Jeg har mistet kontrollen over mit underliv, og det påvirker min hverdag alt for meget
Sundhedsekspert Thorbjörg Hafsteinsdottir svarer på læsernes spørgsmål om overgangsalder.
Spørgsmål:
Jeg har et meget generende problem, som gør mig både ked af det og frustreret. De sidste par år har jeg haft blærebetændelse flere gange. De varer i dagevis, og jeg er meget træt af det.
Jeg plejer at gå i svømmehallen et par gange om ugen, og jeg elsker virkelig mine ture og det at kunne svømme. Men det kan jeg ikke mere på grund af det her. Jeg har fået medicinsk behandling med både det ene og det andet, og det hjælper da også lidt, men det er ikke nok til at stoppe det. Faktisk føler jeg, at jeg har konstant svien, og det eskalerer så i smertefulde anfald et par gange om året.
Jeg ved ikke, om det hænger sammen, men jeg synes også, at jeg har lidt svært ved at ”holde på vandet”, så jeg bruger trusseindlæg. Jeg er 54 år, og min menstruation er ikke helt holdt op, men kommer, når det passer den. Men altså, jeg føler, at jeg har mistet kontrollen over mit underliv, og det påvirker min hverdag alt for meget. Er der noget, jeg kan gøre udover at behandle med den medicin, min læge ordinerer?
Svar:
Åh, hvor er det træls for dig med de gentagne urinvejsinfektioner. Det er så ubehageligt, og det gør så ondt. Mange kvinder deler din situation, da kvinder i overgangsalderen er særligt udsatte for blærebetændelse på grund af reduceringen i produktionen af østrogen. Manglen af hormonet gør nemlig slimhinderne tyndere og mindre elastiske og mere udsatte for skader, irritation og infektion.
Blærebetændelse opstår oftest i blæren på grund af bakterier, som finder vej til blæren via urinrøret. Hvis bakterierne er i stand til at invadere blæreslimhinden, som dækker hele blæren, opstår der en infektion. Slimhinden bliver hævet og irriteret, og bare den mindste urin vil fremkalde tissetrang. Symptomerne er hyppig tissetrang med små vandladninger, og det svier og gør rigtig ondt på grund af irritationen i slimhinden i både blære og urinrøret.
Somme tider kan irritationen lave hul på slimhinden, så der kommer blod i urinen. At bade i koldt vand kan også være irriterende for slimhinden og øge risikoen for betændelse. Det kan intimt samvær og sex i øvrigt også.
Ved symptomer på blærebetændelse skal du altid opsøge læge, der kan teste og dyrke urinen, så man kan begynde på den rigtige medicin. Men udover medicinen fra lægen kan du også forebyggende gøre noget for at styrke slimhinderne og derved mindske risikoen for gentagne blærebetændelser – så du forhåbentligt kan genfinde muligheden og glæden ved at svømme.
Her er tre veje, du kan gå:
- Kost: Prøv at undgå mad, der kan irritere slimhinderne og lave inflammation. Det er f.eks. sukker, slik, gluten, gær, kaffe, grøn te, alkohol, rå løg og stærke krydderier. Sørg for at spise balancerende fødevarer fra fed fisk, kylling, lidt kød, god olivenolie og smør, grøntsager og surdejsrugbrød. Brug evt. tilskud af omega-3 fiskeolie af høj kvalitet for den antiinflammatoriske effekt. Af kosttilskud vil jeg anbefale kollagen, zink, C-vitamin og A-vitamin, der alle styrker immunforsvaret i slimhinderne. Husk endelig at drikke rigeligt med vand, og sørg for at få tisset og tømt blæren, selvom det gør ondt. Og brug helst trusseindlæg af bomuld og bomulds- eller uldtrusser.
- Hormonbehandling: Vagifem er et receptpligtigt østrogen, der anvendes som lokalbehandling i form af stikpiller i skeden mod tørre, sarte, irriterede og tynde slimhinder. Den virker også på slimhinderne i blæren og gør den mere modstandsdygtig over for skadelige bakterier. Tag en snak med din læge om hormonbehandling. Jeg anbefaler, at den snak indeholder både behandling med østrogen og gestagen, for eksempel Utrogestan, som også kan fås som vaginalpiller.
- Alternative støttebehandlinger: Der findes flere studier, som støtter virkningen af D-mannose; et monosaccharid, som findes i visse frugter, herunder appelsiner, tranebær og blåbær. F.eks. mener man, at tranebærjuice (skal være uden tilsat sukker) kan hjælpe med at blokere receptorerne i slimhinderne, hvor bakterier sædvanligvis sætter sig fast og laver ballade. D-mannose er uskadeligt og uden bivirkninger. Det skal ikke erstatte en medicinsk behandling, og der skal drikkes en del juice, men det aktive stof fra tranebær kan også købes som kapsler i håndkøb. Der er delte meninger om virkningen, men det kan overvejes, når medicinen ikke virker efter hensigten, eller når man, som du, har gentagne infektioner. Det kan købes i håndkøb i de fleste helsekostforretninger, på apoteket og i Matas.