snyd din sukkertrang

12 nemme trick, der virker: Snyd din sukkertrang

Tænker du også chokolade og kage, så snart du har rejst dig fra frokostbordet? Og falder du for tit i sukkerfælden både før og efter aftensmaden? Her er 12 enkle genveje uden om sukkertrangen.

1. Flyt dig fysisk

Selv den mindste smule fysisk aktivitet påvirker hjernen og humøret positivt. Hvis din sukkertrang handler om, at du trænger til trøst eller belønning, kan den gås væk. Så rejs dig op og gå. Gå hen i den anden ende af lejligheden eller ud på altanen. Gå en tur udenfor – med eller uden hund. Gå ud i køkkenet, og lav noget sundt mad at spise i stedet for at dykke ned i slikposen på sofabordet. Bevæg dig, så dine tanker bliver afledt fra sukkertrangen længe nok til, at du kan styre den – eller til at du måske helt har glemt den.

2. Spis rigtig mad

At spise slik og kage eller drikke cola er bare en lappeløsning. Spis i stedet rigtig mad, der stabiliserer dit blodsukker, f.eks. et stykke knækbrød med pålæg. Du kan også snuppe en gulerod, et æble eller en lille håndfuld mandler fra mandelposen. Sørg altid for at have noget i den sunde genre i tasken eller handskerummet, så du kan få dit blodsukker i balance igen, hvis en „nødsituation” pludselig opstår.

3. Luksuste

En dejlig kop te med mynte eller lakrids kan dulme den søde tand. Drik den af flotte glas eller krus, der giver oplevelsen et ekstra strejf af luksus. Kaffe uden sukker kan også bruges.

Pukkas Peppermint & Licorice der får hos med24.dk smager godt (sponsoreret)

SE OGSÅ: 10 myter om sukker

4. Snup et stykke tyggegummi

Tyggegummi beskæftiger din mund og giver den lidt smag at arbejde med. Vælg en variant uden sukker for dine tænders skyld – gerne med en frisk smag af mentol, der ikke just indbyder til at fortsætte med kage, men derimod gør din mund frisk og tager din sukkertrang. Undlad dog at tygge dagen lang, da det sætter gang i spytproduktionen og får din mave til at tro, at der er mad på vej.

5. Børst tænder

Det lyder fjollet, men vi lover, at det virker – i hvert fald for en stund. På den anden side af tandbørstningen har du mistet lysten til at spise noget sødt. Og din mund føles langt mere frisk og skøn, end hvis du havde tømt slikposen i stedet for.

6. Luk øjnene, og tænk fem minutter frem

Vent et øjeblik med at putte den søde lækkerbisken i munden. Luk øjnene, og forestil dig, at du lige har spist kagen eller chokoladen, og mærk så, hvordan det føles. Gør det dig glad, eller sidder du med en tam smag af fortrydelse? Når du åbner øjnene har du lettere ved at træffe det rette valg – og være tilfreds med det bagefter.

SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker

7. Udskyd sukkerspiseriet

Lav en aftale med dig selv om, at du altid venter 10 minutter med at handle på din sukkertrang, når den melder sig. Det giver dig tid til lige at overveje spiseriet en ekstra gang og i en del tilfælde komme på bedre tanker. I nogle situationer vil din endda mund helt have glemt, at den keder sig. I det hele taget er det en god idé at sige „senere” i stedet for ”aldrig”. At takke nej lige her og nu bliver meget lettere, hvis du ved, at du har lækkerierne til gode. Du kan f.eks. bruge 5:2-strategien, hvor du undgår det søde i hverdagene og nyder dem i weekenden. Dyrk forventningens glæde i stedet for at opleve dig selv på kur – som du før eller siden får lyst til at droppe. Find i stedet en rytme, hvor du gerne må nyde… bare ikke altid lige her og lige nu.

8. Konkurrer med andre

Aftal en bøde med dine nærmeste kolleger for at handle på spontan lækkersult, købe slik til skuffen eller drikke cola i det åbne kontorlandskab – eller lokke andre i sukkerfælden ved at give kage på jobbet og beklage sig over lavt blodsukker. Eller omvendt en belønning for at udvise rygrad og holde modet oppe hos andre. Pisk, gulerod og teamspirit i skøn forening.

9. Dyrk sex

Sex er en superaktivitet som alternativ til at spise sukker (og meget andet i øvrigt også). Den forbrænder kalorier, afleder tankerne og giver dig en anden form for tilfredsstillelse og ro i krop og hoved.

SE OGSÅ: Sådan spicer du dit parforhold op - også i sengen

10. Tag et bad

Et bad er godt tidsfordriv, som sættet sukkertrangen på hold. Det forkæler og beroliger kroppen og giver dig et tidsmæssigt afbræk fra alle sukkertankerne.

11. Tag en lur

Måske skyldes din sukkertrang, at du er træt. Snup i givet fald 20-30 minutter på langs og få fornyede kræfter til resten af dagen. Vær dog forberedt på, at du efter middagsluren kan være lækkersulten de første fem-ti minutter. Hav eventuelt et æble liggende klar, til du vågner, og vær standhaftig, indtil din krop har genfundet balancen.

12. Snacker du på følelser?

Undersøg, hvad din sukkertrang handler om, i stedet for bare at give efter for den. Giv dig selv mulighed for at blive klogere på dig selv. Hvordan har du lært at løse dine problemer i opvæksten? Fik du f.eks. et bolsje, når du havde slået dig eller var ked af det – og kan du have taget det handlemønster med dig ind i voksenlivet? Er du „psykisk sulten”, kan det handle om alt mulig andet end sukkertrang, sukkerafhængighed eller manglende rygrad.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker?

Sukkerkold eller ej?

Når dit blodsukker falder til under minimumsgrænsen, går kroppen i alarmberedskab. Du bliver træt, utilpas og sur. Du ryster på hænderne, får kvalme og hovedpine. Din hjerne fortæller dig, at du er ved at gå „sukkerkold” – men lad dig ikke narre af det. Fysiologisk har du nemlig ikke brug for sukker. Og den energi, du mangler, kan du få meget bedre af sundere kulhydrater.

SE OGSÅ: 8 sunder sager du med fordel kan spise hver dag

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Spiser du mere, end du tror?

EKSPERTEN

Vibeke Lund er indehaver af konsulentvirksomheden The Sweet Company. Uddannet professionsbachelor i sundhed og ernæring og forfatter til bogen „Sukkersheriffen – få styr på familiens sukkervaner”(Politikens Forlag). Se mere på thesweetcompany.dk