Derfor boller boomere bedre
Ældre voksne bliver ofte forbigået i samtaler om sex og intimitet – for når du rammer 60+, hvor meget sex har du så egentligt? Undersøgelser viser dog, at boomerne måske har det sjovere end alle andre.
Har vi som samfund ligget under for myten om, at et aktivt sexliv kun er for de unge, og hvor lagengymnastikken stille og roligt aftager jo ældre, vi bliver?
Hånden på hjertet (og efter en hurtig rundspørge på redaktionen) er der måske lidt en tendens til at tænke, at jo ældre man bliver, jo mindre sex har vi. Men den myte er flere undersøgelser klar på at afkræfte.
En undersøgelse fra 2016 af mere end 6.000 voksne i USA viser fx, at "alderen havde et positivt forhold til seksuel livskvalitet", hvor forskere konkluderede, at ældre respondenter havde udviklet, hvad de kaldte "seksuel visdom" - som ikke kun refererede til seksuel dygtighed, men også respondenternes egnethed som en hensynsfuld og givende partner. Og en undersøgelse fra Israel fra 2018 viser, at voksne i alderen 60 til 91 havde skiftet deres fokus "fra begær til kærlighed" og fra at "komme til at give" sex over tid.
Parterapeut og sexolog, Ditte Winkel, nikker genkendede til undersøgelsernes konklusioner, men hvorfor har boomere så bedre sex?
”Der er jo opbygget noget erfaring, og mange har opnået det, vi kalder for seksuel visdom. De har lært, at man ikke bliver født som en god elsker – det er noget, som bliver skabt hen over tid. Når du bliver ældre, kommer der en form for selvtillid og selvværd i din seksuelle rygsæk, der gør, at du nu ved, hvordan du selv nyder, men også hvordan din partner nyder. Og den fortrolighed kan tage tid for mange at komme til.”
Det handler helt enkelt om at vide, hvilke knapper der skal trykkes på hos dig, hvilke præferencer du har, hvad er dine likes, og hvad er dine dislikes? Og det har man bare meget mere styr på, jo ældre man bliver, forklarer Ditte Winkel i ALT for damerne i podcasten, Tænd for mig.
Hun har også bud på, hvorfor yngre generationer ikke har lige god sex som de ældre.
”Det er ikke noget, der nødvendigvis starter i soveværelset. Vi har en kultur, der gerne vil effektivisere alting, og vi vil gerne være produktive. Og hele den tankegang, som også sniger sig ind i familieliv og arbejdsliv, tager vi med ind i et seksualliv. Og så er det, at vi bliver meget målrettede bl.a. i orgasmejagten, for nu skal vi fandme have noget ud af det, for nu sover lille Ole endelig, og der er blevet givet 15 minutter, så nu skal vi bare gå til makronerne. Og det er ikke lige forudsætningerne for et supergodt knald,” siger Ditte Winkel, som understreger, at den effektivisering, som har indtaget vores liv og dagligdag, ikke er en særlig flatterende tankegang at tage med eller være styret af, når det kommer til seksuallivet.
Finder ro i rynkerne
Men handler det gode sexliv også om den måde, vi opfatter os selv og vores krop på? Hvor den ældre generation måske hviler mere i den måde de ser ud på – i hverdagen såvel som i dobbeltsengen, hvor den yngre generation er vokset op med sociale medier, billedredigering og konstante sammenligninger.
”Absolut,” siger Ditte Winkel og fortsætter.
”Der er jo en præstationsangst-kultur blandt de unge. Kropsskam og 12-tals-piger er blevet fænomener, og det er ikke længe siden, at der kom en undersøgelse, som viser, at vores unge piger aldrig har haft så meget angst, som de har i øjeblikket. Så der er helt sikkert noget med vores eget selvbillede, og når man er nået op i en vis alder – nu kan jeg ikke tale for alle, men rigtigt mange finder ro i, at tyngdekraften har sat ind, og rynkerne har fået lov at overtage. Og man har måske været sammen med sin partner de sidste 20 til 40 år, så hvis ikke han eller hun accepterer, hvordan jeg ser ud nu, hvad kan man så gøre ved det?
De kommer også fra en anden generation, hvor der op i gennem 70’erne og 80’erne var en helt anden frihed i at rende nøgne rundt på en eller anden lejr. Der ser vi så heldigvis, at der kommer lidt et skred nu, hvor kvinder igen vil gå topløse på badeanstalter og strande, så der begynder at komme lidt kropsfrihed igen, for det har været meget fastlåst,” forklarer Ditte Winkel.
Ditte Winkels råd til at få lige så god sex som boomerne er at tage noget tempo ud af sex.
”Og så er der mange, som vil sige, hvordan har du forestillet dig, at det skulle foregå, for vi har simpelthen næsten ikke tid i forvejen, og hvordan skal vi kunne afsætte en seance på tre kvarter? Mit svar vil være at nedsætte forventningerne. Gå ind i rummet uden en hel masse forventninger til, hvad der skal foregå, og uden et manuskript. Rigtigt mange par ved nærmest på forhånd, hvad der skal ske, inden de går i gang; det er de samme fire stillinger, det tager 12 minutter og så er vi igennem repertoiret. Begynd i stedet at udforske hinanden påny, I skal turde at være nysgerrig igen, og selv om I har kendt hinanden i otte år, så se, om I ikke kan finde på noget nyt. Det kommer til at kræve en ny nysgerrighed, og det kommer til at kræve noget tid, men gevinsten vil være det hele værd.”