Sunde råd

6 sunde vaner, der slanker

Livsstilsændring er et langt ord og kan godt virke uoverskueligt, før du overhovedet er kommet i gang. Men faktisk er det ikke enorme ændringer, der skal til, for at du kan mærke en positiv forskel i dit liv. Her er 6 gode råd, der kan gørelivet lidt bedre.

Prøv med kål

Det kan lyde lidt mærkeligt at skulle erstatte en tortilla-wrap med spidskål, men det er værd at prøve. På det kaloriemæssige område er der meget at spare. I 100 gram spidskål er der 27 kilokalorier, mens der i en wrap er 300 pr. 100 gram. Spidskålen er en ”mild” kål, hvilket betyder, at det ikke smager specielt meget af kål. Et kålblad fungerer overraskende godt som wrap og er ikke en dårlig erstatning, men derimod et langt sundere og fedtfattigere alternativ. Når kålbladene er rengjorte, er de klar til brug. Hvis du har mod på at afprøve flere utraditionelle kålretter, så klik ind på Kaalkaellingerne.wordpress.com, hvor du bl.a. finder opskrifter på grønkålschips og kål-cakes.

Sæt tempoet ned, når du spiser

Kører du en gang imellem maden ind i et tempo, hvor din familie burde kvittere med stående applaus, fordi det er gået SÅ stærkt? Så er det måske værd at overveje at skrue tempoet ned. Ifølge mindfulness terapeut Christin Illeborg slår rigtig mange mennesker autopiloten til, når de spiser, og bliver ved med at spise, selvom de reelt set er mætte. En måde at ændre vores spisevaner på er ”Mindful spisning”. ”Mindful spisning” handler om en dybere indsigt i vores vaner, som kan være med til at ændre vores forhold til mad. Men hvordan er man mindful, når man spiser?

– Vi skal rette vores fulde opmærksomhed mod det at spise og vores reaktioner herpå. Vi spiser i stilhed, uden at se tv og lignende. Vi spiser langsomt, tygger grundigt, synker, tager næste mundfuld og lægger kniv og gaffel mellem hver bid. Vi lægger mærke til duften, smagen og konsistensen af maden. I starten af måltidet er vores opmærksomhed frisk og klar, men på et tidspunkt forandrer følelsen sig. Når vi mærker dette skift i kroppen, ved vi, hvornår vi skal stoppe med at spise, forklarer Christin Illeborg.

Stop med at smide mad ud

Mad, du smider ud, er penge direkte i skraldespanden. Alligevel smider vi danskere vanvittige mængder mad ud hvert år. Mad, som vel at mærke sagtens kan spises.  Ifølge hjemmesiden Stopspildafmad.dk koster madspild danske husholdninger 16 milliarder kroner om året. Et af midlerne til at undgå spildet er din fryser. Hvis du f.eks. har købt et helt brød, som du ikke kan nå at spise, inden det bliver tørt, så læg halvdelen i fryseren med det samme. Samme princip kan gøres med en lang række andre madvarer. Hvis du har brugt halvdelen af kokosmælken fra en dåse, så kom resten i en bøtte, og put den i fryseren. Det er en dum vane at bruge halvdelen og sætte resten i køleskabet, for så at smide det ud to dage efter, fordi det ikke passede ind i madplanen alligevel.

LÆS OGSÅ: Snack dig slank

Begynd til noget nyt sport

Mange af os er tryghedsnarkomaner. Derfor er vi tilbøjelige til at falde i vante rammer, fordi det er lettest og mest trygt. Hvad med at prøve en ny sportsgren? Ingen kan finde ud af at spille badminton første gang, de står med ketsjeren i hånden, så derfor gælder undskyldningen, ”jamen, jeg kan jo ikke finde ud af det”, ikke. Begynd eventuelt med en veninde. Så kan I grine ad hinanden. Og måske opdager I en ny og mere udfordrende sportsgren, som enten kan erstatte eller supplere den sportsgren, du allerede føler dig tryg ved. Er du er i tvivl om, hvilken sport, der vil passe godt til dig, så klik forbi Fitliving.dk/Test-dig-selv/. Her kan du teste, hvilken sportsgren, der passer til netop din persontype.

Gå tidligere i seng – eller stå senere op

Det er sådan set ligegyldigt, om du først går i seng klokken 21 eller klokken 23. Vigtigst er det, at du sammenlagt får omkring syv timers søvn i træk. Et voksent menneske har brug for tilstrækkelig søvn af flere årsager. Blandt andet bliver kroppens immunforsvar svækket ved for lidt søvn, da kroppen bliver dårligere til at danne visse stoffer, der netop har betydning for immunforsvaret. Så sørg for at få de syv timers søvn. Dermed får du automatisk mere ud af de timer, du er vågen.

Kilde: Videnskab.dk

Tag cyklen på job

Det råd kan jo ikke bruges til noget, tænker du. 20 kilometer til og fra arbejde – det kommer ikke til at foregå på to hjul og med hjelm på hovedet! Men hvis du alligevel tager bus eller tog på arbejde, så tag cyklen ned på stationen i stedet for bilen. Eventuelt kan du tage cyklen ned til en station lidt længere, end du egentlig behøver. Vi skal være fysisk aktive i mindst 30 minutter om dagen, ifølge Sundhedsstyrelsen. Ved at tage cyklen får du nemt presset lidt motion ind i hverdagen. Hvis du ikke har alt for langt hjem fra din arbejdsplads, så tag løbetøjet med på arbejde og løb hjem.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du fast i en sund livsstil