre, eller fået et stød eller et slag, kan du godt være heldig, at den kommer sig over tid.”
Hvordan plejer vi vores negle bedst?
”Jeg hører mange, der oplever, at deres negle knækker hele tiden, eller oplever andre udfordringer, men de færreste tænker på at gøre noget, som fx at fugte.
Vi udskiller hele tiden væske og fedt fra vores hud, og det vil også normalt komme ned på vores negle og fugte dem udefra. Men hvis du bliver ved med at fjerne den naturlige fugt, som bliver givet af huden, får vi tørre negle, ligesom vi også får tørre hænder.
Vi ved med sikkerhed, at negleolie har en effekt, og det er den mest effektive måde at pleje sine negle udefra. Du kan forestille dig, at neglen er som en gren. Hvis den er frisk og fugtet, kan du ikke så let knække den over. Så vil den bare give efter, hvis du prøver at knække den. Men hvis den er knastør, brækker den, så let som ingenting. Og det samme gør sig gældende med neglen.
Negleolie kan trænge igennem neglen og holde den fugtet. Og det er især vigtigt om vinteren, ligesom med huden. Eller hvis du vasker dine hænder meget og fjerner den naturlige fugt.
Det er vigtigt at huske, at du ikke bare kan bruge din madlavningsolie, fordi der er forskel på molekylestørrelsen i olier. Hvis molekylerne er for store, kan de ikke trænge ned igennem neglen.
De gode negleolier er udviklet, så de kan trænge igennem og fugte neglen, og her er mandelolie og jojobaolie gode eksempler på olier, som er gode til neglen.
Der findes ikke nogen lakker, der kan skaffe neglen flere lag. Men der findes lakker, der kan forsegle lagene til at klæbe lidt tættere til hinanden, hvis de fx er flossede, eller som har styrkende egenskaber i sig selv. Ofte er der nemlig nærende ingredienser eller en form for olie i dem, så du samtidig får effekten af det.
Jeg vil anbefale, at du permanent plejer dem, og det er både negle og neglebånd, som du masserer med olie. Hvis du plejer dem med olie, og oplever, at det har positiv effekt, skal du fortsætte. Hvis du ikke fortsætter, vil du opleve, at de samme problemer kommer igen, når neglen vokser ud.
Det er for at holde huden sund og beskyttet, så der ikke kommer bakterier ind. Neglen bliver også mere fleksibel, så den kan klare hverdagens små stød og trauma. Neglen udsættes for meget hver dag – også selvom du ikke lige lægger mærke til det. Hver eneste gang du tager en ting eller stikker hånden ned i din taske, vil dine negle på en eller anden måde blive udsat for et minitrauma.
Og alle de små hverdagstraumer kan du sørge for, at neglen er bedst muligt gearet til, ved, at den er fleksibel og fugtet. Så det gælder om at pleje dem, så de er stærke nok til at modstå alt, hvad vi udsætter dem for – både i forhold til vand og sæbe – men også stød. Og jo længere negle, du har, jo mere udsatte vil de være.”
Kan et skifte i årstiderne også spille ind?
”Det har en kæmpestor effekt, og det er på samme niveau som huden. Hvis du mærker en stor effekt på din hud og dit hår, når vi fx går fra sommer til vinter, vil du sandsynligvis også mærke en stor effekt på neglene.
Det er også en god idé at pakke dine hænder ind i vanter eller handsker, når det er koldt i vejret. Og det er også godt, hvis du vil undgå, at de knækker.
Vil du beskytte neglene bedst muligt, er det en god idé at bruge handsker – både når du er udenfor i kulden. Men også når du gør rent og bruger kemikalier. Det er en virkelig stor synder for neglen, fordi det udtørrer den.”
Er det usundt for neglen at have lak på?
”Neglen er jo død, så den har ikke brug for at ånde, og den har ikke brug for ilt. Men når du putter lak på, blokerer den for den fugt, som neglen har brug for. Det kan gøre neglene mere skrøbelige, og så er det oftest aftagningen, der er synderen.
Acetone er altid udtørrende. Nogle neglelakfjernere har olie i, og andre er uden acetone, men lige meget hvad vil de udtørre neglen. Og neglen kan derfor blive lidt ekstra skrøbelig, og derfor er der brug for, at du plejer den med olie.
Det fedtstof, der naturligt kommer fra huden, og som også kommer ned på neglen på daglig basis, kommer ikke på neglen, når der er lak på. Derfor er det vigtigt, at du også smører dine negle og neglebånd både ovenpå og under neglespidsen, når du har lak på.”
Er der noget, vi skal være særligt obs på i forhold til vores negle, ifølge dig?
”Jeg synes, at du skal være obs på at spise varieret og sørge for, at du følger fødevareanbefalinger og kostråd.
Og så skal du behandle dine negle, som du behandler din hud, det vil sige passe på dem og pleje dem.
Med dét mener jeg at bruge handsker om vinteren, og når du gør rent eller er i kontakt med kemikalier. Undgå også at bruge neglene som et værktøj. Vi har en tendens til at bruge neglene til at åbne det lille stykke plastikdims på juicelåget, eller at kradse noget tape af.
Og sørg for at holde dem fugtet dagligt med en god negleolie. Et godt tip er altid at have en negleolie stående ved sengebordet, så du kan smøre et ordentligt lag på og sove med det. Og gør det gerne inden håndcremen, så der ikke bliver skabt en barriere for, at olien ikke kan trænge igennem.
Hvis du synes, at neglene begynder at flække, eller de er lidt ekstra skrøbelige – det kan også være, de ikke ser pæne og sunde ud – vil jeg anbefale, at du smører dem lidt ekstra. Det kan være hver gang du har vasket hænder, at du lige giver neglene et tyndt lag olie.
Så den generelle anbefaling er at bruge negleolie flere gange om dagen. Men jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at det virker lidt voldsomt, og at det fedter for meget. Men hvis du gør det til en natrutine, er du godt kørende.
Hvis der ikke er noget, der virker, kan du overveje en forstærkende lak eller et forstærkende produkt. Især hvis du fra naturens side har meget tynde negle.
En håndcreme kan ikke gøre det, fordi molekylestørrelserne ikke er de samme, så den vil ikke trænge ned i neglene på samme måde som en negleolie.
Summa summarum har negleolie vitterligt en effekt, fordi en sund, hydreret og fugtet negl vil bare være stærkere og holde på alle typer af produkter bedre. Jeg vil anbefale alle at prøve det. Du kan fx tage et billede af dine negle, bruge olie i en måneds tid og så sammenligne resultatet.”