Log af for at kunne logge ind
Når du er online, bruger du dine mentale ressourcer på at være på og analysere og bearbejde alt det, du ser. Her får du ekspertens råd til at logge af.
Når du er online, bruger du dine mentale ressourcer på at være på og analysere og bearbejde alt det, du ser. Du bruger dit sanseapparat til at få en masse data ind i hjernen, som den herefter bearbejder. Samtidig med at du i stigende grad bearbejder informationer, overbelaster du også i stigende grad den del af din hjerne, der reagerer på forventninger. Fordi de digitale medier er designet på den måde, at du hele tiden vil have mere, er dit forventningscenter konstant i spil, og dit grundlæggende stressniveau bliver højere, fordi du har mindre restitution og færre pauser i hverdagen. Du lever i et breaking news, der aldrig slutter.
1. Vær bevidst om, at du skal bruge din telefon, den skal ikke bruge dig.
Det kræver, at du bliver bevidst om dit forbrug, for du kan ikke forebygge noget, du ikke er bevidst om. Spørg dig selv, hvor interessen for, at du er så meget online, egentlig ligger. Techfirmaerne har opfundet opskriften på den perfekte kunde, og det gør de ved at skabe en forventning om, at der findes noget indhold, som altid er relevant for dig, ved at gøre det nemt at få adgang til det indhold og endelig ved at trigge dig til at tjekke det gennem notifikationer. Bliver du ikke bevidst om dit forbrug, kan du bruge endeløse timer på din telefon uden at vide hvorfor.
2. Bestem dig for kun at bruge din telefon, når du har et reelt behov.
Tænk på den som en lommeregner, som du kun trækker frem, når du har et egentligt problem, du skal løse. På den måde lærer du at undgå digital forurening, som er programmer og adfærdsdesign, som hiver dig ud af tid, sted og bevidsthed i tide og utide, så du mister kontrollen over, hvem du er, hvor du er, og hvad du skal.
3. Sørg for at gøre din telefon sund ved at ændre de forudsatte indstillinger,
så den ikke forstyrrer dig unødigt. Slå ligegyldige notifikationer fra og slet alle apps, der får dig til at tjekke telefonen for opdateringer og brug forstyr-ikke-funktionen, så du ikke modtager beskeder, opkald og notifikationer, når telefonen er slukket. Fra start er telefonen designet til at forstyrre dig på alle tider af døgnet, og derfor bliver du selv nødt til at tage styringen og sige nej tak, så du skruer farten ned og sørger for at din hjerne ind i mellem får hvile. Alternativt svarer det til, at du køber en bil, der kun kan køre 50 kilometer i timen og opefter. Lidt for farligt.
4. Download en app, der fortæller dig, hvad du har brugt din tid på mobilen på.
Skriv derefter ned hvor lang tid, du gerne vil bruge på de sociale medier og i hvilke sammenhænge. Lægger du en bevidst plan, kan du se, om din ønskede adfærd passer med virkeligheden. Gør den ikke det, har du mulighed for at justere ind, så du bliver den styrende i forhold til dit digitale forbrug.
5. Arbejd med værdierne i dit liv og peg på, hvad der er vigtigst for dig.
Er det din familie og børn, så prioritér tid sammen med dem. Nære og dybe relationer karakteriserer en høj livskvalitet, fordi du her bliver set som den, du er, hvilket er modsat det, der ofte dyrkes på de sociale medier. Her er det nemt ikke at føle dig god nok, og dermed kommer du til at tænke alt for meget over, hvad andre synes om dig.