Mød kvinden bag Green Kitchen Stories: 'Jeg vil lave sund mad for alle'

Mød kvinden bag Green Kitchen Stories: "Jeg vil lave sund mad for alle"

Med deres store kærlighed til hinanden, familien og sund mad har Luise Vindahl og David Frenkiel skabt succesbloggen Green Kitchen Stories, Her er ingen kure eller regler, men mad, der gør dig glad & nemt at leve sundt.

Musikken flyder højlydt ud fra højttalerne i den romerske bar, som er fyldt med glade unge mennesker, der danser og fester i varmen. Danske Luise Vindahl nyder sin sidste aften i den italienske hovedstad sammen med sin veninde. Svenske David Frenkiel er i Rom, fordi han har taget et sabbatår for at lære italiensk. På dansegulvet støder de to ind i hinanden, og de danser sammen hele natten, inden Luise må af sted til lufthavnen og hjem til Danmark.

– Vi nåede lige at bytte numre, og så var vi væk fra hinanden. Ugen efter fik jeg en sms fra David, at hvis jeg havde lyst til at komme tilbage til Italien, kunne vi mødes over en kop kaffe. Jeg skrev, at jeg da kunne kigge forbi næste weekend. Så jeg tog derned igen, og vi blev kærester, fortæller Luise Vindahl med funklende øjne. 

SE OGSÅ: 3 kvinder afslører: Vejen til min sunde succes

fit living har sat hende stævne på en café i København, hvor musikken er mere dæmpet end den aften for 10 år siden i Rom. Over en kaffe skal vi snakke om deres liv sammen i dag, der er lige så eventyrligt og til en vis del tilfældigt som deres første møde.

Med deres superflotte billeder af de lækreste retter har Luise Vindahl, 30 år, og David Frenkiel, 33 år, nemlig sat vegetarmad på dagsordenen. Og at den mad, som de serverer ydermere er sund og let at lave, får folk fra hele verden til at valfarte til deres blog, Green Kitchen Stories, som de startede i 2009.

Og det er forståeligt. For her bliver du inviteret ind i et univers, hvor alle er velkomne, hvad enten du er til quinoa eller ej, elsker røde bøffer af okse eller selleri. Her er blåbærkage med ribs og yoghurt, svampeburger med grillede orange ferskener og en budgetvenlig gulerodssuppe med knasende topping af rå majs – mums, man får lyst til at sætte tænderne i det hele.

Parrets åbenhed, varme og glæde strømmer også ud af både fotos og tekst, og du bliver som læser inviteret indenfor hos parret, der har bosat sig i Stockholm, og hvor familien også består af datteren Elsa på fem år og sønnen Isak på et. 

Fra ciabattabrød til quinoa

Det var dog ikke kun svensk, som Luise skulle lære, da hun flyttede ind hos David. Han er nemlig vegetar og levede mere usundt, hvor Luise var en meget sundhedsbevidst kødspiser.

– Han var ikke så usund, som det har lydt, men han trivedes fint med at spise masser af pasta, pizza og ciabattabrød, og det har jeg det ikke så godt med. David kendte heller ikke meget til, at mad kan betyde noget for ens sundhed, og det var en stor interesse for mig. Jeg elskede at læse bøger om mad og urter som medicin. Vi spiste meget forskelligt, og det endte i nogle diskussioner, for David kunne undre sig over, hvad der var galt med pasta, og hvorfor skulle vi spise quinoa?

SE OGSÅ: Fokus på kulhydrater: Gør brød & pasta dig tyk?

De elskede dog at lave mad sammen og besluttede sig for, at hvis de skulle leve sammen, var David nødt til at lære om fuldkorn, quinoa og naturlige sødemidler, og Luise skar ned på kødet. De begyndte at eksperimentere og fandt på nye retter, der havde grønsagerne i centrum og stadig var mættende og nærende nok efter en lang arbejdsdag eller en hård træningstur.

Alt, hvad de skabte i køkkenet, smagte så meget bedre end det, som de tidligere havde spist. Til sidst manglede de et sted at samle alle deres opskrifter. Og derfor begyndte de bloggen Green Kitchen Stories i 2009.

– Vi lagde nogle af vores yndlingsopskrifter ind. En af de allerførste var en økologisk linsesuppe, som var billig og nem, vegetarisk og smaddersund. Lige fra starten havde vi også besluttet, at der skulle være personlig anekdote med til hver opskrift, der fortalte lidt om os, og hvorfor vi valgte ingredienserne.

Dét var en opskrift, som folk kunne lide, og meget hurtigt fik de læsere og kommentarer – som ikke kun var fra venner og familie.

– Jeg tror, at bloggens succes skyldes, at vi er dygtige til det, vi gør, og vi er originale og ægte – der er ikke brug for kopier, og man skal ikke udgive sig for noget, som man ikke er. Vi stræber også altid efter at gøre det bedre. Alle opskrifter bliver testet og prøvesmagt, for der er ikke noget værre end at blive solgt på billeder og ord, hvis opskrifterne ikke virker.

Deres enkle og ikke-fanatiske tilgang til sund mad har også fået fanskaren til at vokse støt.

– Hos os finder du ikke nogen diæt eller en løsning på, hvordan du bliver tynd. Det er slet ikke et budskab, vi vil være med til at markedsføre, derimod har vi på en eller anden måde fundet noget og formidlet noget, som tiltaler folk uanset trend og diæter. Det er vigtigt for os at pointere, at vi ikke lever efter nogen regler. Vi vil bare gerne lave sund mad for alle.

SE OGSÅ: 5 opskrifter: Jorden rundt med Green Kitchen Stories

Succesen vokser 

I 2009 var blogs ikke så stort som i dag, og det var slet ikke noget, som man kunne leve af. Ved siden af bloggen arbejdede David derfor som artdirector på flere magasiner, og Luise gik i gang med at uddanne sig til ernæringsterapeut. I dag, hvor de har omkring 300.000 unikke besøgende om måneden, arbejder de begge fuldtid med bloggen. Derudover har Green Kitchen Stories vokset sig så stort, at der også er to kogebøger, apps og masser af projekter og features i alverdens magasiner fra fit living til Vogue lagt oveni porteføljen.

– I starten var det en hoppy – noget, vi syntes var interessant at lave, og som vi kunne lave sammen. Jeg begyndte først som fuldtid på bloggen efter min barsel med Elsa. Der var vi kommet til et punkt, hvor vi blev nødt til at bestemme os for, om vi skulle stoppe bloggen eller det faste arbejde. Vi kunne ikke længere have et liv med barn, arbejde og en blog. Vi var nødt til at vælge, hvad vi skulle satse på.

– Vi kan leve af det nu, men vi har besluttet os for, at vi ikke vil have reklamer på bloggen, for læserne skal ikke blive i tvivl om, at de kan stole på det, de læser. Det er troværdighed, vi vægter højest, og vi vil have retten til at bestemme 100 %, når det gælder indhold og billeder.

De projekter, som parret tjener penge på, er f.eks. deres bøger og apps. Luise har også netop lavet en plakat om superfoods, og de har et samarbejde med kæden Urban Deli i Stockholm, som bruger en af deres opskrifter som et frokosttilbud – en slags to go-kasse, hvor de laver en ny udgave afhængigt af vinter eller sommer.

– Ideerne til nye opskrifter kan komme både fra farverne i maden, sæsonens råvarer, og hvad jeg selv er optaget af. Når vi har travlt, skal maden være sund og hurtig at lave. Har vi ikke mange penge, skal det være budgetvenlig mad osv.

– Når vi er ude at rejse, bliver jeg ofte inviteret ind i køkkenet hos de folk, vi møder. Vi var f.eks. hjemme hos en familie på Sri Lanka, hvor de fortalte, hvordan de lavede maden, mens jeg tog noter, kiggede og smagte på det hele. 

SE OGSÅ: Sisse Fisker: "Følger man sit hjerte, kan det koste både tid og penge, men man fortryder det aldrig"

Kærlighed & karriere

At drive en succesfuld blog sammen med sin partner og stadig have tid til familieliv har taget lang tid at få til at balancere. Der dukker hele tiden nye ideer op, indbakken bugner af mails fra fans og tilbud om spændende projekter.

– Vi må tit snakke om, hvad vi vil, hvor er vi på vej hen, og hvad det vil koste i forhold til familie, i forhold til hvor meget vi vil dele ud af. Vi bliver nødt til at have nogle rammer, for vi har to børn, OG vi er kærester. Derfor følger vores arbejdsdag børnehavetiderne. Når vi har afleveret børnene i institution, starter vi med at arbejde, og når vi henter, slukker vi. Men med et kreativt arbejde, hvor vi også arbejder med deadlines, bliver vi nødt til at arbejde, når børnene sover. Vi forsøger dog at have nogle dage om ugen, hvor vi ikke arbejder om aftenen, og vi holder også weekend.

–Vi har lavet en regel om, at hvis den ene om aftenen siger „ikke mere arbejde”, må man ikke snakke arbejde mere. Så må vi vente med at tage det til dagen efter. Ellers kommer vi til at snakke arbejde, mens vi ser fjernsyn, slapper af i sofaen eller er på vej i seng, fordi man pludselig får en indskydelse.

Husker I også at tage på dates?

– Jeg har en sød svigerfamilie, som elsker at passe vores børn. En dag om ugen henter de børnene og går hjem til os med dem. Førhen tog de dem med hjem til sig, og så blev vi hjemme og arbejdede videre, men det var jo ikke meningen. Nu går vi ud, og de kommer hjem til os. Det er fantastisk.

– Jeg kan også godt lide at gøre ting alene, for det giver ro. Jeg elsker at gå alene i biografen og at gå på opdagelse i helsekostbutikker – jeg kan bruge timer med at finde nye produkter, og jeg vil ikke forstyrres. 

SE OGSÅ: I køkkenet med Green Kitchen Stories

Drømmen om frihed

Som besøgende hos Luise og David på deres blog, eller når man bladrer i deres kogebøger, ikke mindst den seneste, Green Kitchen Rejser, hvor de har været jorden rundt, får man umanerlig meget lyst til at kunne gøre det samme. Droppe 8-16-jobbet, være sin egen chef og beskæftige sig med lige netop dét, som man har lyst til.

– Når vi rejser ud, og folk hører, hvad vi laver, er reaktionen ofte, I gør jo det, vi andre gerne vil. Vi passer ikke rigtig ind nogen steder, fordi vi ikke lever på samme måde som alle mulige andre. Men det har vi gjort. Jeg har haft fast arbejde, siden jeg var 14 år, jeg har haft fire job på samme tid, så jeg er vant til at arbejde 8 til 16 …

Men kræver det ikke en vis portion mod at gå imod strømmen?

– Jo, selvfølgelig. Og den dag, hvor GKS ikke længerer eksisterer, hvad skal vi så? Det kan jo sagtens ske, for vi er afhængige af læsere. Men så skal vis elvfølgelig have et helt almindeligt arbejde. Det er ustabilt at have sit eget – i vores tilfælde en blog, for man skal sørge for, at man har til næste måned. Vi er ved at vænne os til, at det går godt, men vi kan stadig være nervøse for, hvad vi skal betale regningerne med, og hvad der bliver næste projekt. Men det er vigtigt at udnytte tiden og succesen nu.

– Der er måske nogen, som tror, at vi er helt sikre på det, vi laver, men hver gang vi skal lancere en bog eller en app, er vi nervøse og håber, at I kan lide det.

Hvad er jeres drømme for fremtiden?

– Der er så mange muligheder, som vi kan omfavne. Det kunne være fantastisk at få lov til at lave sit eget produkt, og vi bliver ofte kontaktet af tv, som gerne vil lave et program, men vi har ikke rigtig fundet det rette koncept. Der er en stor interesse for at komme bag om GKS, hvad vi spiser derhjemme, og hvad med børnene … Vi vil gerne formidle sundhed, opskrifter og glæde, men vi har ikke lyst til, at det skal blive privat.

– Jeg kunne også godt tænke mig at få nogle kollegaer, så der blev endnu mere plads og tid til, at jeg fik lov til at lave det kreative.

Derudover drømmer de om at vende tilbage til der, hvor det hele begyndte.

– David har en drøm om at komme tilbage til Italien, og jeg vil gerne tilbage til København. Vi er landet der, hvor vi begge gerne vil bo fast i København og have et sommerhus i Italien. Her skal vi have en køkkenhave fyldt med friske grønsager og ikke mindst frugt og bær, så jeg kan lave is … jeg ELSKER is.

LUISES MADFILOSOFI

Vores tilgang til mad kan bedst beskrives som sund, naturlig og grøn. Vi fokuserer på at fremhæve råvarernes smag uden at ødelægge deres næringsindhold. Og vi forsøger at spise så varieret og sæsonbetonet som muligt. Vi vil gerne føle os fulde af energi oven på måltidet - ikke tunge og oppustede.

Jeg tror, at det er usundt at have forbud, regler og cifre for, hvad og hvor meget man må spise. Hvis vi har lyst til lakridser, går vi ned og køber det. Hvis kroppen får den næring, som den har brug for, og man er mæt og fyldt op, går man ikke rundt og savner noget.

Hvad er din største last?

– Jeg kan rigtig godt lide at gå ud og drikke cappuccino og spise chokoladecroissanter, og så elsker jeg is.

SE OGSÅ: Spis dig mæt & glad: 6 opskrifter du vil lave igen & igen 

SE OGSÅ: Timm Vladimir: "For mig er nydelse ren sundhed"

SE OGSÅ: Spis dig klog: 12 råvarer, der booster din hjerne

FAKTA

Hvem: Luise Vindahl, 30 år, og David Frenkiel, 33 år.

Uddannelse: David er uddannet grafisk designer, Luise er uddannet socialpædagog og ernæringsterapeut.

Job: Driver bloggen Green Kitchen Stories, skriver kogebøger og udvikler apps.

Børn: Elsa, 5 år, Isak, 1 år.

Se mere på greenkitchenstories.com