Annamettes krop var et stort bål af inflammation - indtil hun ændrede på dette

Annamettes krop var et stort bål af inflammation - indtil hun ændrede på dette

Annamette Fuhrmann fik styr på sine mange overgangsaldergener, da hun kastede sig over antiinflammatorisk kost og vægttræning. Nu har hun lavet et onlineforløb sammen med sundhedsekspert Louise Bruun, så mange flere kan få glæde af de gode principper – og få vendt den usunde livsstil, som mange ikke slet ikke aner, at de har.

Forfatter og jounalist Annamette Fuhrmann var 44 år, da den første hedetur ramte. Hun kastede sig over Google for at finde ud af, hvad det kunne handle om, for overgangsalder kunne det da ikke være i så ung en alder. Men det var det, og lægen foreslog hormoner, hvis generne blev for voldsomme.

"Jeg kunne slet ikke forstå det. Jo, jeg havde da haft det mærkeligt noget tid med uregelmæssig menstruation, hidsighed og vægtstigning. Men overgangsalder, alligevel? Så tidligt? Jeg var i chok," siger Annamette.

Hun griner lidt, mens hun fortæller om begyndelsen på den overgangsalder, der ret hurtigt udviklede sig til lidt af et mareridt. Hun er ikke helt ude på den anden side, men i dag kan hun dog alligevel se det hele lidt udefra takket være en målrettet indsats og takket være sundhedsekspert Louise Bruun, der sidder lige overfor hende denne formiddag.

Det var nemlig Louises antiinflammatoriske kost i kombination med kettlebelltræning, der fik Annamettes mange gener til at aftage. Men først skulle hun helt ned under flisen og ligge, som hun selv beskriver det.

"Jeg stod midt i det hele og svedte og tænkte, at min krop selv måtte finde ud af det, men jeg fik det værre og værre. Jeg blev ved med at tage på og vågnede om natten og spiste kiks med ost. Jeg fik kløe på huden og i øjnene, tinitus, inflammationer, autoimmune reaktioner, og samtidig var jeg maksimalt udfordret rent mentalt," siger Annamette og fortsætter:

"Til sidst var jeg så desperat, at jeg i 2021 sagde ja til hormoner, men det fuckede det hele endnu mere op. Jeg fik stikkende fornemmelser over det hele, jeg tog mere på – 23 kilo i alt – jeg bandt væske, sov endnu dårligere og fik flere hedeture. På et tidspunkt havde jeg det så dårligt, at jeg blev udredt for lungecancer, fordi jeg havde hostet i månedsvis. Der blev jeg så angst, at jeg i desperation bare købte en laks og nogle blåbær for i det mindste at spise noget sundt, og så begyndte jeg at løfte kettlebells for at få noget energi ud af kroppen."

Annamette havde heldigvis ikke lungecancer men ”bare” infiltrationer på lungerne, fordi hendes krop var et stort bål af inflammation. Og det, at hun købte laks og blåbær, blev faktisk det første skridt i retning af den antiinflammatoriske kost, som hun kendte fra tidligere, og som hun havde haft gode erfaringer med, men som hun var kommet langt væk fra.

Nu gik hun all in og fik det inden for ganske få uger markant bedre. Der kom ro på systemet, og vægten begyndte at gå ned.

Annamette Fuhrmann

Forfatter og journalist.

Driver bloggen og Instagramprofilen @fuhrmannshedetur med over 18.000 følgere, hvor hun deler sin egen rejse gennem overgangsalderen og relevant viden.

Forfatter til bogen ”Længsler og leverpostej”.

49 år, har to sønner på 14 og 16 år med sin eksmand.

I dag har hun tabt de 20 af sine overgangsalderkilo, huden og øjnene stråler, hedeturene er væk, søvnen er bedre, og med overskuddet kom lysten til at dele de gode oplevelser med andre.

Undervejs i forløbet havde Annamette skrevet artikler om sine udfordringer, og hen ad vejen oprettede hun instagramprofilen @fuhrmannshedetur, hvor hun ærligt delte ud af erfaringer og op- og nedture.

Den havde Louise bemærket, og sammen satte de sig ned og skabte onlineforløbet ”Gør din overgangsalder til din overskudsalder”, hvor de første 400 kvinder allerede har deltaget.

Overgangen er en dårlig undskyldning

Selvom Annamette bl.a. har tabt sig mange kilo ved at følge Louises anvisninger og træne med kettlebells ved siden af, er det vigtigt for hende at sige, at vægttabet aldrig var det primære for hende.

Louise vil dog gerne understrege, at mange kvinder i overgangsalderen er kede af, at de tager på, fordi de tror, at de ikke længere kan smide de kilo. Den misforståelse vil hun gerne mane i jorden.

"Jeg kan slet ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne tabe sig, fordi man er blevet ældre. Efter min opfattelse er det lidt en dårlig undskyldning, hvilket jeg faktisk synes, at overgangsalderen er blevet i mange sammenhænge."

"Overgangsalderen er blevet en krog, man hænger alle livsstilsproblemerne op på. Mange af de kvinder, jeg er i kontakt med, har haft en livsstil i mange år, som ikke har været optimal, og når overgangsalderen så sætter ind, vælter skeletterne ud af skabet."

"Immunforsvaret, fordøjelsen, forbrændingen og stofskiftet fungerer ikke længere på samme måde, og så går det galt. Og ja, så ER det bl.a. sværere at tabe sig. Men ved at spise antiinflammatorisk og derved også få nedsat produktionen af stresshormoner kan man stille og roligt rette op på tingene. Det vigtige er, at man undervejs finder en måde at leve på, som man synes er dejlig, og som er rigtig for en selv," forklarer Louise.

Hvad er det, de kvinder, der kommer til dig, har gjort før, som ikke har været optimalt?

"De starter typisk med at sige, at de ”faktisk lever ret sundt”, men når jeg så går dem på klingen, er der godt nok mange hurtige løsninger, som medfører en masse gener. De kommer ikke på toilettet hver dag, de vågner hver nat, de er begyndt at tage på, og de har smerter i kroppen.

Når jeg spørger, hvad de spiser, svarer de, at det er ”alle de gode og sunde ting”. Men okay, så er der lige dage, hvor de har lidt travlt, og så bliver morgenmaden sprunget over til fordel for brød eller basser på arbejdet, eller de drikker en eller flere caffe latter med masser af mælk i stedet for et måltid."

Louise Bruun

Ernæringsterapeut, personlig træner, forfatter, foredragsholder, yogalærer mm.

Stifter af Louise Bruuns Akademi.

Afholder onlineforløb, retreats, træningsforløb og personlige konsultationer.

48 år, gift med Mads, mor til fire børn i alderen syv til 21 år.

"Til frokost, jamen, der spiser de skam en sund salat, men om eftermiddagen går de i alle mulige skuffer efter sukker, kiks og boller. Og så lige en caffe latte eller to mere.

Sådan kører det frem til middagsmaden, hvor de står og snacker, mens de laver maden, eller også bliver det til en hurtig forarbejdet færdigret, fordi energien er på nulpunktet.

Og nå ja, så er der lidt slik til filmen om aftenen. Det er ikke en sund måde at leve på, hvis du spørger mig," svarer Louise.

Louise brænder for sit budskab, og hun lægger ikke fingrene imellem, men hun har også en kæmpe erfaringsbase med masser af kvinder at trække på. Kvinder, der har fået det markant bedre ved at følge hendes anvisninger.

"Mange skal bare lige vænne sig til en anden følelse i kroppen, når de har spist. Nogle synes, at min mad er lidt kedelig, og i begyndelsen vil de hellere have wienerbrød, slik, kage og ostemadder, fordi de er vant til den tunge følelse, de får i kroppen af at spise det."

"Når de pludselig spiser meget grønt kombineret med gode proteiner og fedtstoffer, opfatter de det som et tomrum og en følelse af lethed i kroppen, som de ikke forbinder med at være mætte. De synes, det er dødssygt at spise chiagrød, for det giver dem ikke den der lynhurtige følelse af tilfredshed, som de leder efter. Men på sigt lærer de at elske min mad, fordi den smager så godt, haha."

"Jeg arbejder meget med de forskellige smage. Surt, sødt, salt, bittert, krydderurter og fedmen, for det er det, der gør, at man bliver mæt og tilfredsstillet," siger Louise.

"Ja, mange tror, at de stadig er sultne efter sådan et måltid, men man lærer ret hurtigt at genkende følelsen af en lettere mæthed, når man finder ud af, i hvor høj grad maden fungerer som den helt rette benzin for kroppen, og når man mærker, hvor meget mere energi, man får," tilføjer Annamette.

Få ro på nervesystemet

Mental uro er en stor udfordring for mange i overgangsalderen, og det var det også for Annamette Fuhrmann. Hun har fundet hjælp og ro i følgende tricks:

  • Køb en pigmåtte og lig på den hver dag. Pigmåtten aktiverer nervesystemet og stimulerer angiveligt muskler og væv og afspænder dine muskler.
  • Gå i sauna, det får hjertet til at slå hurtigere, og varmen får dig til at slappe af både fysisk og psykisk. • Hop i havet. Det booster hele kroppen.
  • Kom ud i naturen i stedet for at hænge foran fjernsynet.
  • Prioriter i det hele taget aktive pauser i hverdagen. Som regel får man mere ud af en gåtur end en lur på sofaen; man skal bare lige tage sig sammen.

Giv de gode vaner tid

En af Annamettes kæpheste er den mentale sundhed, for mange bliver udfordret på det mentale, når de rammer overgangsalderen. Det gjorde hun også selv.

"I dag finder jeg ro ved at ligge på min pigmåtte eller med min varmepude. Jeg holder også af at gå i sauna og prioriterer at komme ud i naturen. Flere havbade står på min to do-liste, og det skal nok komme. Det handler om at prioritere nogle pauser i hverdagen. Gerne aktive pauser som f.eks. en gåtur i skoven."

"Aktive pauser – gerne udenfor – giver som regel meget mere energi end en pause på sofaen. Samtidig vil jeg også gerne sige, at man ikke skal dunke sig selv oveni hovedet, hvis man ikke lynhurtigt får styr på alle de her ting. Det tager tid. Det vigtigste er at begynde at se den antiinflammatoriske kost, træningen og de gode pauser som et tilvalg i stedet for et fravalg. Så er man godt på vej."

Hvordan har du det selv i dag?

"Jeg har aldrig følt mig så fuld af power som nu. Aldrig. Jeg er stærkere end nogensinde, jeg arbejder mere effektivt, og jeg er meget mere gå-på-agtig. Jeg føler mig faktisk som en kæmpe raket," siger Annamette.

Lifehacks til overgangsaldervenlig mad

Tips fra Annamette Fuhrmann og Louise Bruun

Tænk i flere planter og mindre kød, mindre forarbejdet mad, mindre sukker, mindre alkohol.

Vælg alternativer som er lækre og sunde, som du kan spise i stedet for den chokoladebar, der måske ryger ned sidst på eftermiddagen.

Væk smagssanserne ved at lave lækker mad med masser af krydderier, urter, syre, og husk også fedmen i form af gode olier, avocado, nødder og kerner. Maden skal smage godt og være tilfredsstillende.

Lær at foodpreppe. Læg kikærter i blød dagen før, kog en stor portion, og frys ned i mindre portioner. Kog en stor portion quinoa eller brune ris, så du har til flere dage. Snit et helt kålhoved, skræl gulerødder, forbered andre grøntsager, og opbevar det i en beholder i køleskabet. Sørg for at have et lager af nødder og kerner, evt. ristede, som kan spice maden op. Når du foodprepper, er det nemt altid at vælge det sunde.