Sirt kuren

Sirt kuren: Begynd dit vægttab med de bedste 6 superfoods

Bliv slank med Sirt kuren. Med den kan du booste dit vægttab, din muskelmasse og sundhed − uden sult og kalorietælling. Se her, hvad sirt kuren er.

BLADSELLERI

DERFOR: Bladselleri indeholder de sirtuinaktiverende flavonoider apigenin og luteolin. Vælg den grønne frem for den blegede gule, da blegningen mindsker den sundhedsboostende effekt.

SÅDAN: Brug bladselleri i grønne juicer, salater og også gerne som gnavesnack og i dip. Den er også god i wokretter og kan både steges, koges og dampes. Brug især de inderste stængler og bladene, som er særligt næringsrige.

HVORNÅR: Bladselleri er i sæson i Danmark fra juli til og med november.

JORDBÆR

DERFOR: Jordbær indeholder det sirtuinaktiverende stof fisetin. Jordbær siges at gavne kroppens evne til at omsætte sukkerholdige kulhydrater. Spiser du de to ting sammen, nedsættes behovet for insulin, og energien fra maden frigives langsommere.

SÅDAN: Brug jordbær som dessert og grød, i smoothier og salater. Lav saft af dem. Og spis dem selvfølgelig også ad libitum som frisk, skøn snack.

HVORNÅR: Den danske jordbærsæson løber fra ca. juni til og med august. 

SE OGSÅ: 7 x supersundt sommergrønt

PERSILLE

DERFOR: Persille (især den bredbladede) er den måske bedste kilde til det sirtuinaktiverende stof apigenin. Derudover indeholder den også myricetin, betacaroten, A- og C-vitamin, kalium, magnesium, jern og en del kostfibre.

SÅDAN: Lad persillen fylde meget mere i dine måltider. Også gerne i salater og grønne juicer. Prøv også en persillepesto, og brug den selvfølgelig gerne som drys over smørrebrød og varme retter.

HVORNÅR: Maj til oktober, men persille kan dyrkes året rundt i vindueskarmen.

RØDLØG

DERFOR: Rødløg indeholder det sirtuinaktiverende stof quercetin. Det gør almindelige løg også, men rødløg har et højere indhold.

SÅDAN: Løg går i de fleste kød- og grønsagsretter og kan syltes. Brug dem dog også gerne rå, fx i salater og dressinger. Løg mister nemlig 20 % af deres quercetinindhold, når du steger dem.

HVORNÅR: Nye danske rødløg fås fra juni-september − lagrede løg hele året.

SE OGSÅ: 9 råvarer, der booster din energi

RUCOLA

DERFOR: Rucola indeholder de sirtuinaktiverende stoffer quercetin og kaempferol. Både den almindelige rucolasalat og den vilde rucola er potente sirtfoods.

SÅDAN: Brug rucolaen alene eller sammen med andre salattyper som bærende element og bund i dine salater. Brug den i grønne juicer og pesto. Bland den i dine pastaretter, og drys den over pizzaen.

HVORNÅR: Rucola er i sæson fra det tidlige forår til omkring november.

LØVSTIKKE

DERFOR: Løvstikke indeholder det sirtuinaktiverende stof quercetin plus C-vitamin og mange andre gode mineraler.

SÅDAN: Brug løvstikken i marinader, gryderetter og supper eller i kogevand til dine grønsager og kartofler. Vær forsigtig, når du bruger løvstikken rå, for dens smag slår kraftigt igennem.

HVORNÅR: Løvstikke er primært i sæson fra maj til og med august, men kan dyrkes hele året.

SE OGSÅ: Stor guide: Brug dine olier rigtigt

HVAD ER SIRT?

Sirtfoods er fødevarer, der aktiverer dine sirtuiner − en gruppe af (slanke- og sundheds)gener, der styrer stofskiftet, fedtforbrændingen og immunforsvaret.

Sirtkuren har fokus på, hvad du skal spise (mere af) frem for kalorietælling. De sirtuinaktiverende stoffer er quercetin, myricetin, kaempferol, luteolin og apigenin.

TOP 20 SIRTFOODS

Rucola

Kapers

Bladselleri

Rødvin

Bird’s Eye chili

Boghvede

Kakao

Ekstra jomfruolivenolie

Grøn te

Kaffe 

Grøn matcha

Grønkål

Løvstikke

Persille

Radicchio

Jordbær

Gurkemeje

Valnødder

Rødløg

Soja