Find din tidstype og få mest ud af din tid
Elsker du excelark, hader du spildtid, eller har du svært ved at tage dig sammen til noget som helst?
Mere tid og overskud er noget mange af os efterspørger. Hverdagen er hektisk og resulterer i, at vi har brug for redskaber til at takle stress.
I en ny bog "Har du tid?" kan du blive klogere på, hvordan du får det bedste ud af døgnets 24 timer. Mød tre kvinder, der har vendt tiden til deres fordel.
Resultatfanatikeren
Sådan er du:
Tid handler for dig om at gå efter målet. Du tænker ikkemeget over vejen derhen, men har hele tiden fokus på resultatet.
Det gode:
Du er fantastisk til at overholde deadlines, og folk beundrer dig for alt det, du når.
Udfordringen:
For dig kan livet ende med at blive en lang tjekliste, hvor der bare skal krydses af: godt job, to velfriserede børn, et løbet maraton og så videre. Hvilket vil sige, at der er fare for, at du ikke nyder vejen. Samtidig er der ogsårisiko for, at du allerede er på vej videre mod et nyt mål, hver gang du har nået et. Det kan betyde, at du mangler nærvær for eksempel i forhold til din familie, fordi du hele tiden skal noget andet – hvad enten målet er aftensmaden eller mødeplanlægning til næste dag.
Det kan du gøre:
Gør det, der virkelig betyder noget for dig, til dit mål.Et mål kan for eksempel være at invitere dine venner på middag en gang om måneden eller at lave aftensmaden sammen med dine børn. Trænger du til at komme ned i tempo, så vælg en aktivitet, der samtidig har et mål i sig. Det kan for eksempel være ved at lære at spille et instrument.
Tidsadjudanten
Sådan er du:
Tid har du nok af, mener du. Og derfor er du altid klar til at hjælpe og træde til, hvad enten der skal laves frikadeller til sammenskudsgildet eller bages kage til klassens time.
Det gode:
Du er god til at være spontan og til stede i det, du gør, og hvis det ikke var for dig, ville der mangle medlemmer i festudvalget og frivillige i andelsforeningen. Ligesom din søn og alle hans venner ville kigge langt efter én, der ville bruge tiden på at køre dem til fodbold.
Udfordringen:
Det er selvfølgelig prisværdigt, at du er så sød og hjælpsom og altid har tid til at hjælpe andre, der er kommet i tidsmæssig uføre. Men hvad med dine egne drømme? Når du dem? Der er i hvert fald risiko for, at du år efter år hopper ind i det nye år med det samme nytårsforsæt, fordi du aldrig får tid til at prioritere det, du gerne vil.
Det kan du gøre:
Sørg for, at du ikke hele tiden griber nuet på andres præmisser. Vær lidt mere egoistisk, og tænk over, hvad du kunne tænke dig at bruge din tid på – i morgen, om en måned og om et år.
Planlæggeren
Sådan er du:
Tid er noget, du bruger fornuftigt på at udføre de ting, du har sat dig for. For dig betyder resultatet måske ikke så meget. Du har i højere grad fokus på vejen dertil.
Det gode:
Du har en stærk pligtfølelse. Der er dig, man skal kontakte, når noget skal arrangeres, og opgaver skal løses. For det er det, du kan.
Udfordringen:
Du kan gå så meget om i eksekveringen af din plan, at du glemmer at nyde nuet. For eksempel når du holder middag og i stedet for at glæde dig over gæsterne og maden, sidder og fokuserer på, hvordan du får plads til alle tallerknerne i opvaskemaskinen, inden næste ret skal serveres. Men andre ord: Faren er, at din længsel efter effektivitet kommer til at overskygge din evne til at nyde.
Det kan du gøre:
Glem pligten og effektiviteten, og husk nydelsen oglysten. Bare for en stund. En gang imellem.
Nøleren
Sådan er du:
Tid er noget, som du gerne vil bruge på en masse ting, men du kommer bare aldrig rigtigt i gang og har derfor svært ved at nå et mål.
Det gode:
Du er god til at drømme og har de rette intentioner og kan faktisk også være ambitiøs.
Udfordringen:
Som nøler er du ofte sløv og utålmodig på samme tid. Du orker ikke at give i kast med opgaver, der kræver et langt sejt træk. Derfor bliver din hovedopgave på din uddannelse aldrig færdig, og derfor får du ikke malet væggene i huset, selvom de har trængt til det i 10 år.
Det kan du gøre:
Lad være med at lade dine ambitioner spænde ben for dig. Der er ingen, der siger, at du skal have et 12-tal for din hovedopgave, og at du behøver at male alle rummene i huset på samme tid. Mindre kan også gøre det. Så find ud af, hvad du vil, og udtænk bittesmå skridt, der kan få dig derhenad.
Typen, vi alle kan forvandle os til -Den pressede
Sådan er du:
Hvad enten det skyldes pres fra familie, arbejde eller noget helt tredje, har du mistet overblikket. Det kan ske for os alle. Og der er kun en ting at gøre ved det: Erkend det. Der er ingen grund til at bruge din energi på at slå dig selv i hovedet. Bed hellere om hjælp, og sig, hvad der er svært, så du kan komme ud af presset.
Læs om tre kvinder med hver deres tidstype på de næste sider...
LÆS OGSÅ: Kom i form efter din type
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Sådan får du tid til at træne
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Sådan får du 10 x mere energi og power
Resultatfanatikeren - "Jeg vælger børnene fra en gang imellem"
Charlotte Danielsen er resultatfanatiker og bryder sig ikke om spildtid. Hun valgte derfor at forlade jobbet som politibetjent og blive selvstændig, så tiden i dag er hendes egen. På den måde føler hun, at hun får det optimale ud af døgnets 24 timer.
Navn: Charlotte Danielsen.
Alder: 42 år.
Arbejde: Billedkunstner og iværksætter. Se mere på Charlottedanielsen.dk
Privat: Bor i Lejre med sin mand og deres tre sønner på 13, 9 og 6 år.
Tidstype: Resultatfanatiker.
– Jeg vil have det optimale ud af min tid. Jeg bryder mig ikke om spildtid, så jeg har hele tiden en form for plan med det, jeg laver, og jeg ved, hvad jeg vil opnå med det. Jeg ved ikke, hvor jeg er om ti år, men jeg ved, hvad jeg vil nu og her og har det bedst med at gå fra det ene mål til det andet. Der er meget, jeg gerne vil nå.
– Vi har alle et tempo, og det at gå fra det ene mål til det andet passer til mit tempo. Jeg tror, det ligger i generne. Jeg går også hurtigt, når jeg går.
– Jeg har tidligere arbejdet som politi-betjent, men jeg havde svært ved at indordne mig. Der var så meget andet jeg gerne ville, for eksempel lave kunst. I dag arbejder jeg selvstændigt derhjemme, hvilket vil sige, at der er ro omkring mig til at få gjort de ting, jeg gerne vil. Samtidig med, at jeg kan passe min familie, købe ind, vaske tøj og så videre. På den måde har jeg prioriteret og taget konsekvensen af, hvem jeg er, og hvordan jeg vil bruge min tid.
– Jeg tror, at hvis vi bremser os selv i det, vi gerne vil bruge vores tid på, bliver vi tømt ud. Hvis vi skal have overskud, er vi også nødt til at gøre det, der interesserer os. Det, jeg brænder for, er det, der giver mig energi. Og hvis jeg ikke beskæftiger mig med det 100 procent, kommer jeg ingen vegne.
– Det kan være svært at nå sine mål, når man stifter familie og dermed må indordne sig i en gruppe, men hvis du ved, hvad der er vigtigt for dig, kan du også bedre tage tiden. Heldigvis er jeg sammen med en mand, der har det ligesom jeg, og vi sørger for, at der ikke er mange praktiske ting, der står i vejen for, at vi kan gøre det, vi har lyst til. Klokken 19.30 har vi klaret alt hjemme hos os og kan gøre det, vi vil. Madpakkerne er smurt, tøjet er lagt sammen, og børnene er klar til at komme i seng.
– At jeg har det, som jeg har det, betyder også, at jeg vælger børnene fra en gang imellem. Det kan være, at de vil have, at jeg skal sidde og se på dem spille på iPad'en, men så vil jeg altså hellere researche på en ny ide.
– Jeg går ikke til arrangementer, hvor jeg kan lugte, at det bliver en tidsrøver eller at setuppet er kedeligt. Ligesom jeg heller ikke går ind i et netværk, hvis jeg ikke tror, at jeg kan få noget ud af det, eller kan bidrage med noget.
– Jeg har det svært med nøleren. Dem der bare snakker og snakker og ikke handler. Det er jo spildtid. Selvom de sidder med alle kortene på hånden, kan de få snakket sig selv ned til, at det, de gerne vil, ikke kan lade sig gøre.
– Jeg har et stort netværk, men jeg har meget få i min inderkreds, fordi et af mine mål er, at jeg gerne vil bruge tid og omtanke på dem, der er der.
Et godt råd fra en resultatfanatiker
– Find ud af, hvad der virkelig har betydning for dig. Overvej, hvad det er, du smider væk, når du siger til dig selv, at du ikke har tid til det, du gerne vil.
Læs mere på næste side...Tidsadjudanten - "Jeg har parkeret den dårlige samvittighed"
Som tidsadjudant er Tine Lund-Bretlau villig til at bruge tid på ting, selvom de ikke er skrevet ind i kalenderen. Men hun er også en planlæggertype, der sætter sin tid i system. Kodeordet er knivskarpe prioriteringer.
Navn: Tine Lund-Bretlau.
Alder: 36 år.
Arbejde: Særlig rådgiver for kulturminister Marianne Jelved.
Privat: Gift og mor til en pige på 6 og dreng på 3 år. Familien bor på Amager.
Tidstype: Tidsadjudant og planlægger.
– Hver dag, når jeg går i seng, står der i min kalender, hvad jeg skal nå næste dag, og hver dag ender jeg med at lave noget helt andet. Jeg har et job, hvor mange journalister ringer, og hvor der pludselig er en pressesag, der skal håndteres, eller der sker noget på Christiansborg, som vi skal forholde os til. Derudover er der kolleger, der kommer med ting, der skal kigges på og så videre. Men det er jo et vilkår i den type job, og så længe, jeg kender rammerne, og ved, hvad jeg skal gøre, er det ikke et problem.
– Jeg synes, mit arbejde er sjovt, og derfor ligger der også mange interesse-timer i det. Men jeg kan også godt lide at være sammen med min familie, løbe, gå i biografen og drikke et glas rødvin med mine veninder. Derfor må jeg prioritere benhårdt.
– Trækker arbejdsdagen ud, og skal vi have middagsgæster, tager jeg hellere en pizza med hjem i stedet for at aflyse. På den måde er jeg ret loose. Jeg foretager hele tiden en vurdering af, hvad der er vigtigst nu og her, og så kaster jeg mig over det. Det gælder også i forhold til min familie. På et tidspunkt, hvor min datter havde det lidt svært, valgte vi at være hjemme i flere weekender for at få ro på. Et andet eksempel er fra forleden, hvor min veninde, Rikke, som til daglig bor i Bruxelles, ringede og spurgte, om jeg ville med ud at spise. Der valgte jeg at gå med. Var jeg taget hjem, havde jeg alligevel kun kunnet se mine børn et kvarter, før de skulle sove. Sådan er det hele tiden en vurdering.
– Jeg har det svært med typen, der konstant er presset. Der har jeg det sådan: Okay, træf nogle valg!
– Som udgangspunkt har jeg jo for lidt tid, når det kommer til at passe mit arbejde, være sammen med min familie og også have tid til det, der ikke har med familie og arbejde at gøre. Men sådan har jeg valgt det. Jeg ser ikke mine venner og veninder nok, men jeg håber, at jeg kommer til det på et tidspunkt, og så håber jeg, at de stadigvæk er der. Den dårlige samvittighed har jeg parkeret. Jeg gider ikke have dårlig samvittighed i forhold til min mand, mine børn, venner eller arbejde. I stedet kigger jeg på dem og vurderer, om alle lader til at have det godt. Og har de det, så glæder jeg mig, og har de det ikke, så er der noget, jeg må prioritere anderledes. Hvis det for eksempel er lang tid siden, at min datter har haft legeaftale og hun har skrevet en liste med alle dem, hun godt kunne tænke sig at lege med, går jeg tidligt fra arbejde.
– Selvom jeg prioriterer forskelligt afhængigt af omstændighederne, har jeg stadigvæk drømme. Der er nogle ting, jeg gerne vil. Jeg vil vildt gerne rejse med familien til Østen i to-tre måneder med rygsæk og bare tulle rundt, spise ananas, bade og kede os så meget, at vi til sidst bliver helt frustrerede. Og det skal nok komme til at ske, jeg skal bare lige have bearbejdet min mand.
Et godt råd fra en tidsadjudant/planlægger
– Skip den dårlige samvittighed, og stå ved de valg, du træffer, hvis de virker for dig og dine omgivelser.
Læs mere på næste side...Planlæggeren - "Jeg snyder mig selv til lidt spontanitet"
Charlotte Wieth-Klitgaard er planlægger. Hun er typen, der elsker excelark, og som stiller sin julepynt de samme steder i huset år efter år. Hun ved, hvad hun skal om fem minutter – og om et år. Spontanitet er noget, hun øver sig i.
Navn: Charlotte Wieth-Klitgaard.
Alder: 45 år.
Arbejde: Beskæftigelseschef i Rudersdal Kommune og medforfatter til bogen "Har du tid?" og "Sæt dit rod på plads".
Privat: Gift og mor til to sønner på 20 og 16 og en datter på 13 år. Derudover er hun bonusmor til to piger på 18 og 15 år. Familien bor i Birkerød.
Tidstype: Planlægger.
– Jeg er superplanlægger. Det meste af det, jeg laver, kører efter en snor. Jeg er sådan én, som folk spørger: "Hvordan når du det, du når?" Og jeg når også meget. Jeg har tre børn, min mand har to, jeg har et arbejde, jeg træner, og så er jeg ved at tage en mastergrad. Planlægning er mit virkemiddel. Jeg bruger ikke tid på unødvendige ting. Da jeg blev skilt fra børnenes far, lavede vi et excelark, hvor vi plottede børnenes aftaler ind. Det opdaterer vi hver måned, så der er fuldstændig styr på alle aftaler.
– Jeg er meget striks med tiden og mister nemt tålmodigheden. Jeg kan slet ikke have, hvis f.eks. et møde trækker ud, så jeg øver mig i at være tålmodig.
– Da jeg startede på mit arbejde, var der en, der efter et halvt år sagde: "Du er sådan en, der stiller julepynten det samme sted hvert år." Og det var rigtigt! Jeg tænkte meget over det bagefter, for det er jo ikke særligt flatterende at være sådan en type, hvor der slet ikke er nogen spontanitet. Men samtidig holder jeg jo af at vide, hvad jeg skal og hvornår.
– Ofte er mit liv sådan, at jeg kan skrive dagbog for den næste dag, og så kommer den til at stemme overens med det, der sker. Men der ryger noget nærvær, når det hele er så forudsigeligt. Derfor snyder jeg mig selv til lidt spontanitet for eksempel ved af og til at sætte mig ved et andet bord i kantinen, så jeg kan få talt med nogle andre mennesker. Jeg køber også nogle gange ind andre steder, end jeg plejer, eller går andre ruter end de sædvanlige, så jeg oplever noget andet og får et nyt blik på tingene.
– Jeg ved godt, at jeg på mit dødsleje ikke vil ligge og glæde mig over mit velplanlagte liv. Derfor skal jeg også huske at fokusere på de mere bløde ting. Men de kan faktisk også planlægges. Til jul planlagde jeg for eksempel en bagedag med familien, der fandt sig i at få at vide, at vi skulle mødes til morgenmad klokken 10, og at turen gik til kirkegården klokken 15.
– Når det kommer til andre tidstyper, forstår jeg ikke nøleren. Jeg har det dog sværest med resultatfanatikeren, der går direkte fra a til å og helt uden om processen. Min mand er resultatfanatiker og typen, der kan finde på bare at bestille en rejse, uden at vi har talt om, hvorfor vi skal derhen, og hvad vi skal se.
Et godt råd fra en planlægger
– Bryd vanerne, og find på aktiviteter, der kan få dig ned i tempo samtidig med, at der sker noget. Jeg er selv begyndt at strikke.
LÆS OGSÅ: Kom i form efter din type
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Sådan får du tid til at træne
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Sådan får du 10 x mere energi og power