Husk restitutionen - og boost din form
Restitution efter træning er super vigtig for at din krop kan blive endnu stærkere. Michelle Kristensen guider dig til den gode restitution her.
I iveren efter at forbedre formen ser jeg rigtig mange mennesker glemme én vigtig ting: at restituere! Og det vil jeg rigtig gerne lave om på, for din krop har brug for ro for at kunne blive endnu stærkere. Læs min guide til den gode restitution her:
1. HVAD ER RESTITUTION?
Restitution er den periode efter træning, hvor du giver kroppen lov til at reparere sig selv. Det er under restitution, at din krop forbedres, og du bliver stærkere.
2. HVORFOR ER DET SÅ VIGTIGT?
Hvis ikke du restituerer, kan du risikere at blive skadet, miste muskelmasse, eller at kroppen ligefrem begynder at nedbryde sig selv. Hvis du derimod giver kroppen mulighed for at restituere, vil du blive stærkere, og næste gang du træner, vil din krop kunne klare at blive presset lidt mere. Så restitution er en af ingredienserne i opskriften på en god form.
LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du styrketræner?
3. HVORDAN RESTITUERER JEG BEDST?
Når din krop er meget øm, er det et tegn på, at du skal lade den hvile. Du behøver dog ikke at sidde stille for at restituere. Måske du har hørt om restitutionstræning, og med det menes, at du kan lave noget aktivt dog med en meget lav belastning. Det kan f.eks. være en rolig løbetur, en cykeltur, en tur i svømmehallen eller en gåtur. Yoga og pilates er i dén grad også gode kilder til en fornuftig restitution, da du får varmet kroppen godt op uden at udsætte den for svær belastning. Derudover er søvn og kost også vigtige kilder til din restitutionsproces. Når du sover, forbedres din fysiske form. Kost er vigtigt, da dine muskler hovedsageligt er bygget op af proteiner. For at muskelfibrene kan lappes sammen igen, er det en god ide at få noget protein til dine måltider, og har du haft et hårdt træningspas som f.eks. interval, kan du indtage noget proteinholdigt sammen med noget kulhydrat lige efter endt træning. Det øger din restitutionsproces. En god eftertræningssnack er en lille kakaomælk, som indeholder protein fra mælken og kulhydrat fra kakaoen.
4. HVORDAN VED JEG, OM JEG RESTITUERER NOK?
Din restitutionstid afhænger af, hvor god form du er i, og hvor hårdt du har trænet. Højintensitetstræning som intervaltræning og HIIT er meget hårdt for kroppen, og derfor kræver det en længere restitutionstid. Det er altid godt at lægge de hårde pas forskudt af hinanden, så du kan nå at restituere. Hvis du har to intervaltræninger om ugen, kan de f.eks. ligge mandag og fredag. På den måde har du altid et par dage at restituere i, hvor du kan tage en let styrketræning, dyrke yoga eller tage en rolig løbetur.
LÆS OGSÅ: Sara Maria & Gitte: "Det skal være sjovt at løbe"
LÆS OGSÅ: 14 myter om din forbrænding
LÆS OGSÅ: Michelle Kristensen: Sådan sætter du dig et mål - og når det