5 tips: Vend dine fejl til fordele
Du har sikkert 100 fejl og ser ting ved dig selv, som du gerne ville have var anderledes. Men hvad nu, hvis der i præcis de egenskaber faktisk er vigtige nøgler til din indre ro og den unikke, skønne person, du er?
1. Fra fejl til fordel
Tag et stykke papir, og lav en hurtig liste over dine største ”fejl”. Skriv dem i en kolonne under hinanden. Du kan skrive alt det på, som du vil, uanset om det er noget i stil med: ”Jeg er dårlig til at svare mine venner, når de skriver til mig” eller ”Jeg er en kedelig planlæggertype”. Når du har lavet fejl-kolonnen, finder du fordelen i hver enkelt fejl og skriver den ved siden af. Hende, der er dårlig til at svare sine kære, er måske virkelig god til at koble sig fra nettet og være i nuet. Og måske er fordelen ved at være en planlægger, at du når dine mål. Hvis dine fejl er karaktertræk som: ”Jeg bliver vred eller er perfektionist”, så er der også en fordel i det. Mange mennesker, der bliver vrede, er også ærlige og viser, hvad de føler. Ligesom perfektionister gør sig umage. Leg med det.
2. Drop dommen
Vi dømmer os selv for hårdt. De fejl, vi har fået ind i hovedet, er fejl ved os, bliver vi ved med at slå os på. Vi slår os måske på andre, når vores overdrevne perfektionisme, vrede eller frygt for at sige fra tager over. Men så slår vi os endnu en gang, når vi bagefter skælder os selv ud over at være sådan. Det er dobbelt op på alt det, som gør det hårdt at være os. Så her er, hvad du gør i stedet. Du holder op med at dømme dig selv. Mød dig selv med venlighed. Vis forståelse for, at du har det sådan, og lad være med at gå ind i runde to, hvor du smager din egen dom. Det sætter dig også fri til at forstå dine ”fejl” på nye måder. Måske er der både gode grunde til og styrke i det, du dømmer som en fejl.
3. Vær nysgerrig
Rigtig mange mennesker holder stædigt fast i deres overbevisninger. Ingen tvivl om, at der kan være noget fascinerende over mennesker, der virkelig er overbeviste om noget, men når det handler om livet, kærlighed og dig selv, vil jeg til hver en tid foreslå en mere nysgerrig tilgang i stedet. For den kan du bevæge og udvikle dig i. Dyrk derfor dit indre barn, der sidder med åbne øjne og spørger nysgerrigt ind til alt, hvad der krydser dets vej. Brug den nysgerrighed til at opdage dig selv og dit indre liv. Brug den til at opdage, hvordan du interagerer med andre, og hvad der sker, når du møder verden på forskellige måder. Du vil helt sikkert blive opmærksom på noget nyt. Hvorfor laver jeg mad med en perfektionisme, der matcher en Michelin-kok? Hvad giver det mig mon? Hvad sker der, når jeg dropper træningen og ser serier i stedet? Måske bliver du klogere på dig selv ved at folde alting ud. Måske opdager du, at du ikke bare er doven, men faktisk har mere brug for ro end forbrænding og løb.
4. Ej din fejl
I dag er ”jeg er fucking sej, og jeg elsker mine fejl-dag”. Er du med? Det er dagen, hvor du siger: ”Ja, jeg ville gerne være en sparsommelig, overskudsagtig kvinde, der motionerede hver dag og havde styr på hjemmet. Men jeg er en sukkerafhængig, træt kvinde, der elsker at drikke rødvin, sludre med manden, og som har rod i alle mine skuffer. Og jeg elsker det!” Du kan eje det. Tænk på, hvor befriende det ville være, hvis alle bare smed deres fejl på bordet ved første møde. Så var det ligesom fremme i lyset. Det ville 100 % være sjovere og nemmere at relatere til hinanden.
5. Ingen er perfekte
Det er en kliche at sige, og jeg vil gerne vædde en flaske Barolo på, at du er helt enig med mig i, at ingen er perfekte. Men gælder det også dig? Eller forventer du inderst inde, at lige præcis du burde være mere eller mindre alt muligt? For hvis du kan sige ja til det, så kæmper du også med perfektionisme. Der er selvfølgelig fejl ved en selv, som man virkelig skal arbejde med, da de kan spænde ben for en, men de fleste af vores fejl har både en negativ og positiv side. Det, jeg virkelig gerne vil opfordre dig til, er at se begge sider. Dine fejl er også med til at gøre dig hel. De passer måske på dele af dig, som ellers ville drukne i bestræbelsen på at gøre det hele godt. Se også det fine i, at du er doven, rodet, ustruktureret, ubetænksom, egoistisk eller for meget. Vi har brug for hele dig.