Er det nok træning, at jeg cykler 5 km til og fra arbejde hver dag?
Solen skinner, så hvorfor ikke tage cyklen på arbejde? På den måde får du samtidig klaret træningen ... eller hvad. Vi har spurgt træningsekspert Anna Bogdanova.
Først og fremmest lyder det skønt med en cykeltur både til og fra arbejde dagligt i stedet for at tage bilen. Du får lys, frisk luft og hverdagsbevægelse. For mange er det også ét af de få tidspunkter på dagen, hvor de kan holde fri for mobilen, mailen og at skulle være noget for andre, så det bliver en tiltrængt pause, der også er vigtig for vores mentale sundhed.
Kan det så erstatte din anden træning? Mit svar er både nej, og ‘det kommer an på, hvad ambitionen er med din træning’.
For bevægelse holder os i gang og modvirker stilstand i kroppen, så hvis det er målet i sig selv, er det fint med den daglige cykeltur. Det er også bedre end slet ikke at røre sig, og kan være fint som eneste træning i en kort periode, hvor overskud fx er en mangelvare.
Men det vedligeholder ikke din muskel- og knoglemasse, som er afgørende for særligt kvinder at holde fast på, hvis vi skal bevare vores frihed til at gøre det, vi gerne vil kunne med kroppen – også langt op i alderen.
Hvis ambitionen er at stå skarpere, stramme op, blive stærkere og kunne flere ting med lethed, er du nødt til at supplere cyklen med styrketræning. Eller faktisk omvendt: du bør træne din styrke før alt andet, og så supplere med kredsløbstræning eller hverdagsbevægelse som fx en cykeltur.
Det ene behøver bestemt ikke at udelukke det andet, men jeg vil altid anbefale at prioritere styrketræning, og det behøver ikke tage mere end 5-15 minutter om dagen for at få mærkbar og synlig effekt.
Styrketræning kan nemlig noget, som din cykeltur ikke kan:
- Det øger både din evne til at forbrænde kulhydrater og fedt mere effektivt i op til et til to døgn efter, og du vil opleve mere energi til hverdagsbevægelse.
- Det bremser eller mindsker det muskeltab, der naturligt sker med alderen – og som accelereres af inaktivitet.
- Det afbalancerer din appetitregulering, så du ikke så let kommer til at overspise, men også bedre kan mærke, når du har brug for mere mad.
- Det dæmper også inflammation, som spiller en rolle ved smerter og langt de fleste livsstilssygdomme.
- Det giver dig mere energi og overskud til resten af din dag og aktiviteter.
Og som ekstra bonus: Hvis du gradvist arbejder dig op til større og større belastning i din styrketræning, vil du ikke alene kunne vedligeholde din muskel- og knoglemasse, du vil også opleve, at din tur på cyklen bliver:
- Nemmere
- Træner basale funktioner i luftveje og kredsløbssystem – uden at udmatte dig
- At alt andet i dit liv bliver lettere, om det så er at løbe efter bussen, bære børn eller børnebørn, lave havearbejde, løbe, spinne eller dyrke yoga.