14 myter om din sundhed: Hvad er fup & fakta?
Er det sundt at faste? Er kulhydrater virkelig så skidt? Får du store lår af spinning, og kan du tabe dig af at dyrke yoga? Vi har vendt bunden i vejret på 14 af de mest sejlivede myter om sundhed. Se, hvad der er fup og fakta.
MYTE: Chokolade kan godt være sundt
FAKTA! Mørk chokolade indeholder flavonoider, der ligesom antioxidanter kan mindske skadelige forandringer i kroppen. De har bl.a. en gavnlig virkning på hjertet og på blodårerne. Du får den gavnlige effekt på dit hjerte-kar-system og dit velvære ved at spise mindre mængder af chokolade med et kakaoindhold på mindst 50 procent. Hverken mælkechokolade eller hvid chokolade giver det samme. Og al chokolade i større mængder vil resultere i overvægt og åreforkalkning. Men derudover er den god nok: Chokolade – af rette type og i rette mængde – er sundt.
MYTE: Meditation kan forbedre din søvn
FAKTA!
Meditation kan hjælpe dig til at sove meget bedre om natten. Det vil berolige din krop og give dig en bedre fornemmelse for den. Og meditation vil også gøre dig bedre til at håndtere og styre alle de tanker, der farer rundt i hovedet og måske er skyld i din urolige nattesøvn.
MYTE: Styrketræning er en genvej til vægttab
FAKTA! Du kan tabe dig både i vægt og i omkreds af at styrketræne. I starten vil du måske ikke rigtig kunne se noget på vægten, fordi du opbygger muskelvæv. Muskelvæv fylder nemlig mindre end fedt, men vejer også godt til. Men i takt med, at den øgede muskelmasse forbrænder mere og smelter de overskydende fedtdepoter, vil du kunne se en markant forskel både på vægten og i spejlet. Og du vil samtidig få mere energi, motivation, styrke og udholdenhed til din øvrige træning og sunde livsstil.
SE OGSÅ: 10 ting, du skal vide om styrketræning
MYTE: Gåture er lige så godt for din kondi som løb
FUP!
Du forbrænder lige så meget ved at gå som at løbe en given distance. Men når du løber, udfordrer du din kondition mere, og du forbedrer den langt mere, end hvis du går. Det er sundt for dit kredsløb og nødvendigt, hvis du vil flytte din form. Samtidig vil din forbrænding efter træning være større, hvis du har løbet i stedet for gået. Så nok er gåture sunde og gode. Men de gør ikke det samme som en løbetur for din kondition.
MYTE: Du kan ikke punktslanke dig
FAKTA! Det er rigtigt, at du ikke taber dig på maven ved at lave 300 mavebøjninger dagligt. I stedet skal du fokusere på at lave noget effektiv konditionstræning og allround styrketræning for hele kroppen. Det vil øge din muskelmasse og stramme dig op overalt. Hvis du samtidig får styr på kosten, vil du tabe dig – også på maven. Men hvor vægttabet starter, og hvor det bliver mest synligt, er helt individuelt og ikke noget, du fuldt ud kan kontrollere. Nogle vil f.eks. opleve, at bryster og kinder bliver mindre, før lårene bliver tyndere og maven slankere. Andre måske modsat.
MYTE: Du skal drikke mindst 1½ liter vand om dagen
FAKTA! Får du ikke væske nok, vil din præstationsevne – både den fysiske og den mentale – og dit generelle velbefindende blive påvirket markant. Blodet, som transporterer ilt og næringsstoffer rundt i kroppen, består nemlig primært af vand, og er der mindre af det, vil den proces ryge på nedsat blus. På dage, hvor du ikke træner, kræver det cirka 1,5 liter væske. På de dage, hvor du er fysisk aktiv, skal der noget mere til.
MYTE: Spinning giver store lår
FUP! Vi er alle forskelligt bygget og genetisk sammensat. Nogle vil måske opleve, at deres muskelvolumen stiger en smule af at dyrke spinning, og hvis fedtprocenten samtidig falder, kan det medføre, at benene syner mere muskuløse. Men kvinders anatomi, hormon- og muskelsammensætning betyder, at vi ikke får kæmpe lår af spinning – eller nogen anden træningsform på motionistniveau – uanset hvor ihærdige vi end er. Så giv den bare gas på cyklen.
MYTE: Du kan ikke tabe dig af at dyrke yoga
FUP! Du kan godt tabe dig af at dyrke yoga, men du skal lave relativt meget for at gøre det. Yogaformer som Ashtanga- og Poweryoga vil sagtens kunne give dig sved på panden og forhøjet puls. Hvis du også går all in og ligefrem begynder at leve som en yogini med tilhørende kost- og levevaner, vil du opleve forbedret fysiske form og kropsbevidsthed. Højst sandsynligt også vægttab. Har du et specifikt mål om at tabe dig, vil andre træningsformer, f.eks. et varieret konditions- og styrkeprogram, dog være en langt mere oplagt og hurtigere vej.
MYTE: For lidt søvn sætter sig på sidebenene
FAKTA! Hvis du sover mindre end seks timer om natten, får du sværere ved at holde vægten nede, end hvis du sover syv til ni timer. Det skyldes, at produktionen stiger af hormonerne leptin og ghrelin, der regulerer appetitten og stimulerer sult, når vi kun sover i kort tid. Derfor vil din appetit blive større, når du er i søvnunderskud. Dertil kommer, at det især kan være kalorietunge fødevarer med fedt og kulhydrater, du får trang til. Og du vil tilmed have flere vågne timer til at spise dem i.
SE OGSÅ: God søvn betyder alt for din træning
MYTE: Du skal undgå kulhydrater
FUP! Kulhydrat er en vigtig energikilde for kroppen. Hjernen kører 90 pct. på kulhydrat, og kulhydrat er musklernes primære brændstof. Er du ude efter et vægttab, er der heller ikke nogen grund til at undgå kulhydrater. Du skal blot være bevidst om mængderne og holde dig til de langsomme varianter som fuldkorn, grønsager, fuldkornspasta, brune ris, rodfrugter og kartofler. De giver større mæthed, bedre fordøjelse, et stabilt blodsukker og gode næringsstoffer.
MYTE: Fedt gør dig tyk
FUP! Fedt gør dig ikke i sig selv overvægtig. Men fedt indeholder meget energi, og indtager du for mange kalorier, vil din vægt stige, uanset om de kommer fra kulhydrat, protein eller fedt. Kroppen har brug for fedt for at kunne fungere. Fedt indgår i mange livsvigtige processer, bl.a. hormonsyntese, cellevægsopbygning og optagelse af fedtopløselige vitaminer. Så fedt skal der til. Vær blot opmærksom på, at du primært skal vælge de sunde umættede varianter, som du finder i f.eks. fede fisk, avokado, oliven, usaltede nødder, frø og kerner, frem for den mættede fedt. Og husk at have styr på mængderne.
MYTE: Faste er sundt for kroppen
FAKTA! Forskningen peger på, at der er gode helbredsmæssige gevinster at hente ved faste som f.eks. 5:2-metoden. Faste kan bl.a. give dig lavere blodtryk og bedre kolesteroltal. Faste sætter fokus på, hvad du putter i munden og i hvilke mængder. Og faste lærer dig at forholde dig til din sult og giver dig et energiunderskud, som fører til vægttab. Er du overvægtig, kan faste derfor være en fin vej til et sundere liv.
SE OGSÅ: fit tester: Faste - virker det egentlig?
MYTE: Du holder forbrændingen oppe med flere små måltider
FUP! Mange måltider sætter ikke forbrænding og stofskifte markant op, men blot en smule, da kroppen bruger energi på fordøjelse, omsætning, transport og deponering, hver gang vi spiser. Det er det, fagfolk kalder fødevareinduceret thermogenese. Det varierer meget fra måltid til måltid, hvordan stofskiftet påvirkes. Men det er ikke af hensyn til din forbrænding, at du skal spise mange og mindre måltider. Det skal du primært gøre, hvis du er interesseret i et stabilt blodsukker, i at undgå sult og at få styr på dit kalorieindtag og snackeri.
MYTE: Kalorier feder mere, når du spiser dem lige før sengetid
FUP! Kalorier feder præcis lige meget, uanset hvornår du spiser dem. Det er dit samlede kalorieindtag, dvs. om du har et energioverskud eller -underskud i forhold til din fysiske aktivitet, der afgør, om din vægt stiger eller falder. Så om du spiser det hele om morgenen, om aftenen eller jævnt fordelt ud over dagen, er i den sammenhæng helt underordnet. Er der plads i kalorieregnskabet til en natmad, kan du altså roligt nyde den med god samvittighed.
SE OGSÅ: Fokus på gluten: Er en skive brød virkelig så slem?
SE OGSÅ: Hvor sund kan du blive på bare 4 uger?
SE OGSÅ: 12 myter om antiage: Hvordan holder du dig ung og spændstig?