Nulstilling af kosten

"Jeg kunne ikke drømme om at forsøge at lave en othellolagkage af skyr"

Hun lærte os at lave fedtfattige boller i karry og fik en tur i mediemøllen, da hun skyllede kød under vandhanen. I dag har Anne Larsen fokus på at nulstille kroppen med sunde råvarer.

Af Marie-Louise Truelsen

Hvad betyder sundhed for dig i dag?

– For mig er sundhed forbundet med nydelse. Og sundhed er, når jeg kan mærke i min krop, at det, jeg spiser, er godt for mig. Jeg er slet ikke fanatisk, men jeg kan jo mærke, at der er forskel på, om jeg spiser en stor kanelsnurre eller en omelet til morgenmad. Kanelsnurren får jeg reflux af, altså tilbageløb af mavesyren, det gør jeg ikke af omeletten. Mad skal primært smage godt, og så skal det være sundt. Men jeg kunne ikke drømme om at forsøge at lave en othellolagkage af skyr, for det kan man ikke. Spis ægte varer, men spis mindre af det.

Hvad betød det for dig for 20-25 år siden?

– Jeg vejede 30 kilo for meget og tænkte ikke på sundhed, det turde jeg slet ikke. Men da jeg læste Susan Powters bog "Aldrig mere slankekur", gik det op for mig, at man godt kunne tænke sundhed uden at skulle spise som en kanin. At man kan lave sin kost om i stedet for at gå på slankekur. Lige i numsen af mit eget vægttab udgav jeg bogen "Fedtfattig kost – gode hverdagsretter", som var en fordansket udgave af Powters nye måde at tænke slankekur på. Jeg kunne se, at der var et marked for fedtfattig kost, fordi jeg mødte kvinder, der fik tårer i øjnene, når jeg sagde, at jeg kunne lave boller i karry med mindre fedtindhold.

Hvilke sundhedstrends har du været igennem personligt?

– Jeg prøver det meste af for at se, hvordan det virker. Atkins-diæten. Palæo-diæten. Men der er altid noget, jeg savner, og når jeg savner noget, bliver jeg ked af det, som for 20 år siden, når jeg gik på slankekur. Jeg skal have nogle kostkoncepter, hvor der er højere til loftet.

Hvilke sundhedstrends har du været igennem professionelt?

– Det private og det professionelle smelter sammen. Jeg har en lille håndfuld klienter, der kommer og bliver coachet ned i vægt, og det er klart, at når de spørger til alle de nye kure og kostretninger, så kan jeg ikke bare sige, at det kun er mit, der virker. Jeg er nødt til at prøve de andre ting af selv. Jeg og Martin Kreuzer har lige udgivet bogen "Slank uden afsavn", som er 42 dages kostplan. Den starter med 14 dages nulstilling, og det er noget, jeg selv gør fire gange om året. Efter jul, efter påske, efter sommerferien og efter efterårsferien. I en nulstilling drikker man ikke alkohol og spiser ikke brød, frugt og tilsat sukker i 14 dage. I stedet spiser man masser af grøntsager, kød, fisk, fjerkræ og gode olier, og så får man slukket inflammationen i kroppen. Det gør blandt andet, at man bliver meget opmærksom på, at man måske ikke behøver at have et rødvinsglas fast monteret i højre hånd.

Hvad er det mest skøre, du gennem tiden har gjort i sundhedens navn?

– Det var jo, at jeg på tv skyllede hakket oksekød under den varme hane. Jeg havde en mening med det, som blev fuldstændig misforstået. Det handlede om, at hvis man kun kan få hakket oksekød med en fedtprocent på 18-22, så kan man med fordel skylle fedtet ud og udskifte det med sundt fedt. Der var bare ikke nogen, der så, at jeg hældte 15 gram olivenolie i pr. person bagefter. Kritikken bagefter tog jo fuldstændig overhånd, men jeg har ikke fortrudt, at jeg gjorde det. Jeg har kun fortrudt måden, det blev fremstillet på i programmet.

Hvad er det bedste, du har gjort i sundhedens navn?

– Det var, at jeg tog en beslutning om at lægge min kost om, hvilket betød, at hele mit liv blev ændret. Jeg begyndte at arbejde med sund kost, og det har gjort mig til et mere tilfreds og lykkeligt menneske. Jeg elsker det, jeg laver.

Hvad er din mest overflødige sundheds- eller fitnessdims?

– Jeg har et lille jern, som kan skære agurker og bananer i ens skiver. Det er simpelthen så overflødigt.

Anne Larsen i 1999, hvor vi gik højt op i at skrue ned for fedtet.

Hvor sund er du i dag i forhold til for 20-25 år siden?

– Mærkeligt nok er jeg sundere i dag, end jeg var dengang. Jeg er sundere oppe i mit hoved, fordi det er faldet på plads efter det store vægttab. Der er nogle ting, jeg ikke spiser, og nogle andre ting, jeg går efter, for min krop skal ikke bruges som skraldespand. Jeg bruger ikke mange penge på tøj, men jeg køber kvalitetskalorier. Min første prioritet er at spise og drikke godt. Så spiser man mindre. Når det så er sagt, så spiser jeg måske en lille smule for meget. Og det er simpelthen, fordi det smager så godt og er så megasundt, og jeg ligger stadigvæk inden for normalvægtsom-rådet, men oppe i den høje ende.

Hvad havde kvinder brug for at lære om sundhed for 20-25 år siden?

– Da jeg kom med de fedtfattige bøger, var der et stort fedtblus, der skulle skrues ned for. Fødevarestyrelsen

havde året før lavet en kampagne, der hed "Let sovsen Jensen", hvor de prøvede at lære folk at lave saucer med

mindre fedt. Dengang skulle man lære at tilegne sig viden om sund kost og så gå ud og omsætte den viden i praksis.

Og hvad har kvinder brug for at lære om sundhed i dag?

– Vi skal simpelthen lære at slappe af! Alt det med, at man ikke spiser det ene eller det andet, for så tager man på. Hold op. Spis lidt mindre af det hele, få det til at smage godt, og nyd for pokker! Drik et glas vin om tirsdagen, hvis det er der, du er ude og spise, og lad det stå om fredagen.

Hvad tror du, der kommer fokus på rent sundhedsmæssigt de kommende år?

– Nulstilling bliver det nye sort. Nu er jeg alt for jysk til at have storhedsvanvid, men jeg tror, at nulstilling bliver stort. Det er så fedt at få slukket for det hele. Og nulstilling er ikke detox, der er ikke nogen, der skal proppe en "haveslange" ind i mine alt for private dele. Vores krop kan rense sig selv. Men det er så fedt at slukke for alle blus ved en nulstilling, hvor du spiser gode, sunde råvarer. Jeg tror også meget på antiinflammatorisk kost, for jeg kan se, hvor meget vores bøger om det sælger.

Anne Larsen, 62

Er kogebogsforfatter, foredragsholder og kostvejleder og aktuel med bogen "Slank uden afsavn" med fokus på bl.a. antiinflammatorisk kost. Se mere på Annelarsen.dk.